Etichete

sâmbătă, 21 mai 2011

Praga- Castelul Praga

Castelul Praga (Prazsky hrad)
Este la fel de reprezentativ pentru oras ca si Ceasul Astronomic, iar poze cu el se gasesc pe mai toate vederile din Praga.
De fapt titulatura lui corecta ar fi de : Complexul medieval al Castelului Praga. Fiindca castelul nu-i de fapt un castel ci un adevarat complex de cladiri, intinse mai degraba pe orizontala decat pe verticala, construite in epoci diferite si de o varietate impresionanta de stiluri arhitecturale. Complexul este cel mai mare areal arhitectonic medieval nu numai din Europa ci si din intreaga lume.
Castelul este amplasat in varful unui deal destul de inalt, de pe malul stang al Vltavei. Sunt mai multe cai de a ajunge sus: pe jos urcand multitudinea de scari (asa cum am facut noi in prima zi), cu tramvaiul sau pe un drum care urca mai lin si ajunge in spatele Castelului. Pe acest drum am coborat noi si l-as recomanda celor care viziteaza orasul primavara sau toamna fiindca traverseaza palcuri de padure si din loc in loc sunt cafenele, berarii sau terase, unde poti sta la o bere, admirand privelistea.
Accesul in incinta complexului este liber, dar accesul la diversele obiective cuprinse in complex se face contra cost. Biletele de intrare au preturi diferite, in functie de ce anume cuprind tururile pentru care optezi. Exista 2 feluri de tururi: cel mare cuprinde Vechiul palat regal, Expozitia istorica a Castelului, Bazilica Sf Gheorghe, Galeria Nationala, Galeria de Pictura, Strada de Aur si turnul Daliborka. Noi am optat pentru un astfel de tur dar exista si turul mic, mai ieftin, care cuprinde Vechiul palat regal, Bazilica si Strada de Aur. Biletele de intrare au fost valabile pentru 2 zile (si e foarte bine ca e asa, fiindca intr-o singura zi nu prea poti cuprinde tot ceea ce este de vizitat). Complexul are 3 curti interioare intrarea facandu-se succesiv, din una in alta.
Intrarea in Complex este strajuita de 2 statui care reprezinta 2 titani, statui comandate si executate pe timpul imparatesei Maria Tereza. In mijlocului curtii interioare troneaza statuia lui Tomas G. Masaryk, primul presedinte al Cehoslovaciei.
Complexul Castelului Praga cuprinde:
-          Catedrala Sfantul Vitus
-          Bazilica Sf. Gheorghe
-          Muzeul de Arta Ceh
-          Palatul Lobkowicz
-          Turnul Daliborka
-          Turnul Mihulka
-          Sala tronurilor
-          Strada de Aur (Golden Lane)
-          Parcul castelului
Cate ceva despre cele vizitate de noi:
Catedrala Sf. Vitus este cea mai impunatoare catedrala gotica din Republica Ceha. A fost ridicata pe locul unei biserici romanice mai vechi, cu incepere din anul 1344 si constructia ei este legata de numele arhitectului Peter Parler. Catedrala s-a vrut a fi un loc de incoronare a regilor cehi, o cripta de asemeni regala dar si loc de pastrare a tezaurului Cehiei, precum si loc de pelerinaj la Sfantul Wenceslaus. Parler a adus elemente indraznete de design stilului gotic tarziu in care a fost gandita Catedrala si acest lucru este cel mai bine exemplificat prin inaltele bolti ale Catedralei.  Boltile-retea ale lui Parler au diagonale duble care despart spatiul dar il si intaresc si dau impresia unei adevarate retele vii pe tavanul Catedralei. Ingeniozitatea  stilului lui Parler poate fi admirat si in proiectarea pilastrilor (cu coloane clasice in forma de clopot), in ingeniosul dom al capelui lui Wenceslaus, in peretele unduitor al tavanului si in originalitatea ferestrelor- toate ferestrele sunt diferite iar oranamentele lor sunt intotdeauna altele. In anul 1541 catedrala a fost cuprinsa de un incendiu, care i-a inegrit zidurile exterioare si a distrus multe din decoratiunile interioare, iar munca de restaurare si definitivare a luat sfarsit abia in sec.20.







Probabil ca unul din cele mai spectaculoase locuri din catedrala este Capela Sf. Wenceslas. Wenceslas I, a fost ducele Boemiei in anul 925 si este cel care a construit prima biserica romanica de pe locul unde acum se inalta catedrala. El a fost cel care a convertit la crestinism mare parte din populatia Boemiei din acele vremuri, a fost sanctificat, iar mormantul sau este acum loc de pelerinaj si este pastrat in incinta Capelei care-i poarta numele din catedrala. Capela nu este deschisa publicului, dar poate fi admirata din exterior, partea ei inferioara fiind decorata cu pietre semipretioase iar cea superioara reprezentand scene din viata sfantului. O usa mica de pe peretele de sud-vest al capelei, ferecata cu 7 lacate, duce in camera tezaurului unde sunt pastrate insemnele coroanei.
Accesul in Catedrala este liber, dar anumite parti sunt inchise turistilor. Cel mai inalt loc al Catedralei este Turnul Clopotnitei, dar noi nu am putut urca, fiindca se afla in renovare. Oricum nu este permis sa urci in turn iarna, fiindca curentii de aer de sus sunt puternici si nu poti rezista prea mult, oricat de gros ai fi imbracat.
Bazilica Sf. Gheorghe este imposibil de ratat fiindca fatada ei din caramida rosie domina curtea interioara a Castelului. A fost construita in sec. 10 in stil baroc timpuriu si adaposteste si ea morminte regale. Bazilica adaposteste numeroase galerii de arta veche ceha si aici se tin uzual concerte de muzica de camera. Nu am avut rabdare sa asistam la unul dar tot frigul de afara ne-a facut sa stam aici la o ciocolata calda cu scortisoara.



Palatul LOBKOWICZ este de fapt un impozant muzeu, inclusiv de istorie. Noi nu l-am putut vizita, am inteles ca s-a deschis publicului abia din 2007. Pastreaza o parte din manuscrisele lui Mozart si Beethoven, dar si colectii de instrumente muzicale, tablouri si arta decorativa. L-am pus pe lista de “must see” pentru vizitele urmatoare.
Strada de Aur (Zlata Ulicka) este o strada mica cu 11 casute construite chiar in interiorul arcurilor zidurilor castelului. Cea mai mica casuta are doar …1 mp. La numarul 22 a locuit Franz Kafka. Acum casutele adapostesc magazine de suveniruri, armuri si arme medievale, textile diverse medievale sau obiecte de arta.  Ne-a luat ceva timp sa intram in toate casutele, dar efectiv a fost o incantare si nu ma pot opri sa nu admir faptul cum au fost conservate si pastrate, exact in spiritual vremurilor medievale.

Turnul Mihulka (turnul cu praf de pusca) De el este legata o interesanta legenda. In epoca medievala aici se pastra praful de pusca al orasului, apoi a devenit laborator de alchimie. Se zice ca un alchimist care incerca de zor sa obtina aur din metal a provocat la un moment dat o mare explozie. S-a presupus ca alchimistul a murit in timpul exploziei, dar, fapt curios, printre ruinele fumegande, s-a gasit chiar…aur. 
Expozitia istorica a Castelului, Galeria Nationala si Galeria de Pictura le-am vizitat fara graba, in cursul a catorva ore bune. Am gasit aici importante si nenumarate monumente si vestigii istorice ale neamului ceh. M-a impresionat colectia de carti de stiinta, scrise manual, cu desene si schite foarte detaliate si exacte. Cele mai pretioase carti sunt pastrate in conditii speciale, in incinte de sticla care le asigura un mediu fara umiditate si cu o temperatura constanta.



Foarte interesanta si demna de urmarit este schimarea garzii palatului, ceremonie care are loc zilnic, la ore fixe, sinonima cu cea de la Palatul Buckingham din Londra sau a Garzii Evzone  de la Parlamentul grec, si care bineinteles ca atrage nenumarati turisti.
Bineinteles ca arealul castelului este atat de mare incat aici se poate reveni de multe ori, si poti descoperi de fiecare data lucruri pe care nu ai apucat sa le vezi sau sa le descoperi data trecuta.
Intotdeauna cand vizitezi un oras trebuie sa lasi ceva nevazut, tocmai ca sa ai motive sa te mai intorci aici. Chiar daca in cele 4 zile cat am stat in Praga am vizitat cat de multe am putut, au mai ramas inca multe locuri de vazut si multe puncte de atractie ( Cartierul evreiesc, Muzeul national si cel al jucariilor, Turnurile Daliborka si Jindrisska, palatul Kinsky si inca multe altele),  neaparat de bifat intr-o viitoare si mai mult decat probabila calatorie in Praga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu