Etichete

duminică, 5 februarie 2012

Catedrala Sf. Stefan vs. Hundertwasserhaus


Cum altfel as putea sa inchei seria postarilor mele despre Viena decat scriind despre doua cladiri emblematice ale acestui oras.
Prima ar fi Catedrala Sfantul Stefan (Stephansdom).  Este un simbol nu numai al Vienei ci si al intregii Austrii si se regaseste in descrierile tuturor celor care viziteaza Viena. Este si imposibil sa o ratezi, dealtfel. Situata in plin centru al orasului, in mijlocul pietei care-si trage numele din ea insasi- Stephansplatz- si este o capodopera gotica in mijlocul unui oras plin de cladiri baroce. Mai este si una dintre cele mai inalte si grandioase constructii din istoria Austriei care adaposteste astazi o serie de monumente, pretioase mosteniri culturale si spirituale. Mormantul imparatului Frederic al 3-lea, amvonul, mormantul printului Eugen de Savoia (despre care scriam in postarea precedenta), dar si o minunata orga. Parti din catedrala dateaza inca din anii 1200, dar cea mai mare parte a fost construita in sec.14-15. Turnul din partea sudica, Hochturn, are o inaltime de 137 de m, iar pana sus sunt nici mai mult nici mai putin decat 343 de trepte. Turnul Nordic – Pummerin- are marele avantaj ca in interior se poate urca atat cu un lift cat si pe scari. Catedrala are un clopot care este unul dintre cele mai mari din lume. A fost turnat din fierul topit al unui tun capturat de la turci, si acest clopot vesteste in fiecare an inceputul Anului nou. Catedrala a fost distrusa de foc de cateva ori, ultima oara spre sfarsitul celui de-al 2-lea razboi mondial, dar a fost de fiecare data recladita. Unic in lume este acoperisul catedralei (adaugat tarziu, in anul 1952) din tigla care imita fetele unor diamante. Iar ca sa va faceti o idée despre cat de aglomerata este catedrala, spun numai ca peste 3 milioane de turisti o viziteaza anual.
Noi am mers sa vizitam Sf. Stefan intr-o duminica dimineata. Atat de dimineata incat am prins inceputul liturghiei si am stat aproape pana la sfarsit (fiindca imi place la nebuie sa ascult orga si corul, in aproape toate bisericile catolice). Si fiindca dupa liturghie eram atat de inghetati, incat ca sa ne incalzim, am inceput sa urcam cele 343 de trepte ale turnului sudic. Trebuie sa marturisesc ca am fost tentata sa renunt de mai multe ori; scara spiralata si foarte ingusta mi-a facut felul si la un moment dat m-a luat ameteala. Dar fiindca C. s-a tinut tare, m-a tarat la propriu dupa el si am reusit amandoi sa ajungem pana la magazinul de suveniruri de sus din turn si am putut admira superba panorama care se vede de sus.
Turnul sudic al Catedralei Sf. Stefan

Fatada Catedrala Sf.Stefan

Partial acoperisul din tigla care imita fete de diamant

Tavanul gotic dantelat

Vitralii




Catedrala Sf.Stefan-Macheta

Panorama vazuta din turnul sudic

Panorama din partea opusa

Hundertwasserhaus-fatada

Hundertwasserhaus-stalpi de sustinere




interior Hundertwasserhaus






una din terasele comune

Hundertwasserhaus-intrarea intr-un apartament

Daca Catedrala Sf.Stefan este simbolul istoriei Austriei si Vienei, simbolul noii Viene, avangardista si culturala este Hundertwasserhaus.
Aceasta din urma este o cladire proiectata de celebrul artist, grafician, pictor si architect Friedensreich Hundertwasser. Intrega opera a acestui poli-artist si arhitect este un omagiu adus naturii si se caracterizeaza prin forme naturale si linii curbe spiralate (‘fiindca in natura nimic nu este drept’). O expozitie Hundertwasser am admirat si la Belvedere, dar geniul acestui artist este si mai bine impregnat in cladirile pe care el le-a proiectat.
Casa Hundertwasser din Viena este de fapt o cladire de apartamente, ridicata intre anii 1983-1985 care include 52 de apartamente, 4 birouri, 16 terase private si 3 terase comune. Liniile apartamentelor sunt toate curbe, fiecare apartament este zugravit in alta culoare fata de cele vecine, acoperisul este acoperit de pamant, muschi si iarba, iar cladirea este strabatuta de 250 de arbori, care pe alocuri isi scot ramurile pe geamuri. Sper ca v-a lamurit descrierea asta sumara sa nu ratati vizitarea acestei cladiri, daca intentionati sa ajungeti la Viena. Cumva mie mi-a amintit de Casa Batllo a lui Gaudi, vazuta dintr-o alta perspectiva, dar la fel de sugestiva si in deplina armonie cu natura.
Casa este in intregime locuita si ca si in cazul Casei Batllo, accesul nu este permis in apartamente. Parterul este ocupat de numeroase magazine: de suveniruri, cafenele, patiserii, chocolaterii, etc, iar partial etajul 1 este ocupat de magazine care vand arta, picturi in special. Oricat mi-as fi dorit sa fac cumparaturi aici, preturile extrem de piperate m-au convins repede de contrariu, asa incat am stat aici doar sa admiram, sa vizitam si in final sa bem un ceai asezonat cu un omniprezent (in Viena) strudel cu mere.
Hundertwasserhaus cu arbusti si copaci care cresc in interior
sursa Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu