Etichete

marți, 17 ianuarie 2012

Viena at a glance

Fiindca suntem in plin sezon de cumparaturi din magazinele care-si expun in vitrine panouri pe care scrie mare “SALE”, m-am gandit sa scriu despre Viena, un loc binecunoscut de “vanatorii” de solduri.
Noi am fost la Viena pentru cumparaturi pe la sfarsitul sezonului de reduceri in iarna lui 2008. Si fiindca pentru cumparaturi ne ajungeau cu brio 2 zile, am petrecut in Viena 4 zile timp in care am si vizitat cate ceva. Recunosc ca nu am fost deloc organizati, (fapt care nu ne caracterizeaza, dar asa s-a intamplat) asa ca am apucat sa vedem prea putine din atractiile Vienei, fata de ceea ce am fi vrut sa vizitam.
In primul rand cand vorbim de capitolul cumparaturi, toata lumea ar trebui sa ia la picior bulevardul Mariahilferstrasse. Este un bulevard in centrul orasului, impartit in 2 parti: cea exterioara este destul de rau famata si este recunoscuta ca si un loc bantuit de traficanti de droguri si prostituate. Cea interioara este insa principala artera de shopping a Vienei. Aici pe o distanta de cativa km isi desfasoara vitrinele zeci de magazine de marca si brad-uri cunoscute si…recunoscute: Clinique, Esprit, H&M, Salamander, Nike, Addidas, Samsonite, Only, Zara, Swarovsky, Tom Tailor, Benneton, Orsay, Pimkie, Puma, Promod, Swatch, Humanic, Levi, Jones, L’Occitanne, etc, dar si greii de la Prada, Chanel, Gucci, Calvin Klein, Versace, Louis Vuitton, D&G, etc.
Se poate ajunge foarte usor cu metroul aici, practic magistrala U3 trece pe sub Mariahilferstrasse.  Iar daca shopping-ul se dovedeste prea obositor, tot aici se gasesc o multime de cafenele, restaurante si braserii, pentru toate buzunarele.  Magazinele fac reduceri masive de 2 ori pe an.  Si cand zic masive, rog a se intelege si de pana la 90% din pretul initial. Noi, la inceput de februarie 2008, ne-am aprovizionat cu haine si jucarii pentru copil pentru urmatorii 2-3 ani, cu o frumoasa colectie de costume si pantofi pentru birou, plus accesorii din care amintesc numai, cu titlu exemplificativ, o minunata geanta Prada, piesa si acum forte a colectiei mele, achizitionata la un prêt de numai…40 de Eur.
Tot pentru amatorii de cumparaturi mai ales din cei care calatoresc cu masina, mai trebuie sa amintesc de 2 outlet-uri din afara Vienei: Parndorf-ul, de pe autostrada care leaga Viena de Budapesta si SCS-ul, aflat la 10 km, in sudul orasului.
De ce amintesc de reducerile de la Viena? Fiindca tocmai m-am umplut de nervi in week-end in magazinele autohtone, cautand un palton si o pereche de ghete, atrasa de afisatele reduceri si vazand etichetele care cica afisau pretul redus, lipite peste etichetele cu pretul initial, lipite si ele peste pretul in EUR de vanzare a piesei respective in alte tari europene. Exemplu: geanta - prêt redus= 109 Ron, Pret initial= 189 Ron, prêt in Eur (de vanzare in Portugalia si Spania) = 19,89 Eur. Fara comentarii…dar destul de caracteristic pentru soldurile dambovitene!
Lasand la o parte cumparaturile si afluxul de oameni veniti la Viena doar pentru a colinda magazinele, trebuie sa spun ca Viena este in primul rand un oras turistic. Si un calator venit singur, sau in cuplu, sau cu prietenii sau cu familia si copiii, fara indoiala va gasi atractii potrivite, variate si usor de gasit.
.
Cum ar trebui planuita o calatorie in capitala Austriei? Daca nu aveti la dispozitie decat 2-3 zile, ganditi-va in primul rand ce anume va atrage: daca va plac palatele imperiale vizitati Schonbrunn-ul si Hofburg-ul. Daca va plac muzeele, ohhhh, aici chiar aveti de unde alege, fie ca vizitati Cartierul muzeelor, fie ca mergeti doar la Belvedere, muzeul de Istorie a Artei, muzeul Albertina, sau casa Mozart. Daca sunteti cu copiii fara indoiala ca doriti sa vedeti parcul Prater, gradina zoologica si Aquarium. Sau daca sunteti o persoana religioasa fara indoiala ca o sa mergeti sa vedeti Catedrala Stephansdom sau biserica Karlskirche. Iar daca sunteti un meloman sigur o sa va bucure un concert la celebra Opera de Stat. Iar daca sunteti un pic din toate si in plus doriti sa combinati sejurul de vizite si cu ceva shopping…ei, aici trebuie sa va organizati serios ca sa puteti vedea cat mai multe.

In aceasta organizare ar trebui sa luati in considerare si Viena Card-ul. Costa aprox. 18 Eur si ofera reduceri la peste 200 de obiective turistice, muzee, magazine, restaurante, hoteluri, cafenele sau baruri si are inclus transportul pe toate mijloacele de transport timp de 72 de ore de la activare. Noi nu l-am luat si in final am constatat ca am cheltuit mai mult per total decat daca l-am fi avut.
Mai trebuie sa spun ca infrastructura orasului este excelenta, ca exista 6 linii de metrou care deservesc practic tot orasul, ca linia rapida CAT face legatura cu aeroportul in doar cateva minute si ca exista puncte de informare turistica multe si usor de ajuns la ele. 
Sfat pentru cazare: nu va aruncati sa rezervati camera la hotelurile in centru sau de langa marile atractii unde preturile sunt mari, dar nici la cele de langa oras care isi fac reclama ca sunt doar la “10 minute” de oras. La primele o sa platiti mult prea mult pentru proximitate, iar la ultimele o sa constatati ca “10 minute” practic se transforma in cel putin o ora. Cautati hoteluri la 3-4 statii de metro de centru, foarte convenabile ca si prêt si de unde accesul la obiectivele orasului este extrem de facil. De exemplu, noi am gasit un hotel  de 3 stele, la 4 statii de metrou de centru, unde pentru 4 nopti am platit 180 EUR camera (adica 22,50 Eur/persoana/noapte), cu mic dejun inclus.

At a glance, adica dintr-o privire, o vizita scurta in capitala Austriei ar trebui sa inceapa de pe Ringstrasse. Adica de pe marele bulevard circular care inconjoara orasul. Exista autobuze speciale (Ring Linien) care urmeaza linia acestui bulevard si din autobuz se pot admira principalele puncte de interes din oras. Viena  isi datoreaza renumele imparatesei Maria Tereza, care, intre secolele 18-19 a ridicat-o la rangul de capitala a artei si culturii europene. Majoritatea cladirilor vechi, remarcabil reconditionate, se gasesc in interiorul cercului inchis de Ring, in asa numitul Innerstadt (Orasul Interior): Cladirea postei, Parcul orasului, Opera de Stat, Muzeul Artelor si istoriei naturale, Parlamentul, Teatrul Burg, Cladirea Bursei, Universitatea, Catedrala Sf.Stefan si nu in ultimul rand marele Palat Imperial.
Palatul Hofburg-intrarea din Michaelenplatz

Opera

Karlskirche

Teatrul de Stat

Palatul Hofburg-intrarea din Heldenplatz

Rathaus-Primaria



Palatul Imperial Hofburg domina piata Michaelerplatz cu intrarea sa impunatoare in stil baroc. A fost timp de peste 600 de ani resedinta imparatilor austrieci, si este indisolubil legat de familia de Habsburg. Aici s-a intrunit Congresul Vienei, aici au fost tinute nenumarate baluri si receptii. Astazi este sediul presedentiei federale,  a ministrilor si a secretarilor de stat. Cladirea este imensa si are mai multe intrari. Impunatoare este si intrarea din Heldenplatz, cu statuia printului Eugen de Savoia in fata. Palatul gazduieste 22 de muzee, Biblioteca nationala, Scoala Spaniola de Calarie, si Corul Vienez de Baieti.
Noi nu am apucat sa vizitam Palatul Imperial. Ne-ar fi trebuit pentru asta o intreaga zi.Mi-a parut rau in special ca nu am apucat sa mergem la o reprezentatie a Scolii spaniole de calarie, care functioneaza in incinta Palatului Imperial si unde se pot admira frumosii cai albi lipitati care efectiv “danseaza” pe muzica. Am preferat mai degraba sa alocam o zi pentru Palatul Schonbrunn si superbele lui gradini. Dar despre asta in postarea urmatoare…



Monumentul Ciumei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu