Colosseum, Dealul Palatin, Forul Roman, Piazza Venezia, Pantheonul
Ne-am trezit cred pe la 7, eu fara probleme (la noi fiind ora 8 si eu obisnuita cu trezirile matinale ale lui fii-mio). Am luat micul dejun relativ in graba, apoi l-am rugam pe Mario sa ne zica de unde putem cumpara Roma Pass. Fara ezitare Mario ne-a zis ca de la Termini, dar ca putem incerca si la Tabacchi (tutungerie) de langa hotel. Nu aveau, dar am cumparat de la ei o harta plasticata, apoi am luat metroul si am mers la Termini, unde am stat circa 15 minunte la coada la un ghiseu care facea abonamente, ca intr-un final sa ne cumparam Roma Pass-ul.
Paranteza: ( Roma are doar 2 linii de metrou: linia A care merge spre Vatican si strabate nordul si sud estul orasului si linia B, care duce la Colosseum si strabate sudul –vestul si nord-estul orasului. Liniile se intersecteaza la gara Termini, principalul nod rutier si feroviar al orasului. Multi turisti prefera sa-si aleaga cazarea in zona Termini tocmai ca sa fie in proximitatea tuturor mijloacelor de transport, noi am preferat sa nu facem asta, din cauza ca zona, dupa lasarea intunericului mai ales, e plina de personaje dubioase.Nu la toate obiectivele insa poti ajunge cu metroul, din fericire biletele sunt valabile pe toate mijloacele de transport, iar hartile turistice includ si traseul acestora. Daca stati mai mult de 3 zile se merita sa va faceti abonament, iar daca intentionati sa vizitati principalele obiective si muzee atunci cel mai bine va cumparati Roma Pass. Acesta costa 25 de Eur si include transportul pe toate mijloacele timp de 3 zile, intrarea la primele 2 obiective turistice este gratuita, iar la toate celelalte de pe brosura pe care o primesti cu permisul ai reduceri intre 30-50%. Mai este de spus ca traficul in Roma este infernal, iar autobuzele pot face foarte mult dintr-un loc in altul si nici nu se prea respecta orarul de functionare. Deci cel mai bine este tot cu metroul, si apoi pe jos, chiar daca si metroul este foarte aglomerat, mai ales la orele de varf.)
Dupa achizitionarea Roma Pass-ului l-am si inaugurat, intrand din nou la metrou, intentionand sa ajungem la Colosseum. Numai ca bineinteles C. s-a urcat in trenul care mergea fix in sensul opus, eu mi-am dat seama insa era prea tarziu sa-i mai fac semn sa iasa asa ca am urcat dupa el, ca sa nu cumva sa ne despartim. Am coborat la prima statie, unde stupoare, am fost anuntati de un senin angajat al metroului cum ca s-a intrat in greva si am fost rugati sa parasim de urgenta statia. Buuunnnn.
Urcand la suprafata, am mers pe jos pana inapoi la Termini, gandindu-ne sa luam de acolo un autobus care sa ne duca la Colosseum. Si probabil ca la fel au gandit niste alte mii de turisti fiindca nu va puteti imagina ce mare de oameni astepta in statiile de autobus de la Termini si ce cozi imense se formasera la urcarea in ele. M-am uitat intrebator la C. a dat si el din cap aprobandu-ma tacit, am scos harta si am pornit pe jos spre Colosseum. Nici macar nu am facut mult, mai putin de jumatate de ora, pe stradutele inguste din care unele nici macar nu le-am gasit pe harta, ca la un moment dat, de dupa un colt, sa-l zarim in toata maretia lui. Colosseum-ul, minune a lumii antice, cu o istorie care se intinde pe mai bine de 2000 ani.
Nici nu a trebuit sa ajungem in fata monumentalei constructii ca sa zarim cozile infernale de la intrare. Si aici intra in arena avantajul pe care-l ai ca si detinator de Roma Pass: nu stai la cozi, deloc! Intrarea pentru cei care au acest permis este separata si nu exista nici o coada. Un bilet compus Colosseum+ Palatinum costa 15.5 EUR. La noi, fiind primul obiectiv vizitat, costul a fost acoperit integral de Roma Pass. Asa ca, am intrat imediat in marea arena, am trecut printr-un lung tunel de acces unde, pe de o parte se lucra de zor pentru diverse restaurari, iar pe de alta parte erau insirate tot felul de panouri care descriau asezarea gradenelor, planul antic al constructiei sau istoria acesteia.
In linii mari, cateva cuvinte despre Colosseum: este un amfiteatru eliptic, cel mai mare construit vreodata in lumea antica. Constructia lui a inceput in anul 70 d.H. sub domnia imparatului Vespasian si a fost partial terminata in anul 80 pe timpul imparatului Domitian. A fost proiectat sa gazduiasca intre 50.000 si 75.000 de oameni si a fost folosit timp de 500 de ani ca si arena de spectacole, lupte cu animale si intre gladiatori ba chiar si pentru spectacole navale, fiind descoperite vestigii care demonstreaza ca arena putea fi inundata si ca aici s-au reconstituit adevarate batalii navale. Mai tarziu a servit mai multor scopuri printre care locuinte pentru saraci, ateliere mestesugaresti, a fost din sec. 14 pana in sec. 19 sediul unui ordin religios apoi a devenit sanctuar crestin. In prezent este principala atractie turistica a orasului si subiectul unor ample lucrari de conservare/reconstituire. Numele de Colosseum se trage de la o statuie colosala care initial l-a reprezentat pe Nero, situata chiar langa amfiteatru. Statuia nu mai exista, partial din materialele cu care a fost ridicata au fost folosite pentru ridicarea Arcului lui Constantin aflat langa amfiteatru, dar numele a fost ulterior atribuit amfiteatrului.
Cateva date tehnice: are o lungime totala de 189 m si o latime de 156 m, acoperind o suprafata de 6 h. Dimensiunile arenei ovale sunt: 86m/54m, iar peretele care separa arena de primele gradene era de 4.5m. Inaltimea peretilor exteriori este de 48m si se estimeaza ca a cuprins mai mult de 100.000 de blocuri de travertin, montate fara mortar si asigurate intre ele printr-un sistem ingenios format din agrafe din fier sau bronz. Segmente largi din peretii exteriori s-au prabusit de-a lungul secolelor datorita cutremurelor, doar peretele nordic ramanand intreg in picioare. Acesta cuprinde trei randuri de arcade suprapuse, avand deasupra un atic strapuns de ferestre.Arcadele sunt incadrate de coloane dorice, ionice si corintiene. Arcurile de la etajul 2 si 3 erau frumos ornate de statui reprezentand divinitati si personaje mitologice. Colosseum-ul avea proiectat un sistem extrem de rapid de evacuare, sistem folosit si astazi pe majoritatea stadioanelor, iar evacuarea propriu zisa dura doar cateva minute. La nivelul parterului existau 80 de intrari, fiecare numerotate, ca si fiecare scara, iar spectatorii primeau bilete sub forma unor tablite de ceramica care aveau numere inscriptionate care indicau sectiunea si randul unde se gasesa locul acestuia. Structura stratificata a societatii romane isi gasea locul si aici in amfiteatru.
Lojele speciale de la N si S, cele mai aproape de arena, erau rezervate imparatului si suitei acestuia, la acelasi nivel, dar pe o platforma speciala numita podium se aflau locurile senatorilor. Nivelul de deasupra senatorilor era rezervat nobilimii si patricienilor, iar peste acesta se afla nivelul clasei cetatenilor simpli (plebea) si acesta impartit in doua: partea inferioara atribuita cetatenilor bogati si cea superioara pentru cei mai putin instariti. Un alt nivel, din lemn, a fost adaugat in partea superioara si era destinat femeilor si celor saraci, cu locuri numai in picioare. Arena era acoperita de un planseu de lemn peste care era presarat nisip. Planseul acoperea o vasta retea subterana constituita din doua nivele subterane de tuneluri si incaperi, unele pentru gladiatori si celelalte pentru animale. Accesul acestora in arena era asigurat prin 24 de puturi verticale, prevazute cu ascensoare pentru ridicarea animalelor si cu diferite mecanisme pentru ridicarea animalelor grele (exp. a elefantilor). O sumedenie de tunele subterane legau aceste incaperi de un numar de locuri in afara Colosseum-ului, pe unde se permitea accesul rapid al gladiatorilor in ludus sau invers.
Vizita la Colosseum ar trebui facuta macar cu audio-ghid-ul, sau ar trebui citite cu mare atentie panourile cu explicatii, fiindca este foarte dificil pentru un neinitiat sa inteleaga ceva din complexitatea intregului complex. Noua vizita aici ne-a luat cam 2 ore jumate, fara timpul petrecut in magazinele complexului si am stat sa citim aproape toate explicatiile de pe fiecare panou in parte. Inevitabil, grandoarea locului m-a facut sa ma cutremur gandindu-ma cat de adanc era inradacinata in populatia antica romana dorinta de distractie, mai ales cea de distractie sangeroasa si mai ales salbatica.
Iesind de la Colosseum am mers la Palatinum, sau Dealul Palatin, aflat in apropiere. Bineinteles ca si aici era coada iar detinatorii de Roma Pass aveau intrare separata. Palatinum este cea mai importanta din cele 7 coline pe care este asezata Roma si se crede ca aici este locul unde Romulus si Remus au fost gasiti de lupoaica care i-a crescut si ca aici este locul unde Romulus a decis intemeierea orasului. Aici s-au facut sapaturi arheologice care au scos la iveala cum ca locul era locuit inca din sec. 10 i. H. In Roma republicana aici era locul unde toti bogatii orasului si-a construit resedinte somptuoase, dar in evul mediu locul a devenit proprietatea cardinalului Alessandro Farnese care, peste constructiile existente si peste ruinele celor vechi, a decis sa faca o gradina botanica, care a devenit prima gradina botanica a Europei. Mie mi-au placut in mod deosebit gradinile cu pini in forma de umbrela, atat de specifici Romei, cu iazuri cu pesti colorati si flori frumos mirositoare. Dar Palatinum este celebru nu atat pentru gradinile sale cat mai ales pentru cateva vestigii istorice:
Domus Flavia si Domus Augustana. Acesta este un monument imperial, construit din ordinul imparatului Domition in 81 d.H. Domus Flavia este zona publica iar Domus Augustana era cea privata. Acum sit-ul este in ruine, dar zidurile exterioare sunt inca impunatoare, se mai pot distinge inca ramasitele piscinei octogonale. Domus Augustana este inca si mai impunator, inconjurat de 4 porticuri si cu ramasitele unei piscine enorme.
Stadium Domitian- sunt ruinele unei vaste arene care dateaza din sec.5-6 d.H.
Basilica Maxentius este o biserica colosala, astazi in ruine, terminata in 312 d. H. Aici a existat o statuie enorma a imparatului Constantin, care a fost relocata.
Exista si un Muzeu unde intrarea este gratis iar Dealul Palatin este legat de Forul Roman prin mai multe trepte si efectiv, dupa ce ai terminat de vizitat Palatinum poti cobori in Forul Roman, fara sa mai platesti separati biletul.
Forul Roman este un loc suprem al Romei sau un fel de Eden arheologic. Este locul unde timp de secole s-a aflat centrul vietii sociale, politice si cultural-religioase al Imperiului Roman. Aici au avut loc majoritatea procesiunilor triumfale care serbau victoriile Imperiului asupra celor cuceriti si tot aici aveau loc intrunirile senatului. Astazi locul este in ruine, iar calatorilor le trebuie destula imaginatie, un ghid sau o simulare 3D ca sa reconstituie locul asa cum a fost el in plina glorie. Parti din multe cladiri sunt inca vizibile, altele au fost in totalitate distruse, iar altele au fost reconstruite de mai multe ori de-a lungul secolelor si se pastreaza inca si in ziua de astazi. Exista si acum vechile strazi: Via Nuova si Via Sacra si au existat 3 arcuri de triumph in vechiul forum: cel al lui Augustus, in intregime distrus, abia se mai vede, bine pastrat este cel al lui Titus, construit ca sa comemoreze Victoria Imperiului in razboiul cu Iudeea, si partial bine conservat este cel al lui Septimius Severus, aflat in extremitatea opusa a Forumului, la poalele dealului Capitolin.
Din cladirile care se mai afla in picioare in Forum:
-Curia era locul unde se intrunea Senatul si putea adaposti 200 de senatori. Este si astazi in picioare fiindca a fost transformata in biserica si a reusit astfel sa supravietuiasca trecerii timpului.
-basilica Julia construita de Iulius Cezar a fost distrusa de un incendiu, reconstruita si apoi distrusa din nou. Se mai pot vedea insa si astazi urmele ei.
-templul lui Castor si Polux din care a mai ramas doar 3 coloane
-templul Vestalelor din care au mai ramas cateva coloane era locul unde virginele vestale pazeau flacara sacra a imperiului. Vestalele erau alese la varsta de 6 ani din familii nobile, erau scoase din casa parinteasca si duse sa traiasca intr-o casa speciala care se gasea chiar langa Templu. Erau obligate sa ramana virgine cat serveau in templu, adica 30 de ani, in caz contrar fiind ingropate de vii, cum de altfel s-a si intamplat cu 10 din ele.
-templul lui Divus Romulus care a supravietuit datorita faptului ca a fost inglobat intr-o biserica.
-templul lui Antonius si Faustina este cel mai bine coservat si a fost dedicat imparatului Antonius si sotiei acestuia.
Si multe alte vestigii, la unele se gasesc panouri cu explicatii la altele nu, oricum vizita completa este destul de obositoare, fiindca locul este extrem de vast si in cazul nostru soarele a fost neiertator iar cantitatea de informatii foarte foarte mare.
Din Forul Roman am urcat pe Campidoglio, sau dealul Capitolin, dar despre el cat si despre muzeele Capitoline intr-o alta postare. Un sfat: daca va cumparati Roma Pass folositi-l pentru intrarile gratuite la cele 2 muzee pentru Colosseum si pentru muzeele Capitoline. Costul normal al biletelor pentru acestea acopera din start valoarea Roma Pass-ului si deci iesiti intr-un real castig. Si atat Colosseum-ul cat si Palatinum, Forum-ul si muzeele Capitoline se pot vizita toate in aceeasi zi.
Coborand de la Campidoglio, ne-am dus sa mancam intr-o trattoria clasica unde am vazut ca intrau italieni neaosi si nu turisti, asa ca eu am savurat niste pasta con pomodoro e basilicum (paste cu sos de rosii si busuioc),un tiramisu si o carafa cu vin rosu, ca o vera italiana, apoi am plecat mai departe si ne-am trezit in Piazza Venezia. Aceasta a fost numita dupa un Cardinal care si-a construit aici un palat care mai tarziu a devenit sediul ambasadei Venetiene la Roma. In jurul imensului squar, in afara vechiului palat de resedinta a Cardinalului, se gasesc multe alte cladiri importante, cum ar fi Palazzo Bonaparte (casa mamei lui Napoleon), cladirea Generali Asigurazzioni, Biserica San Marco, Palazzo delle Aste, dar cel mai impunator este imensul monument Il Vittoriano, o cladire imensa din marmura alba terminata in 1911 din ordinul lui Victor Emmanuel, primul rege al Italiei. In fata cladirii, care adaposteste “Mormantul Soldatului Necunoscut” troneaza statuia din bronz masiv al regelui, iar cladirea adaposteste si alte muzee din care l-am remarcat pe cel al “Imigrantilor din Italia”- da, exista si asa ceva! Mai este de spus ca italienii nu iubesc deloc imensa cladire din marmura alba pe care o considera de prost gust si prost proportionata (un fel de Casa Poporului a noastra) si se refera des la ea cu apelativul “torta nuziale”- tort de nunta. Pe latura opusa a cladirii fata de Campidoglio am gasit Columna lui Traian, dar in prima noastra zi nu am stat deloc sa o admiram caci mai aveam inca un obiectiv de bifat si timpul era scurt.
Asa ca ne-am afundat pe stradutele inguste si pavate cu piatra cubica denivelata in incercarea de a gasi, cu harta in mana, Pantheonul.
Pantheonul este relativ usor de gasit din Piazza Venezzia sau Piazza Navona. Din loc in loc, in centrul vechi al Romei, sunt indicatoare catre principalele cladiri istorice sau obiective turistice si chiar daca stradutele inguste formeaza un adevarat labirint, cu harta in mana se poate descurca oricine. De fapt, zona este atat de intesata de turisti, incat peste tot vezi oameni cu hartile in maini care se uita in sus sau la indicatoare, ca o multime cuprinsa de aceeasi betie generala. Piata unde se afla Pantheonul se numeste Piazza della Rotonda si are un obelisc si o foarte frumoasa fantana numita la fel. De fapt, toate marile biserici, la Roma, sunt situate in cate o piata care inevitabil are in centru cate un obelisc si o fantana. Am facut un clasament personal al celor mai frumoase fantani gasite de noi in Roma, dar despre asta intr-o postare separata, unde o sa scriu si care fantana mi-a placut cel mai mult.
Despre Pantheon: a fost construit acum mai bine 1800 de ani, iar Domul, inalt de 43 de m a fost cea mai inalt din lume pana in 1436 cand a fost construit domul Catedralei din Florenta. Initial a fost o cladire destinata slavirii zeilor pagani transformata mai tarziu in biserica crestina. In forma actuala, Pantheonul a fost construit de imparatul Hadrian, chiar daca pe frontispiciu este scris numele lui Marcus Agrippa care este cel care a construit prima cladire in acest loc, cladire devastata intr-un incendiu si distrusa in intregime. Pantheonul este in forma de cilindru iar in fata are un frontispiciu enorm care se sprijina pe 3 randuri a cate 8 coloane cu diametrul de 1.5m. Acestea au fost aduse cu vapoarele tocmai din Egipt. O curiozitate stiintifica se pare deloc intamplatoare este faptul ca inaltimea Domului de 43 de m este egala cu a diametrului acestuia.
Cea mai mare provocare pentru constructorii antici a fost greutatea imensa a acoperisului. Solutiile gasite pentru a rezolva aceasta problema a fost variatia tipului de beton folosit precum si grosimea variabila a acestuia de la baza catre varf, astfel ca la baza zidul este din beton rigid gros de 6 m iar catre varf din beton cu o altfel de densitate si gros de doar 2.3m. Domul are o singura deschizatura in centrul tavanului, numita occulus care este singura sursa de lumina a cladirii si care si el a contribuit la rezolvarea puzzle-lui greutatii domului. Toate amanuntele astea eu le-am luat ca atare, fara sa incerc sa le diger prea mult, insa inginerul din C. a fost atat de interesat si de incantat incat si-a petrecut mare parte din timpul cat am stat in Pantheon (adica vreo 2 ore) studiind totul cu mare atentie.
In interior, podeaua pastreaza inca liniile originale din timpul romanilor iar cel mai important punct il reprezinta mormantul lui Rafael. Interiorul este divizat in 7 nise rectangulare si semicircular, flancate de coloane si pilastri, iar in interiorul lor se afla mormintele unor imparati romani, din care unele sunt decorate cu diverse statui sau picturi.
Intrarea la Pantheon este gratuita si cred ca este foarte frumos sa-l vizitezi ori dimineata la deschidere sau seara inainte de inchidere, cand inauntru este mai putina lume.
In Piazza Venezia nu exista metrou asa ca a trebuit sa luam un autobuz pana la Termini si de acolo metroul catre hotelul nostru.
Restul serii l-am petrecut intr-o braserie de langa hotelul nostru unde ne-am intins la cina, cu niste penne a la matriciana in fata si am variat vinul de la pranz cu niste cola.
Si ca sa nu raman datoare cu Bugetul zilei(pentru 2 persoane):
-harta plasticata- 3 Eur
-bilete metrou de 1 calatorie- 2 Eur
- Roma Pass- 50 Eur
- o sticla de apa plata imbuteliata de 0.5ml- 2.5 Eur
- o carte ghid despre Roma- 9.5 Eur
-un tricou souvenir- 5 Eur
-pranzul compus din: o portie de paste, o portie de gratar de pui cu cartofi, 2 tiramisu, o carafa cu vin rosu si o bere la halba- 27 Eur
-cina compusa din: o portie de penne si o portie de rosii umplute cu orez si cola- 13 eur
Total=112 Eur
Ne-am trezit cred pe la 7, eu fara probleme (la noi fiind ora 8 si eu obisnuita cu trezirile matinale ale lui fii-mio). Am luat micul dejun relativ in graba, apoi l-am rugam pe Mario sa ne zica de unde putem cumpara Roma Pass. Fara ezitare Mario ne-a zis ca de la Termini, dar ca putem incerca si la Tabacchi (tutungerie) de langa hotel. Nu aveau, dar am cumparat de la ei o harta plasticata, apoi am luat metroul si am mers la Termini, unde am stat circa 15 minunte la coada la un ghiseu care facea abonamente, ca intr-un final sa ne cumparam Roma Pass-ul.
Paranteza: ( Roma are doar 2 linii de metrou: linia A care merge spre Vatican si strabate nordul si sud estul orasului si linia B, care duce la Colosseum si strabate sudul –vestul si nord-estul orasului. Liniile se intersecteaza la gara Termini, principalul nod rutier si feroviar al orasului. Multi turisti prefera sa-si aleaga cazarea in zona Termini tocmai ca sa fie in proximitatea tuturor mijloacelor de transport, noi am preferat sa nu facem asta, din cauza ca zona, dupa lasarea intunericului mai ales, e plina de personaje dubioase.Nu la toate obiectivele insa poti ajunge cu metroul, din fericire biletele sunt valabile pe toate mijloacele de transport, iar hartile turistice includ si traseul acestora. Daca stati mai mult de 3 zile se merita sa va faceti abonament, iar daca intentionati sa vizitati principalele obiective si muzee atunci cel mai bine va cumparati Roma Pass. Acesta costa 25 de Eur si include transportul pe toate mijloacele timp de 3 zile, intrarea la primele 2 obiective turistice este gratuita, iar la toate celelalte de pe brosura pe care o primesti cu permisul ai reduceri intre 30-50%. Mai este de spus ca traficul in Roma este infernal, iar autobuzele pot face foarte mult dintr-un loc in altul si nici nu se prea respecta orarul de functionare. Deci cel mai bine este tot cu metroul, si apoi pe jos, chiar daca si metroul este foarte aglomerat, mai ales la orele de varf.)
Dupa achizitionarea Roma Pass-ului l-am si inaugurat, intrand din nou la metrou, intentionand sa ajungem la Colosseum. Numai ca bineinteles C. s-a urcat in trenul care mergea fix in sensul opus, eu mi-am dat seama insa era prea tarziu sa-i mai fac semn sa iasa asa ca am urcat dupa el, ca sa nu cumva sa ne despartim. Am coborat la prima statie, unde stupoare, am fost anuntati de un senin angajat al metroului cum ca s-a intrat in greva si am fost rugati sa parasim de urgenta statia. Buuunnnn.
Urcand la suprafata, am mers pe jos pana inapoi la Termini, gandindu-ne sa luam de acolo un autobus care sa ne duca la Colosseum. Si probabil ca la fel au gandit niste alte mii de turisti fiindca nu va puteti imagina ce mare de oameni astepta in statiile de autobus de la Termini si ce cozi imense se formasera la urcarea in ele. M-am uitat intrebator la C. a dat si el din cap aprobandu-ma tacit, am scos harta si am pornit pe jos spre Colosseum. Nici macar nu am facut mult, mai putin de jumatate de ora, pe stradutele inguste din care unele nici macar nu le-am gasit pe harta, ca la un moment dat, de dupa un colt, sa-l zarim in toata maretia lui. Colosseum-ul, minune a lumii antice, cu o istorie care se intinde pe mai bine de 2000 ani.
Nici nu a trebuit sa ajungem in fata monumentalei constructii ca sa zarim cozile infernale de la intrare. Si aici intra in arena avantajul pe care-l ai ca si detinator de Roma Pass: nu stai la cozi, deloc! Intrarea pentru cei care au acest permis este separata si nu exista nici o coada. Un bilet compus Colosseum+ Palatinum costa 15.5 EUR. La noi, fiind primul obiectiv vizitat, costul a fost acoperit integral de Roma Pass. Asa ca, am intrat imediat in marea arena, am trecut printr-un lung tunel de acces unde, pe de o parte se lucra de zor pentru diverse restaurari, iar pe de alta parte erau insirate tot felul de panouri care descriau asezarea gradenelor, planul antic al constructiei sau istoria acesteia.
In linii mari, cateva cuvinte despre Colosseum: este un amfiteatru eliptic, cel mai mare construit vreodata in lumea antica. Constructia lui a inceput in anul 70 d.H. sub domnia imparatului Vespasian si a fost partial terminata in anul 80 pe timpul imparatului Domitian. A fost proiectat sa gazduiasca intre 50.000 si 75.000 de oameni si a fost folosit timp de 500 de ani ca si arena de spectacole, lupte cu animale si intre gladiatori ba chiar si pentru spectacole navale, fiind descoperite vestigii care demonstreaza ca arena putea fi inundata si ca aici s-au reconstituit adevarate batalii navale. Mai tarziu a servit mai multor scopuri printre care locuinte pentru saraci, ateliere mestesugaresti, a fost din sec. 14 pana in sec. 19 sediul unui ordin religios apoi a devenit sanctuar crestin. In prezent este principala atractie turistica a orasului si subiectul unor ample lucrari de conservare/reconstituire. Numele de Colosseum se trage de la o statuie colosala care initial l-a reprezentat pe Nero, situata chiar langa amfiteatru. Statuia nu mai exista, partial din materialele cu care a fost ridicata au fost folosite pentru ridicarea Arcului lui Constantin aflat langa amfiteatru, dar numele a fost ulterior atribuit amfiteatrului.
Cateva date tehnice: are o lungime totala de 189 m si o latime de 156 m, acoperind o suprafata de 6 h. Dimensiunile arenei ovale sunt: 86m/54m, iar peretele care separa arena de primele gradene era de 4.5m. Inaltimea peretilor exteriori este de 48m si se estimeaza ca a cuprins mai mult de 100.000 de blocuri de travertin, montate fara mortar si asigurate intre ele printr-un sistem ingenios format din agrafe din fier sau bronz. Segmente largi din peretii exteriori s-au prabusit de-a lungul secolelor datorita cutremurelor, doar peretele nordic ramanand intreg in picioare. Acesta cuprinde trei randuri de arcade suprapuse, avand deasupra un atic strapuns de ferestre.Arcadele sunt incadrate de coloane dorice, ionice si corintiene. Arcurile de la etajul 2 si 3 erau frumos ornate de statui reprezentand divinitati si personaje mitologice. Colosseum-ul avea proiectat un sistem extrem de rapid de evacuare, sistem folosit si astazi pe majoritatea stadioanelor, iar evacuarea propriu zisa dura doar cateva minute. La nivelul parterului existau 80 de intrari, fiecare numerotate, ca si fiecare scara, iar spectatorii primeau bilete sub forma unor tablite de ceramica care aveau numere inscriptionate care indicau sectiunea si randul unde se gasesa locul acestuia. Structura stratificata a societatii romane isi gasea locul si aici in amfiteatru.
Lojele speciale de la N si S, cele mai aproape de arena, erau rezervate imparatului si suitei acestuia, la acelasi nivel, dar pe o platforma speciala numita podium se aflau locurile senatorilor. Nivelul de deasupra senatorilor era rezervat nobilimii si patricienilor, iar peste acesta se afla nivelul clasei cetatenilor simpli (plebea) si acesta impartit in doua: partea inferioara atribuita cetatenilor bogati si cea superioara pentru cei mai putin instariti. Un alt nivel, din lemn, a fost adaugat in partea superioara si era destinat femeilor si celor saraci, cu locuri numai in picioare. Arena era acoperita de un planseu de lemn peste care era presarat nisip. Planseul acoperea o vasta retea subterana constituita din doua nivele subterane de tuneluri si incaperi, unele pentru gladiatori si celelalte pentru animale. Accesul acestora in arena era asigurat prin 24 de puturi verticale, prevazute cu ascensoare pentru ridicarea animalelor si cu diferite mecanisme pentru ridicarea animalelor grele (exp. a elefantilor). O sumedenie de tunele subterane legau aceste incaperi de un numar de locuri in afara Colosseum-ului, pe unde se permitea accesul rapid al gladiatorilor in ludus sau invers.
Vizita la Colosseum ar trebui facuta macar cu audio-ghid-ul, sau ar trebui citite cu mare atentie panourile cu explicatii, fiindca este foarte dificil pentru un neinitiat sa inteleaga ceva din complexitatea intregului complex. Noua vizita aici ne-a luat cam 2 ore jumate, fara timpul petrecut in magazinele complexului si am stat sa citim aproape toate explicatiile de pe fiecare panou in parte. Inevitabil, grandoarea locului m-a facut sa ma cutremur gandindu-ma cat de adanc era inradacinata in populatia antica romana dorinta de distractie, mai ales cea de distractie sangeroasa si mai ales salbatica.
Iesind de la Colosseum am mers la Palatinum, sau Dealul Palatin, aflat in apropiere. Bineinteles ca si aici era coada iar detinatorii de Roma Pass aveau intrare separata. Palatinum este cea mai importanta din cele 7 coline pe care este asezata Roma si se crede ca aici este locul unde Romulus si Remus au fost gasiti de lupoaica care i-a crescut si ca aici este locul unde Romulus a decis intemeierea orasului. Aici s-au facut sapaturi arheologice care au scos la iveala cum ca locul era locuit inca din sec. 10 i. H. In Roma republicana aici era locul unde toti bogatii orasului si-a construit resedinte somptuoase, dar in evul mediu locul a devenit proprietatea cardinalului Alessandro Farnese care, peste constructiile existente si peste ruinele celor vechi, a decis sa faca o gradina botanica, care a devenit prima gradina botanica a Europei. Mie mi-au placut in mod deosebit gradinile cu pini in forma de umbrela, atat de specifici Romei, cu iazuri cu pesti colorati si flori frumos mirositoare. Dar Palatinum este celebru nu atat pentru gradinile sale cat mai ales pentru cateva vestigii istorice:
Domus Flavia si Domus Augustana. Acesta este un monument imperial, construit din ordinul imparatului Domition in 81 d.H. Domus Flavia este zona publica iar Domus Augustana era cea privata. Acum sit-ul este in ruine, dar zidurile exterioare sunt inca impunatoare, se mai pot distinge inca ramasitele piscinei octogonale. Domus Augustana este inca si mai impunator, inconjurat de 4 porticuri si cu ramasitele unei piscine enorme.
Stadium Domitian- sunt ruinele unei vaste arene care dateaza din sec.5-6 d.H.
Basilica Maxentius este o biserica colosala, astazi in ruine, terminata in 312 d. H. Aici a existat o statuie enorma a imparatului Constantin, care a fost relocata.
Exista si un Muzeu unde intrarea este gratis iar Dealul Palatin este legat de Forul Roman prin mai multe trepte si efectiv, dupa ce ai terminat de vizitat Palatinum poti cobori in Forul Roman, fara sa mai platesti separati biletul.
Forul Roman este un loc suprem al Romei sau un fel de Eden arheologic. Este locul unde timp de secole s-a aflat centrul vietii sociale, politice si cultural-religioase al Imperiului Roman. Aici au avut loc majoritatea procesiunilor triumfale care serbau victoriile Imperiului asupra celor cuceriti si tot aici aveau loc intrunirile senatului. Astazi locul este in ruine, iar calatorilor le trebuie destula imaginatie, un ghid sau o simulare 3D ca sa reconstituie locul asa cum a fost el in plina glorie. Parti din multe cladiri sunt inca vizibile, altele au fost in totalitate distruse, iar altele au fost reconstruite de mai multe ori de-a lungul secolelor si se pastreaza inca si in ziua de astazi. Exista si acum vechile strazi: Via Nuova si Via Sacra si au existat 3 arcuri de triumph in vechiul forum: cel al lui Augustus, in intregime distrus, abia se mai vede, bine pastrat este cel al lui Titus, construit ca sa comemoreze Victoria Imperiului in razboiul cu Iudeea, si partial bine conservat este cel al lui Septimius Severus, aflat in extremitatea opusa a Forumului, la poalele dealului Capitolin.
Din cladirile care se mai afla in picioare in Forum:
-Curia era locul unde se intrunea Senatul si putea adaposti 200 de senatori. Este si astazi in picioare fiindca a fost transformata in biserica si a reusit astfel sa supravietuiasca trecerii timpului.
-basilica Julia construita de Iulius Cezar a fost distrusa de un incendiu, reconstruita si apoi distrusa din nou. Se mai pot vedea insa si astazi urmele ei.
-templul lui Castor si Polux din care a mai ramas doar 3 coloane
-templul Vestalelor din care au mai ramas cateva coloane era locul unde virginele vestale pazeau flacara sacra a imperiului. Vestalele erau alese la varsta de 6 ani din familii nobile, erau scoase din casa parinteasca si duse sa traiasca intr-o casa speciala care se gasea chiar langa Templu. Erau obligate sa ramana virgine cat serveau in templu, adica 30 de ani, in caz contrar fiind ingropate de vii, cum de altfel s-a si intamplat cu 10 din ele.
-templul lui Divus Romulus care a supravietuit datorita faptului ca a fost inglobat intr-o biserica.
-templul lui Antonius si Faustina este cel mai bine coservat si a fost dedicat imparatului Antonius si sotiei acestuia.
Si multe alte vestigii, la unele se gasesc panouri cu explicatii la altele nu, oricum vizita completa este destul de obositoare, fiindca locul este extrem de vast si in cazul nostru soarele a fost neiertator iar cantitatea de informatii foarte foarte mare.
Din Forul Roman am urcat pe Campidoglio, sau dealul Capitolin, dar despre el cat si despre muzeele Capitoline intr-o alta postare. Un sfat: daca va cumparati Roma Pass folositi-l pentru intrarile gratuite la cele 2 muzee pentru Colosseum si pentru muzeele Capitoline. Costul normal al biletelor pentru acestea acopera din start valoarea Roma Pass-ului si deci iesiti intr-un real castig. Si atat Colosseum-ul cat si Palatinum, Forum-ul si muzeele Capitoline se pot vizita toate in aceeasi zi.
Coborand de la Campidoglio, ne-am dus sa mancam intr-o trattoria clasica unde am vazut ca intrau italieni neaosi si nu turisti, asa ca eu am savurat niste pasta con pomodoro e basilicum (paste cu sos de rosii si busuioc),un tiramisu si o carafa cu vin rosu, ca o vera italiana, apoi am plecat mai departe si ne-am trezit in Piazza Venezia. Aceasta a fost numita dupa un Cardinal care si-a construit aici un palat care mai tarziu a devenit sediul ambasadei Venetiene la Roma. In jurul imensului squar, in afara vechiului palat de resedinta a Cardinalului, se gasesc multe alte cladiri importante, cum ar fi Palazzo Bonaparte (casa mamei lui Napoleon), cladirea Generali Asigurazzioni, Biserica San Marco, Palazzo delle Aste, dar cel mai impunator este imensul monument Il Vittoriano, o cladire imensa din marmura alba terminata in 1911 din ordinul lui Victor Emmanuel, primul rege al Italiei. In fata cladirii, care adaposteste “Mormantul Soldatului Necunoscut” troneaza statuia din bronz masiv al regelui, iar cladirea adaposteste si alte muzee din care l-am remarcat pe cel al “Imigrantilor din Italia”- da, exista si asa ceva! Mai este de spus ca italienii nu iubesc deloc imensa cladire din marmura alba pe care o considera de prost gust si prost proportionata (un fel de Casa Poporului a noastra) si se refera des la ea cu apelativul “torta nuziale”- tort de nunta. Pe latura opusa a cladirii fata de Campidoglio am gasit Columna lui Traian, dar in prima noastra zi nu am stat deloc sa o admiram caci mai aveam inca un obiectiv de bifat si timpul era scurt.
Asa ca ne-am afundat pe stradutele inguste si pavate cu piatra cubica denivelata in incercarea de a gasi, cu harta in mana, Pantheonul.
Pantheonul este relativ usor de gasit din Piazza Venezzia sau Piazza Navona. Din loc in loc, in centrul vechi al Romei, sunt indicatoare catre principalele cladiri istorice sau obiective turistice si chiar daca stradutele inguste formeaza un adevarat labirint, cu harta in mana se poate descurca oricine. De fapt, zona este atat de intesata de turisti, incat peste tot vezi oameni cu hartile in maini care se uita in sus sau la indicatoare, ca o multime cuprinsa de aceeasi betie generala. Piata unde se afla Pantheonul se numeste Piazza della Rotonda si are un obelisc si o foarte frumoasa fantana numita la fel. De fapt, toate marile biserici, la Roma, sunt situate in cate o piata care inevitabil are in centru cate un obelisc si o fantana. Am facut un clasament personal al celor mai frumoase fantani gasite de noi in Roma, dar despre asta intr-o postare separata, unde o sa scriu si care fantana mi-a placut cel mai mult.
Despre Pantheon: a fost construit acum mai bine 1800 de ani, iar Domul, inalt de 43 de m a fost cea mai inalt din lume pana in 1436 cand a fost construit domul Catedralei din Florenta. Initial a fost o cladire destinata slavirii zeilor pagani transformata mai tarziu in biserica crestina. In forma actuala, Pantheonul a fost construit de imparatul Hadrian, chiar daca pe frontispiciu este scris numele lui Marcus Agrippa care este cel care a construit prima cladire in acest loc, cladire devastata intr-un incendiu si distrusa in intregime. Pantheonul este in forma de cilindru iar in fata are un frontispiciu enorm care se sprijina pe 3 randuri a cate 8 coloane cu diametrul de 1.5m. Acestea au fost aduse cu vapoarele tocmai din Egipt. O curiozitate stiintifica se pare deloc intamplatoare este faptul ca inaltimea Domului de 43 de m este egala cu a diametrului acestuia.
Cea mai mare provocare pentru constructorii antici a fost greutatea imensa a acoperisului. Solutiile gasite pentru a rezolva aceasta problema a fost variatia tipului de beton folosit precum si grosimea variabila a acestuia de la baza catre varf, astfel ca la baza zidul este din beton rigid gros de 6 m iar catre varf din beton cu o altfel de densitate si gros de doar 2.3m. Domul are o singura deschizatura in centrul tavanului, numita occulus care este singura sursa de lumina a cladirii si care si el a contribuit la rezolvarea puzzle-lui greutatii domului. Toate amanuntele astea eu le-am luat ca atare, fara sa incerc sa le diger prea mult, insa inginerul din C. a fost atat de interesat si de incantat incat si-a petrecut mare parte din timpul cat am stat in Pantheon (adica vreo 2 ore) studiind totul cu mare atentie.
In interior, podeaua pastreaza inca liniile originale din timpul romanilor iar cel mai important punct il reprezinta mormantul lui Rafael. Interiorul este divizat in 7 nise rectangulare si semicircular, flancate de coloane si pilastri, iar in interiorul lor se afla mormintele unor imparati romani, din care unele sunt decorate cu diverse statui sau picturi.
Intrarea la Pantheon este gratuita si cred ca este foarte frumos sa-l vizitezi ori dimineata la deschidere sau seara inainte de inchidere, cand inauntru este mai putina lume.
In Piazza Venezia nu exista metrou asa ca a trebuit sa luam un autobuz pana la Termini si de acolo metroul catre hotelul nostru.
Restul serii l-am petrecut intr-o braserie de langa hotelul nostru unde ne-am intins la cina, cu niste penne a la matriciana in fata si am variat vinul de la pranz cu niste cola.
Si ca sa nu raman datoare cu Bugetul zilei(pentru 2 persoane):
-harta plasticata- 3 Eur
-bilete metrou de 1 calatorie- 2 Eur
- Roma Pass- 50 Eur
- o sticla de apa plata imbuteliata de 0.5ml- 2.5 Eur
- o carte ghid despre Roma- 9.5 Eur
-un tricou souvenir- 5 Eur
-pranzul compus din: o portie de paste, o portie de gratar de pui cu cartofi, 2 tiramisu, o carafa cu vin rosu si o bere la halba- 27 Eur
-cina compusa din: o portie de penne si o portie de rosii umplute cu orez si cola- 13 eur
Total=112 Eur
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu