Etichete

duminică, 30 martie 2014

Dion- sau scurta incursiune in istoria Macedoniei

Dion-ul este situat la 12km de Litochoro si la 15km de Katerini.Este un sit arheologic de o importanta covarsitoare pentru greci, care conserva ramasitele orasului antic Dion- orasul lui Zeus. Aflat la poalele Muntilor Olimp, orasul Dion era “locul sacru” al vechilor macedonieni, unde, un mare altar a fost construit pentru al venera pe atotputernicul Zeus si pe surorile acestuia, Muzele, intr-un cadru natural unic caracterizat de o vegetatie bogata, arbori seculari, nenumarate izvoare si chiar si un rau navigabil. Orasul a fost un important centru de civilizatie timp de mai bine de 1000 de ani. Incepand cu sec.5 i.H., pe cand statul macedonian intrat in epoca sa de maxima inflorire si putere, aici veneau cei mai buni atleti pentru a se intrece in ceea ce se numea “Jocurile olimpice ale Dionului”. Organizarea acestor jocuri, care durau 9 zile, era supervizata de insusi regii macedonieni, prilej pentru a arata lumii civilizate puterea si inflorirea la care ajunsesera macedonii. Un oras intreg a luat fiinta langa altarul sacru: aici Filip al 2-lea isi sarbatorea victoriile, traditie continuata si de Alexandru cel Mare, aici acesta din urma si-a reunit trupele pentru a le pregati inaintea campaniilor sale de cucerire. Orasul a ajuns la apogeul sau arhitectonic in timpul succesorilor lui Alexandru cel Mare. In timpul lui Filip al 5-lea, dupa o invazie sangeroasa, orasul a fost pradat. Dupa moartea lui Perseas, ultimul rege macedonian, Dionul a fost integrat coloniilor romane in timpul domniei imparatului Augustus si a cunoscut o a doua dezvoltare in secolele 2 si 3 d.H. Dionul a fost functional pana in sec.5 d.H. cand a fost in intregime distrus in timpul unui mare cutremur, inundat mai apoi si niciodata reconstruit.
Incepand cu 1928, aici au inceput excavari subventionate si supervizate de catre Universitatea Aristotel din Salonic, care au scos la iveala atat parti din orasul antic dar si altarele zeilor care se gasesc in afara zidurilor orasului. Munca arheologilor nu este insa nicidecum usoara, pentru ca majoritatea sitului se afla in intregime sub o mlastina, fiind necesare lucrari de desecare si asanare.
Noi am ajuns la Dion intr-o dimineata la ora 9.30, venind dinspre Litochoro. Am gasit situl foarte usor, fiind excelent semnalizat. Parcarea mare de la intrare era aproape goala, dar cat am stat in sit si la plecare, se umpluse si era arhiplina, cu nenumarate autocare care descarcau turisti pe banda rulanta.
Am fost impresionata de vegetatia luxurianta, situl find si rezervatie naturala biologica si sanctuar pentru unele specii rare de insecte si reptile. Racoarea binevenita a copacilor seculari ne-a insotit cat am vizitat altarele zeilor, potecile inguste fiind croite perfect pentru a se incadra in peisaj. Este de spus ca situl este impartit de fapt in doua mari parti: pe de o parte sunt altarele zeilor antici si pe de alta parte, inconjurat de vechiul zid fortificat, sunt ruinele orasului antic. Noi am vizitat mai intai sanctuarele si altarele si la urma am mers sa vedem si ruinele orasului. Mai trebuie sa spun ca situl este o imensitate si am stat 3 ore ca sa apucam sa vedem obiectivele majore.
Intrarea in situl de la Dion

De la intrare, o alee pietruita care lasa un rau pe partea dreapta duce drept inainte pana la Sanctuarul lui Demetra. Zeita granelor si a recoltelor, era venerata in doua temple, cu o anticamera si o nisa. Este templul cel mai vechi gasit la Dion, datat din sec.6 i.H. si care a fost functional pana in epoca romana. Aici au fost gasite vase de lut, mici corpuri de iluminat, matanii din sticla, care toate arata ca templu a fost indelung folosit si dupa epoca macedoniana.
Sanctuarul Demetrei


Aproape imediat dupa sanctuarul Demetrei, se afla Sanctuarul lui Zeus Hypsistos, cu un templu in spate si un altar in fata. Aici au fost plasate copii ale unei statui originale de cult si a celor cu vulturi.
De aici noi am mers spre Sanctuarul lui Zeus Olimpianul, unde a fost gasit un mare altar si mai multe inscriptii cu texte despre regii macedonieni. Aici in epoca romana, a fost construit un teatru ale carui ruine se vad astazi iesind dintr-o mare movila de pamant, care a inlocuit vechiul teatru grec aflat in nordvestul sitului si care a fost refacut si reconditionat.


Sanctuarul lui Zeus

Ruinele vechiului teatru

Intorcandu-ne, am trecut podul peste rau si am gasit Templul lui Isis, zeita egipteana care a inlocuit-o pe Artemis in epoca greceasca. Sanctuarul este in intregime inundat de apele raului, dar arhitectii au plasat aici copii ale unor statui originale, iar acestea, impreuna cu vegetatia abundenta si coloanele cazute dau un aer extrem de misterios locului.
Templul lui Isis








Intrarea in orasul antic Dion

Vechile cladiri



De aici, se intra in interiorul orasului antic, lasand in urma ruinele vechiului zid fortificat care inconjura orasul. Orasul avea o retea stradala clasica, cu doua artere centrale intersectate de mai multe strazi paralele, pavate cu lespezi de piatra, si avea un sistem de alimentare cu apa si o canalizare bine puse la punct.
Spre deosebire de situl cu sanctuarele sacre ale zeilor, unde vegetatia este luxurianta, ruinele orasului sunt scaldate de un soare nemilos, asa ca, indiferent cat de mult mi-am dorit sa stau mai mult aici, caldura sufocanta si dezhidratarea m-au facut sa ma grabesc si sa strabat in fuga situl, incercand sa ajung la obiectivele majore. Exista cladiri situate pe o zona mai inalta, care dateaza din epoca imperiala si care sunt foarte bine pastrate, dar si cladiri mai vechi, la nivele inferioare, de unde nu au ramas decat cateva ruine. Exista o strada foarte bine pastrata, cu lespezi mari care pastreaza urmele rotilor vehiculelor antice, unde de o parte si de alta se aflau magazine si depozite de marfuri, ale caror ruine au fost descoperite sapand in fundatiile ruinelor initiale. Un drum care face la stanga, duce spre ruinele unei biserici paleocrestine, unde s-au pastrat cateva mozaicuri si bazoreliefuri. Langa biserica s-a descoperit un loc unde se aflau terme si cateva statui de marmura atribuite lui Esculap, ale fiicelor si fiilor lui, care au dus la concluzia ca locul era de fapt un mare sanatoriu intins pe o suprafata de 4000mp. In dreapta drumului principal se merge pe o strada secundara pana la o mare vila cu un faimos mozaic reprezentandu-l pe Dyonisos, in caleasca lui iesind din valuri. Mergand spre intersectia cu drumul principal, am gasit ruinele unei cladiri poligonale, care se fapt se presupune ca era o piata acoperita.


drumul pavat












Termele

Ruinele vechiului zid antic


Situl este departe de a fi fost excavat in intregime si aici an de an, echipe de arheologi muncesc sub privirile turistilor curiosi. Marturisesc ca m-a impresinat felul acesta “open”de a lucra, mai ales ca are o perfecta justificare economica, pentru ca din biletele vandute turistilor se strang bani care se intorc la arheologii care excaveaza si reconditioneaza altarele. Sumarizand, situl de la Dion este un “must see” pentru calatorii pasionati de istorie si civilizatie care ajung pe Riviera Olimpului dar si un loc minunat unde se pot petrece cateva ore bune in natura cu copii.
Teatrul roman reconstruit

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu