Etichete

joi, 19 ianuarie 2012

Domeniul Schonbrunn

Palatului Schonbrunn  este in mod cert una dintre cele mai frumoase creatii arhitecturale din Europa si astazi face parte din patrimoniul universal UNESCO.
Nu ma pot abtine sa nu fac putina istorie, fiindca la Schonbrunn totul iti vorbeste sau evoca istoria.
In 1605, Imparatul austriac Matthias, pe cand se afla la vanatoare, a descoperit un deal cu un mic parau, si incantat de frumusetea locurilor, le-a dat numele de Schonbrunn-Fantana Frumoasa. In 1637, doamna Eleonore, a poruncit ca pe acest loc sa se construiasca un mic palat, in stil italian, unde dorea sa isi petreaca cat mai mult timp alaturi de cei dragi. In 1683 palatul a fost insa distrus de turci. Imparatul Leopold I a decis in 1695 sa inceapa construirea palatului actual, proiectul fiind semnat de un arhitect baroc, von Erlach. Se spune ca initial proiectul propunea o constructie care rivaliza cu Palatul Versailles, dar Leopold si-a dorit un proiect mai modest si mai adaptat preferintelor sale. Chiar si asa, in final palatul avea peste 1400 de camere. Superbul palat avea sa devina celebru ca si resedinta de vara a Imparatesei Mariei Tereza, care s-a indragostit din start de farmecul domeniului , a transformat palatul si a adaugat teatrul si gradina. In stilu-i caracteristic, imparateasa a remobilat si redecorat incaperile, in maniera rococo si baroca, si a dat dispozitii ca fatadele palatului sa fie pictate in galben, lansand fara sa stie o nuanta astazi celebra : galbenul Maria Tereza sau galben de Schonnbrun. Culoarea a fost atat de mult pe gustul Mariei Tereza, incat a fost folosita pentru toate cladirile administrative din timpul sau, prin lege.
Maria Tereza a fost o personalitate puternica, fiind singura femeie din familia Habsburg care a ajuns pe tron, in 1740, la doar 23 de ani. Pentru o femeie, misiunea parea imposibila, dar Maria Tereza s-a dovedit suficient de puternica pentru a face fata luptei politice. A avut nu mai putin de 16 copii, dar numai 10 au supravietuit primului an. Maria Tereza a ramas in istoria Austriei ca o imparateasa diplomata, reusind sa isi neutralizeze rivalii prin casatoriile aranjate cu pricepere. Celebre au ramas in istorie aliantele astfel aranjate de imparateasa, din care cea mai rasunatoare a fost cea cu Franta, prin casatoria Mariei Antoaneta cu Ludovic al 16-lea. Unei singure fiice i-a permis o casatorie din dragoste, Mariei Cristina cu ducele Albert, cel care a fondat Muzeul Albertina. Dar mai presus de politica, Maria Tereza a fost o protectoare a artelor, indragostita fiind de poezie, arhitectura si muzica iar Schonbrunn a fost marea sa slabiciune. Aici isi tinea consfatuirile de taina si aici a luat unele dintre cele mai importante decizii. In afara renovarii si extinderii, imparateasa a incercat sa faca din Schonbrunn un muzeu de arta universala, aducand aici piese exotice, lucruri si artefacte rare, picturi si sculpturi din Orient.
Dupa moartea Mariei Tereza la 63 de ani , Schonbrunn avea sa pastreze liniile stilistice trasate de imparateasa, iar influenta ei se simte si astazi prin vocea audio-ghid-urilor care-ti povestesc despre ea, pe masura ce-i strabati incaperile.
O alta femeie avea sa aduca insa o altfel de influenta Schonbrunn-ului. Imparateasa Elisabeta, alintata cu numele de SISI, sotia imparatului Franz Josepf. Sisi, o femeie extrem de frumoasa, mare iubitoare a naturii si care nu s-a conformat niciodata etichetei, a fost opusul Mariei Tereza, iar destinul ei si al familiei ei a fost mai ales unul tragic. Sisi este unul din simbolurile Vienei as indrazni sa spun la concurenta chiar cu Mozart.  Daca chipul lui Mozart se gaseste pe bomboane, sticle cu bauturi sau suveniruri, povestea si personalitatea controversata a lui Sisi o descoperi picurata de audioghiduri sau in multe muzee, galerii, sau expozitii de fotografii.  Frumusetea ei a fost imortalizata in multe tablouri din care cele mai multe sunt expuse la Hofburg dar si in Schonbrunn. A fost un sprit liber, pe care constrangerile de la curte au facut-o sa devina un “hoinar” prin lume, indragostita de Ungaria care a iubit-o cel mai mult dintre personalitatile sale si despre care Emil Cioran zicea ca “face parte din biografia mea spirituala”. Se zicea despre ea ca era mai ales “trista”, de fapt tristetea ei se tragea de la faptul ca viata ei a fost dominata si controlata de soacra ei, care i-a indepartat de langa ea pe cei 4 copii, imediat dupa nastere, pe motivul de a fi educati cum se cuvine, educatia oferita de mama lor nefiind considerata dupa normele etichetei. Fiica ei cea mare, Sophia, in varsta de numai 2 ani, a murit dupa o vizita in Ungaria iar Sisi a intrat intr-o depresie adanca, care i s-a intensificat de-a lungul anilor, mai ales dupa ce fiul ei Rudolf, in 1889 si-a omorat amanta si apoi s-a sinucis. In 1898, Sisi a fost asasinata la Geneva de catre un anarhist italian si astfel povestea tragica a celei mai frumoase imparatese din istorie s-a incheiat.
Dar spiritul ei a ramas viu in interiorul palatelor imperiale, iar la Schonbrunn se pastreaza multe din mobilele, tablourile si obiectele ei de toaleta, si ajungi sa-i cunosti in amanunt tabieturile, obiceiurile si preferintele doar vizitand palatul.
.
Pentru o vizita la Sconbrunn, se poate lua metroul, linia U4, pana la statia cu acelasi nume. De acolo va duce multimea, fiindca domeniul se lauda cu peste 2.5 milioane vizitatori/an. Se intra printre doua obeliscuri si un gard din fier, minunat executate, intr-o vasta curte unde se gasesc doua fantani si cladiri joase, intre ele fiind si teatrul construit din porunca Mariei Tereza. Vazuta din curte, fatada palatului, de 175 metri lungime si plina de coloane clasice si ferestre domina totul.  Exista mai multe feluri de bilete, fiecare ofera acces la anumite incaperi, iar unele include si vizita Gradinii Zoologice, Labirintul sau gradinile private. Studiati atent inainte ce cuprind ele si cumparati turul potrivit in functie de ceea ce doriti sa vizitati. Noi am luat bilete pentru Grand Tour, care permite vizitarea a 40 de incaperi, din cele 45 care sunt deschise publicului, incluzand apartamentele imparatului Franz Joseph si al lui Sisi cu salonul unde-si primea invitatii, camera de dormit, camera de toaleta si cabinetul pentru studiu, camerele de ceremonie, anticamerele si camerele de audiente ale Mariei Tereza.  Am putut admira mobilierul original, lucrari de arta, fresce si accesorii, splendide decoratiuni in stil rococo, candelabre de cristal de Boemia si sobe de portelan. M-a impresionat Sala Oglinzilor, unde Mozart a concertat la varsta de numai 6 ani.
.
Parcul, cealalta parte majora a domeniului Schonnbrun, are nu mai putin de 120 de hectare si este extraordinar ca arhitectura peisagistica. Exista aici alei perfect nivelate si drepte, statui si fantani arteziene. Cele mai interesante sunt cele doua gradini imperiale. Prima este aranjata in forme geometrice precise, cu statui, arbori si fantani, iar a doua este practic un labirint.  Chiar in spatele palatului este o fantana superba, Fantana lui Neptun. In reprezinta pe zeul Neptun, avand in stanga o nimfa iar in dreapta pe zeita Thetis care il roaga pe Neptun sa calmeze apele pentru fiul ei Ahile, in drumul sau spre Troia. Apa fantanii se varsa intr-un mare bazin, pe care noi, in plina luna februarie, l-am gasit inghetat si cu nenumarati pescarusi.
Pe domeniu se gasesc si doua ruine false, Ruina Romana si Obeliscul Egiptean.
In gradina botanica se gasesc alte doua monumente interesante si frumoase : o sera din fier si sticla si Casa Ceasului Solar.
Ca sa ne incalzim, noi am urcat dealul pana sus, la Gloriette. Construita in stil baroc, s-a vrut a fi o sala de bal imperiala, astazi este o cafenea aglomerata si cu preturi extrem de piperate.  Pe cand urcam dealul, vremea s-a schimbat si cand am ajuns sus, langa Gloriette, a inceput sa ninga. Asa ca am stat aici sa ne incalzim, sa bem un ceai si sa mancam un strudel. Cand am terminat, negura se mai risipise asa ca am putut sa facem si cateva poze cu splendida panorama.

Intrarea la Schonbrunn

Curtea interioara

Anticamera

Gloriette

Fantana lui Neptun

Schonbrunn vazut din La Gloriette

Gradina cu forme geometrice
Putin mai jos de Gloriette se gaseste gradina zoologica. Este una dintre cele mai vechi gradini zoologice din lume din lume, fondata in 1752, si aici se pastreaza pavilionul central si 12 custi pentru animale, chiar cele folosite la deschidere. Ne-am amestecat si noi cu multimea de copii veniti aici in ciuda frigului de afara si am vazut pe rand animalele despre care se zice ca aici traiesc foarte asemanator habitatului lor natural, Padurea tropicala, Orangeria si Aquarium. Aceasta din urma este amenajat intr-un fost buncar de aparare antiaeriana de pe timpul celui al 2-lea razboi mondial, Se pare ca a fost imposibil sa-l desfiinteze (buncarul) prin explozii controlate fara a afecta cladirile din zona, iar prin metode clasice ar fi fost prea costisitor. Asa ca i-au gasit o ocupatie nobila si acum face deliciul zecilor de copii care vin aici zilnic.

Curiosi ca niste copii ne-am petrecut si noi o intreaga zi la Schonbrunn, de unde am plecat seara, pe intuneric, obositi, absolut incantati si incercand sa digeram tona de informatii la care am fost expusi.   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu