Trei lucruri se pot spune despre acest loc :
In primul rand Goreme Open Air Museum este sit UNESCO, intrat in patrimoniul mondial din 1984.
In al doilea rand este un mare complex monahal care cuprinde mai multe biserici crestine sapate in stanca, datand din sec.10-11, cu pictura murala pe alocuri foarte bine pastrata.
In al treilea rand este un fantastic loc de promenada, must see pentru toti calatorii care ajung in Cappadocia.
La sfarsitul secolului 2 d.H., o larga comunitate de crestini era formata in Cappadocia. In sec.4 regiunea a devenit foarte cunoscuta ca si locul celor trei sfinti: Sfantul Vasile, Sfantul Grigorie de la Nisa si Sfantul Grigorie Nazianus. Toti acesti 3 oameni sfinti au creeat o uniune crestineasca aici iar invatamintele lor sunt si astazi aplicate in lumea crestina. Un mic exemplu din doctrina practicata de Sf. Vasile este impartitul painii tale cu un alt crestin, increzator fiind ca Dumnezeu va va ajuta pe amandoi. Tot Sfantul Vasile este cel care a infiintat mici comunitati crestinesti deservite de catre mici biserici, practicand si invatand religia crestina, Goreme fiind unul din aceste locuri, impreuna cu Soganli, Ihlara si Aciksaray.
In timpul perioadei iconoclasice, bisericile sapate in roca au fost pictate, fiind o realizare artistica de o mare importanta pentru aceasta regiune. In urma schimbului de populatie intre Turcia si Grecia din 1923, bisericile au fost abandonate; astazi ele nemaifiind decat atractii turistice, neintretinute si ne restaurate din pacate, din vizitatul carora statul turc obtine venituri considerabile.
Facand stanga de la intrarea in complex se ajunge la o aglomerare de 6-7 roci masive, cunoscute sub numele de “Manastirea”- Nunnary. Cuprind o sale de mese, o bucatarie, si cateva incaperi la primul nivel si ruinele unei vechi capele la nivelul al doilea. Exista si un al treilea nivel, care contine o ruinele unei biserici dispusa pe un plan cruciform, cu un dom cu patru coloane si trei arcade. Picturile abia se mai vad; erau pictate cu rosu, dar din pacate sunt extreme de sterse.
|
manastirea-Sala de mese |
Imediat langa intrarea in Open Air Museum se afla Capela Sfantului Vasile( Sf. Basil Chapel), Dateaza din sec.11 si la fel , desenele de pe pereti abia se mai vad: un portret al lui Isus, o scena cu Fecioara Maria si Pruncul, Sf.Teodor si Sf. Gheorghe si dragonul.
Trebuie sa spun ca fotografiatul si filmatul in interiorul bisericilor sapate in roca este cu desavarsire interzis. Se pot face poze doar in incaperile secundare, peste tot in biserici existand paznici care iti zic imediat ca nu ai voie sa fotografiezi.
Elmali Klise (Apple Church) este una dintre cele mai frumoase biserici. Dateaza din sec. 11, are 4 coloane, 9 domuri si 3 arcade. Se ajunge la ea printr-un tunnel sapat mai recent pentru ca intrarea originala s-a prabusit. S-a incercat o restaurare a capelei in 1991, dar picturile in continuare se cojesc de pe ziduri, dezvelind alte desene, mai vechi, dedesupt. Picturile pastrate sunt scene din Biblie: Scena nasterii, Adorarea Magilor, Botezul, Inaltarea lui Lazar din morti, Intrarea in Ierusalim, Cina cea de taina, tradarea lui Iuda, Drumul crucii, Crucificarea, Inmormantarea, femeile venite la mormant, Inaltarea si portretele sfintilor. Numele bisericii este subiectul a doua teorii: prima spune ca ar fi fost un mar rosu in mana stanga a Arhanghelului Mihail care era pictat pe domul principal, iar a doua zice ca s-ar numi asa pentru ca langa biserica ar fi crescut un mar. Nici una din teorii nu este dovedita pentru ca pictura respectiva este stearsa, iar marul probabil ca s-a uscat de mult, pentru ca acum doar putina verdeata se mai strecoara intre aleile dintre stancile care gazduiesc bisericile.
|
Apple Church |
|
Apple Church-Domul |
Capela Sfintei Barbara se afla in spatele stancii care gazduieste Elmali Klise. Sfanta Barbara a fost o martira egipteana, care a fost intemnitata de catre tatal ei, care credea ca in acest fel o poate proteja de influenta crestinatatii. Fata insa a gasit o cale de a practica crestinismul in temnita, iar tatal ei, in final, a torturat-o si a ucis-o, ea devenind astfel o martira. Are o forma cruciforma cu doua coloane, si trei brate ale crucii in forma de dom. Motivele de aici sunt pictate direct pe roca cu ocru si sunt nenumarate motive geometrice, simboluri de flori, animale si simboluri militare. Cele cateva picture de aici reprezinta pe Isus, Sfantul George si balaurul si pe Sfanta Barbara. Biserica dateaza din a doua jumatate a sec. 11 si este unul din singurele locuri unde am putut face cateva poze.
|
Capela Sf.Barbara |
Ylanli Klise (Snake Church) are acest nume pentru ca inauntru are o pictura cu Sfantul Gheorghe ucigand balaurul care aici are forma unui sarpe. Este o biserica mica, cu tavanul jos si sub forma unei nave lungi. Dateaza si ea tot din secolul 11 si are o fresca cu Imparatul Constantin si Imparateasa Elena care tine in mana Crucea Sfanta. Exista o legenda care spune ca sfanta Elena este cea care a descoperit Crucea pe care a fost rastignit Isus, in urma unui vis pe care ea l-a avut. Se mai zice ca un fragment din cruce se afla si acum in fundatia Catedralei Sfanta Sofia din Istanbul, iar un alt fragment s-ar afla in Basilica Sfantul Petru din Vatican. O alta pictura interesanta de aici este cea a Sfantului Onofrie, care a fost un om sfant ce a trait in desertul egiptean, langa Teba, iar aici este infatisat ca un om batran cu o barba lunga si avand doar o frunza peste organele genitale.
|
Snake church- Sf.Gheorghe si balaurul |
Karanlik Klise (Dark Church) este cea mai importanta biserica aflata in complexul de la Goreme open Air Museum. Atat de importanta incat turcii o taxeaza separat cu 10 TL, deci biletul de intrare in complex nu acopera si intrarea la aceasta biserica. Dar este pacat sa o rateze cineva pentru ca este cea mai mare si mai frumoasa de aici, cu picturile cele mai bine pastrate si diverse. Dateaza din secolul 12 si se ajunge la ea urcand o scara de metal abrupta. Numele ei se datoreaza unei mici fetrestruici din nartex care permite intrarea unei singure raze de lumina. Datorita intunericului din biserica, culorile s-au pastrat vii iar picturile par negre. Biserica a fost folosita, pe timpul invaziei turce, drept casa de porumbei calatori pana in 1950. Dejectiile pasarilor au erodat picturile, asa ca biserica a fost restaurata. Insa o parte din nartex si un vestibul adiacent s-au prabusit, asa ca mai multe scene de pe pereti s-au prabusit. Frescele de aici sunt pur si simplu minunate: sunt scene cu preponderenta din Noul Testament.
|
Dark Church_Creatorul |
|
Dark Church_Binecuvantarea Apostolilor |
|
Dark Church_Cina cea de taina |
|
Dark Church_Crucificarea |
|
Dark Church_Domul |
|
Dark Church_tradarea lui Iuda |
Carikli Klise (Sandals Church) este o biserica care dateaza din sec. 12. se ajunge la ea in acelasi mod ca la Biserica neagra, adica urcand pe o scara metalica abrupta. Numele I se trage de la doua urme de pasi aflati in partea de jos pe fresca Inaltarii, care se zice ca sunt identice cu cele afla la Ierusalim, in Biserica Invierii. Aceleasi scene familiare deja: cu scena Nasterii, Adorarea magilor, dar si cu ospitalitatea lui Abraham sunt mai mari decat in celelalte biserici.
Capela Sfintei Caterina este intre Biserica neagra si Biserica in Sandale, a fost sapata in onoarea unei femei numita Anna, care se pare ca a donat bani pentru complexul monahal de aici. Dateaza si ea tot din sec.11, are un dom central si contine nise funerare.
De neratat este Tokali Kilise (Tokali=Catarama). Este situate in afara complexului la cativa zeci de metri in jos, cu intrarea direct din soseaua care vine din Goreme. Intrarea aici este acoperita de biletul de intrare de la Goreme Open Air Museum, asa ca nu aruncati biletele. Este cea mai veche biserica din regiune si cuprinde 4 sectiuni: Biserica veche, Biserica noua, o cripta aflata sub Biserica veche si o sectiune la nordul noii biserici numita Paracclesion. Biserica veche, care dateaza din sec.10, se afla chiar la intrare. O parte din ea s-a prabusit cand a fost sapata noua biserica, asa ca frescele care au ramas sunt cele din varful zidurilor. 32 de scene din viata lui Isus pot fi vazute aici, de la stanga la dreapta. In plus sunt multe scene din Noul Testament care nu sunt foarte bine pastrate si care nu sunt prea clare, mai ales ca in biserica este intuneric chiar bine.
Biserica noua este mai mare si pastrata mai bine. Picturile sunt predominant in albastru si o disting de toate toate celelalte biserici. Aceasta sectiune dateaza din prima decada a secolului 11 si cuprinde fresce cu scene din viata Sf. Vasile, portrete ale sfintilor, Miracolele lui Isus, si multe alte scene din Noul Testament.
|
Tokali Church-vedere de ansamblu |
|
Tokali Church_Chemarea Apostolilor |
|
Tokali Church_Crucificarea |
Mai este de spus ca la Goreme Open Air Museum se ajunge foarte usor din centrul localitatii Goreme, fiind cam la 1km si jumatate de iesirea din localitate. Pe jos, noi am facut distanta asta in 20 de minute. Dar nu recomand mersul pe jos (decat poate daca ajungeti aici primavara sau toamna) pentru ca este foarte cald si umbra nicaieri, iar soseaua nu este marginita de trotuare si mai este si foarte circulata.
Programul de vizita este zilnic intre 8.30-19.30, iar intrarea costa oficial 25 TL. Copiii pana in 12 ani au gratuitate. O vizita completa, in timpul careia se intra in toate bisericile importante de aici, dureaza circa 3-4 ore si este indicat ca ea sa aiba loc primavara sau toamna. Tineti cont ca este un muzeu in aer liber, iar vara este foarte cald (noi am prins un 35de grade in iunie, dupa amiaza). Mai tineti cont ca parcarea se plateste separat cu 5 TL, ca peste tot la obiectivele din Turcia. Mai exista si tururi ghidate, organizate de ghizi profesionisti, care costa in medie 75 EUR si dureaza jumatate de zi, care pot fi o alternativa pentru cei comozi, sau fara masina proprie sau care isi aleg cazarea in alta localitate decat Goreme.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu