Etichete

duminică, 30 octombrie 2011

Fantanile Romei

Fiecare fantana a Romei este o adevarata opera de arta. Fiecare are istoria si viata ei si fiecare poate sa-ti transmita daca nu emotii puternice macar un vag sentimentalism sau romantism.  Sunt raspandite in tot orasul, unele sunt mici altele sunt imense decorand fatada unei cladiri sau piata publica unde sunt amplasate. Cred cu tarie ca oricine trece pe langa ele se opreste macar putin, daca nu sa le admire, macar sa se racoreasca de la apa rece ca gheata.
Incerc acum sa enumar cateva din ele, nu neaparat pe cele mai cunoscute sau valoroase ci pur si simplu cele care mie mi-au starnit emotii puternice si m-am lasat fie cu gura cascata fie cu o puternica dorinta in suflet sa ma intorc pe marginea lor ca sa le mai privesc odata. 
  1. Fontana di Piazza Colonna este amplasata in piata cu acelasi nume, din fata palatului Chigi. A fost construita de sculptorul Rocco Rossi dupa planurile arhitectului Giacomo Della Porta, in 1575. Ca si multe alte fantani din Roma, a fost amplasa intr-o piata publica pentru a furniza locuitorilor apa potabila sanatoasa, alternativa la apa poluata a Tibrului. Functioneaza doar pe baza gravitatiei, rezervorul ei de apa fiind situat mai sus decat bazinul. Bazinul are o forma octogonala, este flancat cu marmura roz si decorat cu delfini incrucisati.
  2. Fontana del Pantheon este situata in Piazza della Rotonda, in fata Pantheonului. A fost executata in marmura de Leonardo Sormani, dupa planurile aceluiasi Giacomo Della Porta, tot in 1575. Reprezinta 4 delfini incadrati de serpi marini.
  3. Fontane di Piazza San Pietro sunt cele 2 celebre fantani identice din piata San Pietro din Vatican. Multi cred ca ambele fantani sunt realizate de Bernini dar nu e chiar asa. Putina lume stie ca fantana din dreapta este mai veche, dateaza din 1490 si avea o alta pozitie in piata. Cand Bernini a redesenat piata si-a dat seama ca vechea fantana nu se potriveste vechii amplasari si atunci  a decis constructia celei de a 2-a si le-a plasat simetric, de-a parte si alta a obeliscului din centru.
  4. Fontana delle Naiadi este situata in centrul Piazza della Republica, chiar in fata Termelor lui Diocletian. Este o fantana relativ noua, daca e sa o comparam cu altele din Roma si este creatia lui Mario Rutelli din 1901. Reprezinta  4 nimfe: Nimfa lacurilor, Nimfa raurilor personificata de un monstru fluvial, Nimfa Oceanelor simbolizata de un cal de mare si Nimfa apelor subterane personificata de un dragon. In mijloc este un grup intitulat il Glauco si care simbolizeaza puterea omului asupra fortelor naturii.
  5. Fontana della Barcaccia este amplasata in Piazza di Spagna, chiar la baza Treptelor Spaniole. Reprezinta o barca care se scufunda, inundata partial de apa care-i trece de bord. Este opera baroca a lui Bernini care a terminat-o in 1627. Bernini s-a inspirat din inundatia pietei provocata de Tibru, care a lasat chiar in acel loc, dupa retragerea apelor, o barca rupta.
  6. Fontana del Nettuno, Dea Roma, Fontana dell’ Obelisco sunt fantanile din Piazza del Popolo. Fantana centrala de la baza obeliscului reprezinta 4 piramide egiptene flancate de lei a fost amplasata aici in 1814. Grupurile statuare care flancheaza piata la est si la vest sunt creatia lui Giovanni Ceccarini in 1822, in vest Neptun cu tridentul si flancat de delfini iar in est reprezentarea Romei, cu lance si coif si o statuie a lupoaicei.
  7. Fontana del Tritone este in centrul Piazza Barberini. Este creatia lui Bernini din 1643 care a amplasat-o aici din ordinul papei Urban al 8-lea Barberini. Este lucrata in travertin si reprezinta 4 delfini care sustin un triton. A nu se confunda cu Fontana dei Tritoni, care este in piata Bocca della Verita.
  8. Fontane di Piazza delle Quatro Fontane, sunt 4 fantani amplasate in cele 4 colturi ale  intersectiei Via Quirinale cu Via delle Quatro Fontane, in fata bisericii cu acelasi nume.Ele sunt reprezentari ale: Raului Tibru, Dianei, Iunonei si raului Arno.
  9. Fontana di Trevi este o combinatie de fantana cu fatada unei cladiri si este categoric cea mai spectaculoasa fantana a Romei. Constructia ei a fost inceputa in 1732 de Nicola Salvi, pentru papa Clement al 12-lea. A fost inaugurata in 1762 si este locul care atrage cei mai multi turisti din Roma. Este ultima mare creatie baroca a Romei si reprezinta un palat din ocean (este de fapt fatada Palatului Poli) din care ies figuri mitologice care se scufunda apoi in apa oceanului. Se zice ca daca arunci o moneda in Fontana di Trevi, in mod sigur ai sa te intorci la Roma, daca arunci 2 urmeaza sa te indragostesti sau sa se indragosteasca cineva de tine iar daca arunci 3 monezi urmeaza sa te casatoresti sau sa divortezi. Probabil ca foarte multa lume are probleme sentimentale stringente fiindca locul in jurul fantanii este neincapator pentru armata de oameni care se inghesuie aici si care arunca monezi. In fiecare dimineata apa fantanii este oprita pentru ca municipalitatea sa “culeaga” monezile aruncate in ziua precedenta si se pare ca suma medie colectata zilnic este de aproximativ 2000 de eur. Cate monezi am aruncat eu nu o sa zic, fiindca e secretul meu, o sa zic numai ca aici iar mi-a parut rau ca nu am un aparat foto profi, poza de ansamblu cu fantana avand sursa mai clara de pe Wikipedia.
  10. Fontane di Piazza Navona. Trebuie sa marturisesc ca Piazza Navona este locul care mi-a placut si m-a fascinat cel mai mult in Roma. Lasand la o parte faptul ca si ea este sufocata de turisti, este un loc magnific, unde gasesti pictori, caricaturisti si artisti ambulanti care toti lucreaza aici sau isi expun lucrarile si care mai ales are un ritm si o viata a ei aparte. Squarul pietei este o copie dupa Stadium Domitian, iar cladirile care-l inconjoara sunt amplasate exact pe locul unde altadata se aflau scaunele stadionului. Piata este pusa in valoare de 3 fantani magnifice. In mijlocul squarului troneaza un obelisc care are la baza Fontana dei Quattro Fiumi (Fantana celor 4 rauri), creatia lui Bernini din 1651 pentru papa Inocentiu al 10-lea. Cele 4 rauri personificate de Bernini sunt: Nilul, Gangele, Dunarea si Rio de la Plata, care-si varsa apa in bazinul unde inoata animale fantastice marine. Fiindca imaginatia mea e prea saraca ca sa descriu frumusetea aceste fantani o sa traduc o fraza din ghidul meu care o surprinde perfect: “Bernini a gasit Solutia in care spontaneitatea lumii infinit de variata, care pulseaza de viata, este in armonie absoluta cu perfectiunea si forma abstracta a divinului.” De o parte si de alta a fantanii lui Bernini se mai gasesc inca 2: Fontana del Moro al carei grup sculptural este realizat tot de Bernini intr-un bazin al lui Della Porta si Fontana del Netuno care intreaga este creatia lui Della Porta.
Acum cand am terminat descrierea lor am realizat ca am scris despre 10 din ele, deci fara sa vreau am alcatuit un Top Ten al celor mai frumoase fantani ale Romei, in ordinea preferintelor mele, terminand cu cea mai remarcabila, de pe locul 10.
Fontana di P-za Colonna


Fontana del Pantheon



Fontane dei P.za San Pietro


Fontana delle Naiade


Fontana della Barcaccia


Fontana del'Obelisco-P.zza del Popolo


Fontana del Tritone


Quatro Fontane-Tibru

Quatro Fontane- Iunona

Quatro Fontane-Diana

Quatro Fontane-Arno

Fontana di Trevi



Fontana di Trevi-sursa Wikipedia

Fontana dei Quatro Fiumi





Fontana del Netuno

Fontana dei Mori



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu