In Bali am ajuns seara, in jur de ora 19. Eram dupa
un zbor lung de aproape 23 de ore, cu tot cu escale, adica eram mai degraba
zombi decat om, din cauza nesomnului si a pozitiei incomode din avion.
Aeroportul international din Denpasar, capitala insulei Bali, nu-i cine stie
ce. Dar m-a socat cat de multe zboruri au putut ateriza aproape in acelasi timp
pe aeroportul micut, prafuit si cu un aer de santier. Odata cu avionul nostru
care venea din Singapore, au mai aterizat alte doua avioane, unul din China,
celalalt din Australia, asa ca coada de la ghiseele unde se obtinea viza era
mare si groasa. Dar inaintea cozii de la vize am avut alta coada de dus, de
unde am cumparat timbrul de visa, 20 de dolari de persoana. Chiar langa
ghiseele de control de frontiera am vazut un mare anunt care ne-a intampinat cu
urarea: “consumul de droguri se pedepseste cu moartea”. Eu una citisem despre
cat de drastici sunt indonezienii vis a vis de droguri si prevazatoare chiar ma
interesasem ce medicamente sunt permise la ei, pentru ca, patita de altfel,
obisnuiesc sa car dupa mine o mica farmacie ambulanta. Dar unii calatori s-au
distrat copios de urarea inedita de bun venit, ba chiar au vrut sa-i faca poze,
ceea ce a facut sa fie imediat apostrofati si rugati sa le stearga de catre
politistii de frontiera.
Dupa ce ne-am recuperat bagajele, ne-am intalnit cu
ghidul nostru balinez, Raka, un omulet pitic, imbracat in haine traditionale
balineze, care intr-o engleza execrabila ca si accent dar corecta gramatical,
ne-a urat “Bun venit” si ne-a rugat sa urcam in microbuz. Eram 17 oameni din
Romania, toti morti de somn si oboseala, dar unii inca mai puteau face glume la
ora aia despre zabuseala de afara, despre umiditatea excesiva sau despre aerul conditionat
dat la maxim din microbuz. Raka si-a dat seama cat de rupti suntem, ne-a zis ca
transferul pana la hotel o sa dureze cam 3 ore ne-a dat cateva informatii de
baza ca de exmplu cursul valutar si ne-a lasat sa motaim. Trebuie sa spun ca
hotelul unde aveam rezervare nu era prea departe de aeroport ca si numar de
kilometri. Numai ca in Bali, ca de altfel ca peste tot in Indonezia, viteza
medie cu care se circula este cam de 20km/h.
Satul unde era situat hotelul
nostru se numea Benoa si era la capatul unei mici peninsule care separa golful
Benoa de Oceanul Indian. Din fericire, hotelul era situat pe partea dinspre
ocean, si zic din fericire pentru ca Raka ne-a zis ca golful e cam poluat.
Nefericirea a fost ca fiind spre ocean, se faceau foarte tare simtite fluxul si
refluxul, dar sa nu o iau inaintea evenimentelor. In seara aia nu ne-a ars
decat sa ajungem mai repede la hotel, bineinteles ca am avut “surpriza” de a
constata ca nu existau camere cu pat dublu asa cum ne doream noi ci numai cu
paturi separate, am cerut sa schimbam camera ca sa putem uni paturile, iar asta
ne-a mai luat circa o ora. Cu ceilalti din grup ne-am intalnit la restaurant si
cu toate ca ultima oara mancasem in jurul pranzului in avion, ne chinuia o
foame de lup, asa ca am foarte apreciat cina aia tarzie, cu 5 feluri de
mancare, terminata cu un ceai negru fierbinte si am incheiat ziua cu un somn ca
de mort, chiar daca orchestra de la restaurant a cantat cine stie cat de tarziu
in noapte.
In ciuda oboselii ceasul meu arata ora 10 a doua zi
cand ne-am trezit. Asta din cauza ca organismul meu nu se obisnuise cu
diferenta de fus orar inca. Pe lumina am constatat ca camera era mare, luxos
mobilata, cu o terasa care dadea spre piscina lunga de 70 de m a hotelului.
Hotelul, nu foarte recent construit, dar cochet si bine intretinut, m-a
fermecat. Cand am vazut sistemul intern de fantani si pereti ornamentali pe
care se scurgea apa direct in piscina, palmierii, magnoliile si florile de
peste tot, restaurantul cu podea de bambus si mese elegante si oceanul care se
zarea la capatul piscinei, mi-am zis ca m-am trezit in Rai. Micul dejun l-am
prins aproape pe sfarsite, dar chiar si asa personalul supra politicos ne-au
adus tot ce ne trebuia. Oricum eu una m-am multumit cu fructele proaspete
(banane, papaya, ananas si mango), cu o omleta si cu ceaiul negru fierbinte.
Trebuie sa fac o paranteza si sa zic ca in Bali nu o sa gasiti nici paine, nici
branzeturi, nici cine stie ce salamuri pentru micul dejun si asta pentru ca ei
nu cultiva grau, vacile lor sunt crescute pentru carne numai, iar la ordinea
zilei este mancarea orientala. Dar chiar si asa un european sadea tot gaseste
ce manca, iar mancarea este delicioasa si foarte proaspata.
Oricum nu m-am intins prea mult cu masa pentru ca
eram nerabdatoare sa colind imprejurimile si sa merg la plaja. Insa odata
ajunsa pe plaja din fata hotelului am avut un soc: Ia marea de unde nu-i! Adica
cine a ascuns marea si ce-ati facut cu ea oameni buni?, am tipat eu in gura
mare vazand in fata ochilor doar o intindere mare de namol si cateva
ambarcatiuni legate de mal dar esuate in nisip. Mi-a raspuns una din doamnele
din grupul nostru, trezita cu mult inaintea noastra, cum ca asa arata refluxul,
iar daca voiam sa fac baie in ocean ar fi trebuit sa-mi misc fundul pana in ora
9 dimineata sau dupa amiaza dupa ora 3, sau sa merg circa un kilometru pana la
o mica insulita de nisip care se zarea in larg, unde se zareau niste valuri. Nu
am avut chef sa merg pana la insulita, asa ca am mai colindat putin
imprejurimile hotelului si intr-un final m-am intins cat eram de lunga la
piscina, de unde nu m-as mai fi miscat decat in eventualitatea unui tsunami. Pentru
pranz, aveam sa incercam unul din restaurantele invecinate, care avea si o
scoala de gatit si unde am fost introdusi in mancarea balineza, minunat
codimentata. Iar dupa amiaza, una din doamnele din grup, careia ii foarte multumesc
pentru tonele de informatii pe care ni le-a pus la dispozitie, ne-a incitat
pentru o excursie pe cont propriu la templul Uluwatu. Dar despre asta in
postarea viitoare.
Pana una alta am sa scriu cateva lucruri generale
despre Bali, utile chiar daca calatoriti acolo pentru afaceri sau pentru
vacanta:
Pana in 1960 Bali nu a fost decat o insula pentru
pescari, in 1965 japonezii au construit primul resort turistic si au dat
startul celei mai ravnite si frumoase destinatii turistice din Asia. Aeroportul
din Denpasar a fost construit in 1969, iar in anii 70 aici Bali-ul era
destinatia preferata de grupurile de hippies australieni, care veneau aici
pentru surf, plajele pustii si totala libertate. Anii urmatori au adus turisti
pe banda rulanta si in Bali s-a construit intensiv resort langa resort,
populatia actuala de 3.5 milioane locuitori fiind cu precadere ocupata in
turism. Din punctul asta de vedere, actualmente Bali-ul de est, sud si nord
este plin de atractii turistice, partea vestica, unde este si un mare parc
national, ramanand inca destul de salbatica.
Trebuie sa mai zic ca locuitorii sunt predominand de
religie hindusa, fapt discrepant fata de restul Indoneziei unde populatia este
majoritar musulmana, cu mici comunitati de budisti, crestini si cu o comunitate
crescanda de musulmani.
Locuitorii vorbesc balineza, dar in scoli si in
institutii se vorbeste indoneziana oficiala, asa ca multe din marcajele
turistice sunt in 3 limbi, a treia limba fiind olandeza sau engleza dupa caz.
Din timpul ocupatiei britanice s-a impamantenit
condusul pe partea dreapta si soselele mult mai inguste decat cu ce suntem noi
obisnuiti. Iar japonezii au venit cu masinile si cu scuterele, iar atata
aglomeratie si haos ca pe soselele din Indonezia eu una nu am vazut in viata
mea. Ciudat este ca ei nu au decat foarte putine accidente si si mai putine
accidente mortale, ceea ce, pentru mine una, socata de haosul si lipsa de
reguli din trafic, este un mister.
Farmecul Bali-ului este multiplu. Elisabeth Gilbert
a imortalizat foarte bine frumusetea insulei in cartea sa “Eat, Pray, Love”,
dar chiar si asa realitatea este si mai impresionanta. Bineinteles ca mai intai
trebuie sa treci cu vederea gunoaiele aruncate peste tot si mai ales la
marginea drumurilor, traficul de cosmar, poluarea din jurul Denpasarului si
atitudinea localnicilor care privesc strainii doar ca niste vaci foarte bune de
muls…bani.
Bali-ul este mult mai mult decat atat: are o cultura
straveche, templele sale hinduse fiind adevarate monumente seculare si
milenare, cultul lui Brahma, Vishnu si Shiva trebuie bine inteles si odata
inteles explica foarte bine mentalitatea oamenilor, artizanatul, mestesugurile,
dansul si cantecele Ramayanei si Mahabharatei sunt ridicate aici la rangul de
arta adevarata si daca nu le intelegi atunci ai calatorit degeaba pana aici,
gastronomia balineza se poate lua cu succes la intrecere cu oricare gastronomie
clasica europeana, iar peisajele sunt de vis. Exista inca plaje salbatice,
exista vulcani activi pe care se poate urca cu piciorul, exista temple adanc
ascunse in jungla, exista terase cultivate cu orez care parca urca in Paradis.
Si mai ales exista o mare pace si un curs firesc al tuturor lucrurilor, care pe
mine una m-au patruns inca din prima zi petrecuta in Bali si de care-mi
amintesc cu dor si cu o mare dorinta de a le trai odata.
Barci esuate la reflux |
copacul din mijlocul piscinei |
la salvat de stelute de mare esuate |
gastronomie balineza- fructe de mare |
gastronomie balineza-peste, pui, salate si iarba de lemon grass |
impreuna cu Raka pe strazile din Kuta |
ofranda |
femeie aducand ofrande in mijlocul strazii |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu