Etichete

vineri, 20 mai 2011

Praga- la pas

Praga e un adevarat muzeu in aer liber asa ca cel mai bine o vizitezi la picior, strabatand Centrul Vechi, trecand succesiv dintr-o piateta in alta, coborand pana pe malul Vltavei, traversandu-i podurile, sau urcand si vizitand Castelul si Catedrala. Din Mala Strana ajungi in Stare Mesto traversand unul din multiplele poduri peste Vltava, iar orasul nou Nove Mesto merita vizitat pentru shopping, sau pentru a vizita P-ta Wenceslas si Muzeul national, sau Cladirea care danseaza.
Centrul vechi (Stare Mesto) se intinde pe o suprafata de aprox. 800 ha, pe ambele maluri ale Vltavei si din 1992 face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Cuprinde o serie remarcabila de cladiri din sec 11, restaurate toate, care pastreaza arhitectura originala, dar si multe biserici, turnuri, piete largi si poduri.
Cel mai impunator pod peste Vltava care leaga Mala Strana de Stare Mesto este bineinteles marele Pod Carol (Karluv Most)
Constructia podului Carol a inceput in anul 1357 si a fost terminata la inceputul sec 15. Are 515 metri lungime si 9,50 metri latime, are 16 piloni (cu inaltimi cuprinse intre 16 si 23 de metri) iar inaltimea sa este de 13 metri deasupra raului Vltava.
Incepand cu anul 1657 o multitudine de statui a fost amplasata de-a lungul podului. La inceput, doar niste cruci apoi au fost adaugate statui si monumente. Monumentele Golgoth, Fecioara necajita si Sf Ion Evanghelistul au fost aduse si incorporate in sec 17.
Crucea dintre al 6-lea si al 7-lea pilon al podului marcheaza locul de unde, conform legendei, corpul unui sfant a fost aruncat in Vltava. Din sec 20, statuile baroce de pe pod au fost inlocuite cu replici moderne, iar statuile originale se pastreaza la Muzeul National. Podul Carol leaga 2 turnuri: cel din centrul vechi si cel din Mala Strana. Turnul din centrul vechi l-am urcat in ultima noastra zi petrecuta in Praga si am reusit niste poze foarte frumoase de sus, asupra Podului Carol si asupra districtului Stare Mesto.



Traversarea podului este si motiv de promenada fiindca aici, pe langa multitudinea turistilor, isi expun suvenirurile, picturile, schitele, multi artisti si gasesti si muzicanti amatori si ambulanti, fotografi sau caricaturisti, gata sa te ‘imortalizeze” daca doresti. Seara podul este luminat feeric si e la fel de plin de lume ca si ziua, ai zice ca ofera un spectacol continuu care se repeta in fiecare zi si noapte.
Inima Centrului vechi o reprezinta marea piata centrala unde noi am gasit inca activ Targul de Craciun si imensul brad aranjat de Primaria orasului.
Sunt de mentionat zecile de magazine de aici, care de care mai dichisite si mai imbietoare: de bijuterii, in special din argint si chihlimbar, de cristaluri (vestitele cristaluri de Boemia), de portelanuri, de papusi din lemn, dar si de suveniruri sau dulciuri. Laolalta cu multitudinea de terase, restaurante, berarii sau cluburi, aduna o multime de turisti, iar forfota multimii nu inceteaza nici noaptea, deoarece aici sunt o multime de club-uri (de jazz) in special, care se inchid abia inspre dimineata.
Reprezentative pentru oras sunt Primaria si Ceasul astronomic. Situate in inima Centrului Vechi, dateaza din sec. 14- Primaria, iar ceasul din sec. 15. Cladirea Primariei a avut in trecut diverse intrebuintari, a servit drept tribunal, inchisoare, loc de tortura, ca mai apoi, imparatul Iosef II (cel care a unit cele 4 orase) sa-i dea utilitatea de cladire administrativa. Astazi este un obiectiv turistic si cultural si gazduieste manifestari culturale, sociale si uneori chiar religioase. Dar cel mai impresionant este Turnul primariei, construit in 1338. Turnul se poate vizita, urcand pe scari sau cu liftul. Noi am urcat pe scari pana nu ne-au mai tinut picioarele, dar pozele facute de sus, asupra Pietei si a vechiului oras, au meritat tot efortul. De sus se vad foarte frumos impunatoarele turnuri ale Bisericii Tyn.
Un lucru interesant legat de aceasta biserica este ca, la prima vedere cele doua turnuri ale sale par identice. Dar la o privire mai atenta se observa ca unul este mai gros si construit cu putin in fata celuilalt. Se pare ca turnul mai solid simbolizeaza partea mai puternica a familiei, adica barbatul, iar faptul ca e putin mai in fata, subliniaza pozitia barbatului fata de femeie (nu ca as fi de acord cu asta, dar se pare ca asa gandeau constructorii pe vremea aceea).
Simbolul orasului este insa vestitul Ceas Astronomic, care functioneaza impecabil si astazi. Din ora in ora, atunci cand orologiul bate ora fixa, se desfasoara un adevarat spectacol, urmarit de o multitudine de oameni adunati in Piata.
Ceasul (Orloj- asa cum i se zice in ceha) dateaza din sec.15 a fost construit de un ceasornicar si un astrolog local si are un mecanism extrem de complex. Arata nu numai ora exacta ci si miscarea Pamantului, a Soarelui si a Lunii. Medalioanele de sub el, cu cele 12 semne zodiacale au fost adaugate ulterior constructiei initiale. Ceasul este flancat de 4 statui care intruchipeaza Vanitatea, Avaritia, Moartea si Desfraul.




La prima vedere, este dificil de inteles cum functioneaza ceasul, avand in vedere numarul de cadrane si cifre care il alcatuiesc. Cel mai simplu mod de a intelege Ceasul Astronomic este de a-l privi bucata cu bucata. Literele ultraperiferice de aur de pe inelul negru din jurul ceasului indica ora veche Ceha (sau italiana)  folosind simboluri cunoscute sub numele de cifre Schwabacher. Acest sistem curios incepe de la cifra 1 la apus, si intregul inel negru se misca inainte sau inapoi in cursul anului pentru a reflecta anotimpurile. In interiorul acestui inel negru, exista un alt inel cu cifre romane de aur, care indica ora locala CET, asa cum o stim noi. In interiorul inelului cu cifre romane este o stea de aur care marcheaza semnul Zodiacal, iar soarele şi luna de pe cadran sunt utilizate pentru a indica poziţia curenta a soarelui şi faza lunara. Cercul albastru din centru este Pamantului, in timp ce partea albastra de deasupra reprezinta cerul de deasupra orizontului.  Partea rosie de dedesupt reprezinta noaptea, adica coborarea sorelui sub linia orizontului. Zonele intre partea albastra si cea rosie indica zorii zilei sau amurgul.

Daca v-ati pierdut in această descriere detaliata, amintiti-va ca acest ceas nu este un ceas obisnuit. Este mai mult un fel de planetariu de baza si ca tot ceea ce afiseaza sunt cunostinte despre Univers asa cum il intelegeau oamenii in timpurile medievale.

Cele 4 statui (doua in stanga si doua in drapta ceasului), sunt si ele puse in mişcare in functie de ora. Ele  sunt reprezentari ale oribilitatii si dezgustului, asa cum erau ele percepute la momentul constructiei ceasului: Vanitatea (indicata ca un om  care priveste intr-o oglinda); Lacomia (reprezentat de un om cu o punga de aur) Moartea ( reprezentata de scheletonul care suna clopotul)  si Desfraul (un om  cu un turban).
La ora fixa, se deschide o usita si are loc o promenada pe muzica a celor Doisprezece Apostoli care il urmeaza pe Domnul Isus, la usile mici de sus ale Ceasului Astronomic. Aceste figuri apar si dispar la momente diferite, dar la pranz, cand ceasul bate ora 12, se pot vedea toate cele doisprezece figurine. Asa se explica de ce reprezentatia de la ora 12 atrage cei mai multi oameni in Piata, care urmareasc spectacolul.

Ceasul Astronomic a fost reparat de un mare număr de ori in lunga sa istorie. A suferit cele mai mari pagube în timpul al doilea război mondial, cand o parte din Primarie, apostolii din lemn şi o serie din formatiunile calendarului de pe ceas au fost toate arse. Au fost insa restaurat cu migala şi în cele din urmă Orloj a inceput sa functioneze din nou in intregime, dupa al 2-lea razboi mondial.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu