Etichete

duminică, 9 februarie 2014

Manastirea Varlaam- Agios Varlaam

Era pe la mijlocul secolului 14 cand sihastrul Varlaam a urcat pe stanca si a construit cateva chilii si o mica bisericuta inchinata celor Trei Ierarhi. A trait aici in sihastrie, singur, in lipsuri crunte, rugandu-se la Dumnezeu, pentru tot restul vietii.

Dupa ce sihastrul a murit, locul a ramas pentru multi ani pustiu. La inceput de secol 16, doi calugari frati, de vita nobila, Nectarie si Theofanis, au urcat si ei pe stanca, si au renovat bisericuta cladita de sihastrul Varlaam. Timpul a mai trecut iar sihastria a ajuns sa numere 30 de calugari, iar cei doi frati au mai cladit o biserica, mai mare si mai spatioasa, pe care au inchinat-o tuturor sfintilor, in anul de gratie 1542. Comunitatea de calugari a crescut si prosperat, mult timp dupa moartea celor 2 frati. A urmat decaderea in secolele negre bantuite de cotropitori iar apoi refacerea si noua viata pe care manastirea o are in prezent.

Orarul de functionare a manastirii Varlaam este:
-in perioada 01.04-31.10- de luni pana joi intre orele 9-16.
-in perioada 01.11-31.03- de luni pana miercuri intre orele 9-15.

Si aici trebuie sa-ti lasi masina undeva jos, la baza stancii si sa urci cele cateva zeci bune de trepte. Manastirea este lesne de recunoscut de pe cele stanci ale Meteorei pentru ca iese in evidenta prin cele doua turle ale bisericii. Biserica are forma de cruce cu patru coloane si o cupola in naos precum si cu o a doua cupola in sala de intrare.











Biserica propriu zisa duce, la dreapta si la stanga, in doua Sali in semicerc, care au decoratii simetrice- mozaicuri din fildes si marmura. Portalul din fata altarului este aurit si infatiseaza Rastignirea, iar in cele patru colturi ale boltii sunt reprezentati cei patru Evanghelisti. Bineinteles ca inauntru nu se pot face poze, iar calugarul care vinde lumanari si suveniruri are mare grija ca nimeni sa nu declanseze aparatul foto.
Sala de la intrarea in biserica este zugravita cu chipul Sfantului Sisoe meditand in fata scheletului lui Alexandru cel mare, iar pe coloana din stanga este zugravit Sfantul Varlaam, ctitorul manastirii. Tot aici se afla si mormantul celor doi calugari frati, Nectarie si Theofanis, cu un inger deasupra lor, iar pe bolta apare figura lui Dumnezeu.

Am stat in biserica ca sa admit frescele cu Chinurile Sfintilor, cu Judecata de Apoi, si cea cu chipul Fecioarei Maria, foarte frumos executate, se pare in anii 1566, dar si mai frumos pastrate cu culorile inca extrem de vii.
De la o ghida care insotea un grup numeros de italieni am inteles ca manastirea Varlaam a avut un foarte important rol in cadrul comunitatii monahale de la Meteora, datorita organizarii infaptuite de cei doi calugari frati, care i-au marcat existenta, care au facut-o un model de convietuire monahala in comun. In tot cazul, calugarii de aici sunt scumpi la vedere si nu ii vezi prin preajma, traind retrasi si evitand pe cat posibil grupurile de turisti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu