Etichete

duminică, 23 martie 2014

Excursia la Skiathos- sau distractie a la grec

Am primit cateva puternice recomandari sa nu care cumva sa ratez excursia pe insula Skiathos, daca ajung cumva la Mareea Egee. Si inca cateva recomandari si mai “strong” ca sa ma duc in excursia asta cu grup organizat. Marturisesc ca, la inceput, nu am inteles neam de ce, cu atat mai mult cu cat la agentiile turistice din Nei Pori excursia asta era printre cele mai scumpe.

Mai era si inconvenientul faptului ca se pleca ingrozitor de devreme, ni s-a zis ca la ora 6 dimineata trebuie sa fim in fata agentiei, altfel autocarul pleaca fara noi…Asa ca, sincer, am cam stat in dubii daca sa facem sau nu excursia asta, dar in final, R., cand a auzit ca se merge cu un vaporas a inceput sa sara in sus de bucurie, si asta m-a convins.
Trezitul insa, dimineata in jur de ora 5, a fost un cosmar. Copilul nu voia sa se dea jos din pat, barbatul tot ingaima ceva cum ca mai doarme 5 minute si asta over and over…intr-un final i-am amenintat ca plec singura si chiar eram hotarata sa o fac, iar ei s-au lasat in sfarsit convinsi sa-si miste fizicul. Vorbisem de cu seara cu patroana de la hotel ca sa o pun in tema ca o sa avem nevoie de un mic dejun foarte matinal si, lucru minunat, ei i s-a parut perfect normal o astfel de cerinta. Si chiar de asa ceva am avut si parte, la ora 5 si cateva minute, cand am coborat in restaurant, am gasit o masa aranjata si un angajat care ne-a intrebat daca preferam cafea sau ceai. El saracu’ arata pe parca avea sigur nevoie de o canistra de cafea, dar a zambit cand i-am zis sa ne dea doar niste ceai, un pahar cu lapte pentru copil cu niste paine cu unt si dulceata si cate un ou fiert cu branza si cu unt. A fost mai mult decat de ajuns pentru ora aia ingrozitor de matinala si la 5.30 eram deja in masina, pentru ca aveam de facut 25 km din Litochoro pana in Nei Pori.

Si aici a intrat in scena una din principalele legi ale celebrului Murphy care zicea ca atunci cand te grabesti mai mult, atunci te …ratacesti. Nu stiu cum am reusit performanta, dar in loc sa intram pe breteaua de legatura cu autostrada, am intrat pe un alt drum care la un moment dat s-a infundat. Dai si intoarce, cauta drumul bun, urla la consort ca nu-i in stare sa caste ochii si intr-un final gasit autostrada. Bai da’ si grecii astia sunt de groaza, la ora aia incredibila si tot iti zambeau cu gura pana la urechi la punctul de taxare. Si dai si baga viteza sa recuperam timpul pierdut in invarteala ca sa ajungem la timp in Nei Pori. Cand mai aveam cam 5 km iar ceasul arata 6 fara 2 minute ma apuc sa sunt la agentie ca sa le zic ca suntem pe drum si sa tina autocarul in loc. Bine am facut ca aia plecau altfel fara noi. 
Am ajuns pe la 6 si 5 minute, am parcat masina nu mai conta pe unde si ne-am aruncat in autocar care era deja plin. Ghida (cu ea vorbisem la telefon), unguroaica de neam, a zambit dulce si ne-a zis “stiti pe copil il tineti in brate ca suntem ocupati la maxim”. Buuuuun. Gasim doua locuri libere, ne asezam, punem bagajul mai mult decat sumar in plasa de deasupra si plecam. Sperasem sa mai prind macar putin somn in autocar, dar de unde!!! In fata noastra se vorbea tare rusa, in straga rusa iar in spate, surpriza…tot rusa. Muzica data tare si intrerupta pe alocuri de ghida care dai si explica in ce va consta programul zilei…in rusa. Termina cu rusa si incepe sa vorbeasca in…ungureste. Termina si cu ungureasca si mare minune, incepe sa zica ceva in romaneste. Sa-mi cada telefonul de surpriza. Zic lui C. “bai inseamna cu nu suntem noi singurii romani din autocar, ca nu ne vorbea asta cu dedicatie”. 
Asa ca, de la domnisoara ghid am aflat ca programul zilei dureaza 14 ore, ca urma sa mergem spre Volos si de acolo spre sud spre portul Glyfa, unde in jur de ora 10 urma sa ne imbarcam pe vaporas. Ca vom avea parte la bord de 2 petreceri, una cu Metaxa la dus si alta cu Ouzo la intors (la punctul asta entuziastm maxim la calatorii vorbitori de rusa), ca vom ajunge la Skiatos in jurul orei 12 si ca vom vizita orasul Skiathos, apoi vom avea timp liber pentru pranz, iar dupa aia vom merge tot cu vaporul pe celebra plaja Koukounaries unde vom sta cateva ore bune. Inapoi la Glyfa urma sa ajungem in jur de ora 7 seara iar la Nei Pori in jur de ora 10 seara.
Acum trebuie sa fiu sincera si sa recunsc ca excursia asta a fost excelent organizata si ca s-au respectat orele preconizate intru-totul. La ora 10 eram la Glyfa si urcam pe vaporas. Frumusel de altfel, capitanul mai ales. Am luat loc in spatiu (a se citi pe niste scaune pe puntea de sus) si am plecat. Frumos maxim, soare, cerul albastru senin, marea si mai albastra, si vaporasul vopsit in alb-albastru (deh, nu se putea altfel cu nationalistii de greci). Capitanul, Kostas bineinteles, vine sa-si prezinte ajutoarele, doi animatori. Si aici observ majoritatea populatiei feminine la care incepuse sa le ploua in gura cu ochii la baietii aia atletici si frumusei. Langa noi o familie de unguri care proabil isi propusesera sa bata recordul la cate tigari fumeaza dus-intors. Copilul debusolat de la tangajul vaporasului iar eu cu ochii la minunea de mare din jurul meu.

Acum e momentul sa zic ca Insula Skiathos apartine de complexul insular al Sporadelor de Nord, impreuna cu Skopelos, Alnissos, Skyros si inca alte cateva insulite mai mici. In greaca Skyathos inseamna “in umbra lui Athos”, nu am prea inteles de ce pentru ca eu nu am vazut de aici nici un munte. Insula este foarte cautata de turisti pentru ca are un numar record de plaje, 68 la numar, dintre care celebra este Koukounaries, desemnata cu Blue Flag si despre care se zice ca e una dintre cele mai frumoase din lume. Ajung mai incolo si la ea.
Pe Skiathos se ajunge ori cu vaporul sau feribotul, din Volos sau Salonic, sau cu ambarcatiuni particulare, sau cu avionul, insula avand un aeroport pentru chartere sau avioane de dimensiuni nu foarte mari.
Pe punte am descoperit inca 2-3 familii de romani, oricum prea putini in marea de rusi, ucrainieni si unguri de la bord. Animatorii, dupa cateva minute de incalzire, au inceput petrecerea. Cu un dans traditional, apoi cu o simulare de duel si la sfarsit cu un dans general, unde toata lumea a fost ridicata de pe scaun. Si tot toata lumea a primit la final Metaxa, direct de la robinetul butoiasului capitanului, asa incat un damf de alcool a ramas multa vreme in aer.
Portul din Glyfa


Vaporasul de croaziera


orasul Glyfa


Animatorii la Metaxa party

in toiul distractiei

cu animatorii

In jur de ora 12 a inceput sa se vada insula, cu multa verdeata si cu cateva plaje micute pline de nudisti, si in sfarsit am acostat in port. Ghida ne-a incolonat rapid pe toti si am coborat in grup organizat pentru vizitarea orasului Skiathos.
Un sfat: nu mancati la tavernele din port, oricat de imbietoare ar parea. Au preturi triple fata de restul tavernelor din oras. Orasul superb, cu case traditionale, cu terase pline cu flori si cu o arhitectura superba. Nu mai stiu cate trepte am urcat, multe in tot cazul, pentru ca, tot organizat, am mers sa vedem Biserica Sf. Nicolae. Este construita pe o terasa deasupra portului si are o panorama covarsitoare.

Aici s-a terminat vizita organizata. Am savurat restul de timp liber plimbandu-ne si admirand casutele albe miniaturale dispuse in panta, ca intr-un amfiteatru, stradutele mici, inguste si cu aspect de labirint si magazinasele pline cu suveniruri, mirodenii si dulciuri. Am cautat apoi o taverna pentru pranz, dar la ora aia cred ca grecii isi faceau siesta pentru ca am gasit doar cateva deschise. Am ales una aglomerata, pentru ca m-a impresionat viteza cu care se miscau chelnerii si pentru ca avea muzica traditionala. Nu ne-am grabit, am mancat cate un souflakis la farfurie si cu salata de rosii, am baut cate o bere iar copilul un fresh, am primit o crema de ciocolata desert din partea casei, iar toate astea ne-au costat 23 eur. Apoi ne-am intors in port, unde am gasit un vanzator ambulant de inghetata: de fistic, de ciocolata si de lamaie. O bunatate!
orasul Skiathos














turnul bisericii Sf.Nicolae









Vaporasul ne-a dus apoi pe plaja Koukounaries, care este si o rezervatie naturala. Padurea de pini de aici miroase incredibil de bine, dar in rest pe mine una, plaja asta nu m-a dat pe spate. Este adevarat ca este bine amenajata, si are dotari corespunzatoare: dusuri, locuri de schimbat, podele de lemn, nenumarate baruri si restaurante, nisip fin, o lungime de cativa km si o latime de 15 metri, cu intrarea in apa lina. Nu mi-au placut nenumaratele viespi care roiau peste tot, nu mi-au placut acele si conurile de pini care-ti intrau prin rogojina/pledul de plaja si nu mi-a placut deloc aglomeratia. Am stat aici la plaja cateva ore bune, cu R. pe care nu am mai putut sa-l scot din apa.











Drumul inapoi cu vaporasul a fost marcat de o alta petrecere, tot cu dans si tot cu bautura, Ouzo de data asta. R. a adormit bustean, intins pe o banca de lemn, sub un acoperis din panza alba si leganat de tangajul vaporasului. Punctul de maxima atractie au fost delfinii, care ne-au insotit o buna bucata de drum, iar inapoi la Glyfa am ajuns numai bine ca sa admiram apusul soarelui. 


Ouzo Party


Glyfa in asfintit


Pe drumul spre Nei Pori am atipit, asa ca nu mi-am dat seama cand s-a intunecat, iar inapoi la hotelul nostru din Litochoro am ajuns in jur de ora 11 noaptea.

Am concluzionat ca, in ciuda oboselii si a trezitului odata cu gainile, excursia si-a meritat atat banii cat si efortul, pentru ca Insula Skiathos este incantatoare, atmosfera de pe vaporas face cinste modului de a se distra al grecilor, iar iubitorii de mare si de plaje au cu ce se delecta pe tot parcursul calatoriei. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu