Am ajuns la concluzia ca e foarte greu sa fac o sinteza despre Istanbul . La fel, este foarte greu sa aleg din multitudinea atractiilor si curiozitatilor sale pe cele despre care sa scriu separat. Nu voi avea pretentia nici o secunda ca am gasit formula magica, care sa-mi permita sa aleg “the best of” din locurile, cladirile sau emblemele sale. Lasand la o parte incercarea aceasta de a sintetiza, Istanbulul merita descris asa cum a fost trait de fiecare dintre noi, cei care l-am vizitat, chiar si cu riscul de a “baga in ceata” pe posibilii doritori de a face excursii aici, tocmai prin diversitatea fantastica a acestui oras.
Diversitatea, cred ca e cuvantul major prin care as descrie Istanbulul. In primul rand pentru ca este singurul oras situat pe doua continente: Europa si Asia , chiar daca nu e singurul oras marginit de doua mari: Marea Marmara si Marea Neagra.
Apoi, este unul din orasele cu cea mai diversa istorie din lume, locuit inca de acum 7000 ani i.H., aici descoperindu-se asezaminte preistorice, iar artefacte descoperite in zona Sultanahmet au demonstrat existenta permanenta aici a diverselor colonii din anii 2000 i.H.
De fapt, unul din lucrurile foarte putin stiute despre Istanbul , este ca orasul a fost infiintat de Traci, scrierile istoricilor Herodot, Strabon, precum si sapaturi arheologice stand marturie acestei afirmatii. Cu atat mai mult, in unele izvoare antice, piata din fata bisericii Sfanta Sofia, se numea in trecut “Trakion”. Insa primul nume cunoscut al orasului este cel de “Bizant”, cu origini din limba greaca, se spune dupa numele Regelui Byzas, fiu al unui semizeu trac. Conform scrierilor lui Hesychius din Milet, in Grecia Centrala era o mare foamete iar oamenii traiau la limita supravietuirii. Din acest motiv, Regele Megarei, Byzas, s-a dus la oracolul din Delphi ca sa afle cum poate sa-si ajute poporul. Profetia a fost sa-si stabileasca o noua casa, intr-un loc “undear trebui sa fii orb ca sa nu vezi cat de frumos este”. Asa ca Byzas si-a luat poporul si s-au stabilit, in anii 600 i.H. acolo unde acum se afla Sarayburnu. Bizantul atunci deja se intindea pe o suprafata vasta, incluzand Sultanahmet, Zidurile Sultanului si palatul Topkapi de astazi. Continuarea istoriei orasului o scrie Herodot, care spune ca la inceputul sec.5 i.H., imparatul Persiei, Darius, ajuns pe malurile Bosforului, a ordonat construirea unui pod peste stramtoare, darn u a reusit, motiv pentru care a invadat si jefuit regiunea adiacenta. Urmatorii care au incercat cucerirea Bizantului au fost macedonii, si in final, un commandant al lui Alexandru cel Mare a cucerit orasul. Dupa alte atacuri succesive ale Galatilor, locuitorii orasului au solicitat ajutorul Romei pentru protectie si aparare, iar in anul 74 i.H., Regele Nicomedes al IV-lea a lasat prin testament orasul Imperiului Roman. A fost momentul prin care s-a inchis unul din capitolele istoriei orasului si s-a deschis un altul, sub romani.
Astfel, in 340 d.H., imparatul roman Constantin I a schimbat denumirea orasului in Constantinopol, iar in timpul domniei acestuia, populatia a fost increstinata si orasul a devenit un important centru religios crestin, al doilea ca importanta dupa Roma. Imparatul Constantin este cel care incepe constructia bisericii (atunci) Sfanta Sofia, imprejmuieste orasul cu ziduri si construieste nenumarate temple, palate, biserici, bazilici si obeliscuri si pune bazele primelor rezervoare de apa (in locul undeacum se afla Basilica Cisterna).
Constructia Hipodromului a inceput in piata Sultanahmet in timpul domniei Imparatului Adrian, care a construit si un complex sistem de apeducte si rezervoare pentru a asigura necesarul de apa al orasului. Urmatorii imparati romani au dezvoltat orasul si mai mult, insa au avut loc si numeroase razmerite, care au dus la distrugerea multor cladiri emblematice, printre care si Sfanta Sofia.
Hipodromul era o constructie lunga si ingusta, care servea drept stadion pentru diverse intreceri sportive, dar si ca Forum, fiind centru vietii politice a orasului. Astazi nu a mai ramas nimic din vechiul hipodrom, dar s-au pastrat cateva vestigii adaugate de-a lungul perioadei romane: Obeliscul, Coloana Impletita si Coloana Zidita.
In istoria orasului, a urmat perioada bizantina, in timpul careia orasul a fost dezvolat si fortificat iar numarul populatiei a crescut. A fost construit Palatul Mare, astazi Muzeul de mozaicuri, in incinta Bazarului Arasta, iar Hipodromul a fost decorat cu numeroase statui, a fost adus Obeliscul din Karnak si aici a devenit centrul economic al orasului. Alte temple, precum Sfanta Irina si Sfanta Sofia mica, au devenit si ele importante asezaminte religioase crestine.
Un alt capitol in istoria orasului a inceput odata cu Perioada otomana, odata cu cucerirea orasului de otomani in anul 1453. In final numele orasului a fost schimbat in “Istanbul ”, numele Hipodromului a fost si el schimbat in “At Meydani”, iar piata Sultanahmet a fost reconstruita. Bisericile s-au transformat in moschei si o ampla munca de reconstructie sirestaurare a inceput. Mai ales in imprejurimile Pietei Sultanahmet au fost construite multe palate si edificii publice: Bazarul Arasta, Fantana Germana, nenumarate moschei, dar cea mai importanta munca a fost de transformare a Bisericii Sfanta Sofia in moschee. In final, orasul s-a extins continuu, populatia a crescut exponential, numarand in prezent peste 18 milioane locuitori.
In prezent Istanbulul este centrul commercial, financiar, economic dar si turistic si cultural al Turciei, fiind inscris in patrimoniul mondial UNESCO din 1985, ca si orasele Atena si Roma.
In prima noastra zi petrecuta in Istanbul , am considerat nimerit sa-mi cumpar un ghid, de la un vanzator ambulant intalnit in fata Moscheii Albastre. Si pentru ca eram chiar langa locul unde in trecut se afla vechiul Hipodrom, am mers sa vedem cele trei coloane aflate in trecut pe “spina” acestuia.
In primul rand mi-a luat ceva timp sa pricep ce insemna “spina” Hipodromului, adica axul sau central, care in trecut era bogat impodobit.Astazi, cand intri pe Atmeydani Cadessi, adica “strada cailor”, numita astfel in amintirea curselor de cai care se tineau pe Hipodrom, primul lucru pe care il vezi este Fantana Germana, cel mai nou obiectiv de aici, construita cu ocazia vizitei imparatului german Wilhelm al II-lea si inaugurata in 1901. Este un monument neo-renascentist, ale carui componente au fost realizate in Germania si asamblat chiar pe locul vechilor porti de intrare pe Hipodrom. Este de fapt o cupola, placata la interior cu mosaic, sprijinita pe 8 coloane de porfir verde. Deasupra arcadelor se afla medalioane care contin initialele sultanului si kaiserului, un simbol al prieteniei turco-germane.
Cel mai vechi obelisc din Istanbul este Obeliscul Egiptean de aici (sau Obeliscul lui Theodosius). El dateaza din jurul anilor 1500 i.H. si a fost ridicat in fata unui templu din Hierapolis din Egiptul antic, in onoarea faraonului Tutmoses al III-lea. Dupa moartea imparatului Iulian, obeliscul a fost parasit pe nisipurile din Alexandria, unde a zacut pana in timpul imparatului Teodosius I, care a dat porunca sa fie transportat la Istanbul. Un drum special a fost construit pentru transportul lui, de la port pana la Hipodrom, transportul tinand 3 zile, iar ridicarea lui pe spina, alte 32 de zile. Obeliscul a fost plasat pe 4 suporti din bronz, plasate peste o baza sculptata in stil roman. Baza este gravata cu inscriptii in greaca si Latina veche, care-l proslavesc pe imparatul Teodosius. Obeliscul este gravat cu hieroglife, care preamaresc victoriile lui Tutmoses al III-lea, precum si ambitiile acestuia de a deveni nemuritor.
Urmatorul obiectiv de pe spina Hipodromului este Coloana Impletita (sau Coloana cu Serpentina). Este un obiectiv curios, cu o istorie ciudata. Se pare ca a fost construita in jur de 500 i. H. dupa victoria cetatilor grecesti in lupta de la Plateea contra ostirii persane a lui Xerxes. Din scuturile ostasilor persani, dar si din a 10-a parte a prazii de razboi capturate de grecii invingatori, a fost turnata aceasta coloana din bronz, reprezentand trupurile a trei serpi incolaciti. In partea de sus a coloanei se aflau capetele deschise ale celor trei serpi, care sustineau un trepied din aur care se termina cu un vas tot din aur. Iar baza era formata dintr-un clopot din bronz. Coloana a fost daruita Templului din Delphi si a fost pozitionata in spatele altarului din templu. In anul 326 d.H. Imparatul Constantin a dispus mutarea coloanei in Istanbul . Trepiedul si vasul din aur din varf au fost topite in Grecia pentru a plati mercenarii, iar capetele reptilelor au disparut si ele in timpul epocii otomane, astazi, din coloana nemairamanand decat o bucata de 5.5 m de la baza, adanc infipta in sol, astfel incat in jurul ei a fost sapata o groapa placata cu piatra. Se spune ca aceasta coloana protejeaza orasul de serpi si scorpioni, pentru ca, se spune ca pe timpul sultanumul Suleiman Magnificul, un ienicer a taiat unul din capete de sarpe, iar orasul a fost invadat ulterior de o epidemie de serpi. O parte dintr-un cap de sarpe a fost gasit intamplator in timpul excavarilor de la Sfanta Sofia si se pastreaza astazi la muzeul de Arheologie, dar celelalte capete au disparut sau au fost distruse.
Ultimul obiectiv de pe Spina vechiului Hipodrom il reprezinta Coloana Zidita (sau Coloana lui Constantin Porphyrogenetul). Coloana poarta numele acestui imparat, dar de fapt nu se stie cine a zidit-o. Unele surse o dat drept construita acum 1000 ani, alte surse spun ca este mult mai veche si a fost reconditionata in timpul Imparatului Constantin al VII-lea. Coloana seamana cu un obelisc egiptean, dar nu este monolitica ci construita din pietre suprapuse. Imparatul a placat-o cu bronz, insa placajul a fost in mod barbar inlaturat de nobilii cruciati in 1204 si folosit pentru turnarea de monezi. Astazi coloana are o inaltime de 32 m si este inconjurata de un grilaj, iar unele din pietrele lipsa au fost atent inlocuite.
Ramanand la capitolul Coloane, noi am mers sa vedem si Coloana lui Constantin, aflata pe locul vechiului Forum si amplasata aici atunci cand a fost construit orasul. Pietrele care compun corpul obeliscului au fost cioplite in forma cilindrica, au culoare maro si au fost aduse de la Roma.Initial coloana avea 50 metri dar astazi mai are doar 35-37 metri, si este dispusa pe un piedestal cu 4 trepte. Initial coloana a fost construita in Frigia si a fost dispusa in fata Templului lui Apollo, iar in partea superioara avea o sculptura a zeului soarelui. Imparatul Constantin a dat dispozitii ca sculptura lui Apollo sa fie inlocuita cu o alta, care il reprezenta pe el, tinand in mana stanga o sfera din aur cu o cruce iar in dreapta o sulita. Acestea au fost distruse de incendii si cutremure, iar pietrele au capatat culoare inchisa, cercurile din fier care le separa fiind reinoite. Astazi, Coloana se afla intr-o mica piateta langa Moscheea NuruOsmaniye si se inalta pe o baza de piatra inalta de 11 metri.
Foarte aproape se intinde Marele Bazar, printre cele mai mari si mai vechi din lume, pe care oricine vine la Istanbul trebuie sa-l vada chiar si macar ca si o simpla experienta sau curiozitate. Bazarul a fost construit pe timpul Sultanului Mehmet Cuceritorul, care de fapt a inaugurat doua bazare acoperite, situate unul langa altul, in 1455-1456. Cu timpul acestea s-au extins, alte constructii au fost adaugate, ajungandu-se astazi la o arie acoperita desfasurata pen u mai putin de 61 de strazi care cuprind peste 3000 de magazine si aici lucreaza peste 26.000 lucratori. Magazinele au fiecare un specific anume, existand strazi care au numai magazine specializate. O vizita aici este o provocare si presupune timp si efort. Asa incat noi nu am stat decat cat sa cautam rahat, ceaiuri si condimente, sa le negociem preturile si sa acceptam cate un ceai pentru noi si un dulce pentru copil din partea casei.
Esentialul despre Istanbul, in afara de istoria acestuia, zace si in cladirile sale emblematice, despre care voi vorbi in postarile viitoare, dar mai ales in extraordinara lui diversitate culturala, gastronomica si spirituala, pe care nu ai cum sa o intelegi decat strabatandu-l la pas, fara graba si mai ales cu mintea deschisa si atenta.
Coloana Serpuita |
Coloana Zidita |
Fantana Germana |
Obeliscul Egiptean |
Coloana lui Constantin |
Mulțumesc pentru tot Dr. Ellen! După ce te-am contactat pentru a mă ajuta să nu mai divorțez de soțul meu, soțul meu a încetat să mai depună acte de divorț și lucrurile stau mult mai bine. După cum ai spus, tot procesul de divorț a fost anulat, femeia rea care a creat probleme în căsnicia mea a părăsit soțul meu și acum suntem foarte fericiți împreună. Împărtășesc această experiență de viață cu oricine se confruntă cu provocări similare în relația lor, căsătorie sau orice altă problemă. , o puteți contacta pe Dr Ellen pe WhatsApp +2349074881619
RăspundețiȘtergereEa este competentă în următoarele vrăji:
* vrăji de dragoste
* vrăji de căsătorie
* vrăji de bani
* vrăji de frumusețe
* Vrăji de noroc
* Vrăji de atracție sexuală
* Vrăji de vindecare a SIDA
* Vrăji de loterie
* Blestemele elimină imediat vrăjile
* Vrăji de protecție
* Vrăji de loterie
* Vrăji norocoase
* Vraja de fertilitate
* Inel de telekineză 💍
E-mail: ellenspellcaster@gmail.com
Whatsapp +2349074881619