Etichete

joi, 7 iulie 2011

Folclor si calareti berberi la FANTASIA si despre uleiul de argan

E adevarat ca in scurtul nostru periplu marocan abia am inceput sa intrezarim cate ceva din traditiile, cultura si obiceiurile acestui atat de complex popor marocan.
Dar cred ca e adevarat cand afirm ca o mare parte din zestrea culturala marocana este mostenita de la berberi.
Intr-una din serile petrecute la Marrakech s-a organizat o excursie optionala cu numele de FANTASIA.
Aveam sa aflu ca, de fapt, FANTASIA, este un festival traditional marocan, de calarie, dansuri si cantece, care se desfasoara anual in mai multe locuri. Excursia noastra din acea seara , cu acelasi nume, s-a desfasurat cam in acelasi registru cu celebrul lor festival, dar mai frumos ambalat, deh, ca pentru turisti.
Un marocan intreprinzator a construit in imprejurimile Marrakech-ului (aprox. La 20-30 km) un palat ca in 1001 de nopti, unde se pot inchiria apartamente, cu o arena gen stadion unde se organizeaza demonstratii de calarie berbera, curse de cai, si ofera turistilor seri traditionale marocane cu mancare, bautura si dansuri traditionale.
Ne-am zis ca mergem,  mai mult de curiozitate, fiindca eram oricum convinsi ca totul va fi artificial si mai nimic autentic; dar aveam sa constatam ca nu-i deloc asa, iar experienta noastra la FANTASIA chiar a fost pana la urma una inedita.
Inca de la intrarea in complex am fost intampinati de calareti inarmati, imbracati in costume traditionale, iar respectivii cai, ca sa nu spun si calaretii aveau chiar un aer naravas de-a binelea. Intrand pe poarta seraiului, 2 cadane imbracate in salvari si pline de bijuterii ne-au urat bun venit si ne-am zambit frumos, aratandu-ne directia. Am trecut apoi printr-un sir de cantereti , asezati de o parte si de alta a unei alei, organizati in grupuri, fiecare grup purtand costume specifice unei anumite zone geografice si cantand anumite cantece reprezentative respectivei zone.
Am intrat apoi intr-un cort imens, unde erau cel putin 100 de mese cu 7-8 locuri fiecare si mai multe grupuri de turisti. Ne-am asezat si noi la mese ca sa servim masa (masa si bauturile, inclusiv alcolice au fost incluse in pretul excursiei). Meniul a fost unul traditional marocan: aperitiv format din diverse salate, tadjine ca si fel principal si fructe la desert, iar bauturile: ceai bineinteles, apa, vin sau bere.
Partea frumoasa a fost ca, in timp ce mancam, cantaretii intalniti la intrare se perindau pe la mese cantand si dansand si ne invitau sa cantam si sa dansam cu ei, ceea ce am si facut, cu mare placere chiar. Nu prea am putut sa le imitam cantecele, multe din ele fiind insotite de niste strigate din fundul gatlejului,  insa dansurile ne-au iesit chiar bine. Intre timp afara s-a inoptat de-a binelea iar dupa ce masa s-a terminat am fost invitati cu totii in arena.
Iar in arena a inceput un spectacol/demonstatie de o mare maiestrie. Un mare grup de calareti s-a impartit in doua si au simulat un atac cu arcuri si sulite, toate trase sau aruncate din goana cailor. Apoi au urmat diverse cascadorii calare, pe care, trebuie sa spun, le-am urmarit cu sufletul la gura, fiindca stilurile de calarie si gradul de risc al al cascadoriilor depaseau lejer tot ce vazusem eu pana atunci la circ sau cu alte ocazii. E de notorietate ca berberii sunt excelenti calareti iar seara de la FANTASIA a reusit  sa-mi demonstreze lucrul acesta din plin. A urmat o cursa traditionala berbera, cu caii intrecandu-se alergand ca vantul in jurul arenei. Cand spectacolul cu calaretii s-a terminat, o cadana cu fata acoperita dar in rest acoperita doar de valuri transparente, a facut deliciul domnilor dansand din buric, iar seara   s-a terminat cu un mare spectacol de artificii. La iesire am strabatut pestera lui Ali Baba , un magazin inedit de suveniruri si am plecat de acolo foarte placut impresionati de tot ceea ce vazusem.















Mentionam intr-una din postarile precedente despre farmaciile berbere, acele farmacii care prepara si vand leacuri traditionale si cosmetice naturale. Multe din ele au la baza uleiul de argan, ingredient 100% natural. Arganul e un fel de simbol al Marocului. Este un copac care creste numai in Maroc, si care, ca si maslinul, rezista la temperaturile inalte si la seceta presahariana. Pana aici nimic deosebit, inedita insa este recoltarea semintelor de argan si modul de extragere a uleiului.
In drum spre Agadir si Essaouira am avut deseori ocazia ca, pe marginea drumului, sa vedem argani salbatici, crescuti liberi. Si bineinteles ca am remarcat caprele, urcate in copaci, care mancau de zor semintele/fructele si ramurile copacilor. Intrebandu-l pe Majid despre caprele cocotate in copaci, el ne-a explicat modul de recoltare a arganilor, initial nu l-am crezut dar am vizitat apoi o cooperativa de productie a arganului, unde s-a dovedit ca povestea incredibila spusa de Majid era perfect adevarata. Pe scurt, fecalele caprelor, rezultate in urma ingurgitarii fructelor  si semintelor de argan, se strang, se usuca si se preseaza in niste prese manuale care arata ca niste rajnite mari, care la capat au un fel de palnii, pe unde se scurge uleiul. Uleiul rezultat la prima rajnire se decanteaza si se trece prin site si asa rezulta uleiul de argan, folosit atat in scop casnic la bucatarie(fara colesterol si cu un complex de vitamine mai ridicat decat al uleiului de masline) dar mai ales in industria cosmetica. Beneficiile uleiului de argan sunt cunoscute de marocani de sute de ani si mai nou au fost descoperite si de industria cosmetica europeana, care-l foloseste la sapunuri, creme sau sampoane. Din respectiva cooperativa de productie vizitata de noi, unde lucrau numai femei si care, se pare, este unica indeletnicire rurala a femeilor din zona, am cumparat creme si borcane cu ulei de argan cosmetic, foarte bune si pe care le-am apreciat in mod deosebit in lunile si anii urmatori atat eu cat si unele din prietenele mele.









.
Inchei aici seria postarilor mele despre Maroc, cu o adanca dorinta in suflet de a reveni in locurile acelea de care m-am indragostit iremediabil, pline de culoare, arome si exotism, ca sa patrund mai bine intelesul tarii acesteia minunate si complexe si a locuitorilor sai unici prin traditiile si obiceiurile lor.
MAA SALAMA Morocco!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu