Etichete

duminică, 29 ianuarie 2012

Belvedere sau Klimt reloaded

Anul acesta in intreaga lume se serbeaza 150 de ani de la nasterea celebrului pictor avangardist Gustav Klimt. Acesta a trait cea mai mare parte a vietii sale la Viena, iar un numar mare din operele lui sunt expuse in muzeul Belvedere, pe care am avut si noi privilegiul sa-l vizitam cu ocazia calatoriei noastre de 4 zile la Viena.
Palatul Belvedere este unul din cele mai frumoase constructii baroce din lume. A fost construit ca si resedinta de vara pentru printul Eugen de Savoia, un print erudit, mare diplomat si maresal al Austriei. Nascut in Franta, nepot al celebrului cardinal Mazarin, printul Eugen de Savoia a plecat in Austria cand in tara natala i-a fost refuzata intrarea in armata. A devenit cel mai de seama feldmaresal austriac din istorie iar victoriile sale cele mai rasunatoare au fost impotriva Frantei si Turciei.
De fapt exista 2 palate: Oberes Belvedere sau palatul de sus care gazduieste Muzeul de arta si Untere Belvedere, sau palatul de jos, care a fost locuinta printului Eugen. Intreg complexul Belvedere este amplasat intr-un parc superb pe care, din pacate noi l-am strabatut iarna. In toate celelalte anotimpuri trebuie sa fie o adevarata incantare sa vii aici sa te plimbi pe alei, sa admiri fantanile ,lacul si statuile raspandite prin parc. Noi l-am vizitat intr-o zi de februarie foarte friguroasa si nu am rezistat prea mult in frigul de afara.
Palatul de sus este mai tot timpul plin de vizitatori si am citit ca aici se organizeaza si vizite nocturne, cu diferite ocazii. A fost construit in 1723 pe varful unui deal si oferea o priveliste minunata asupra Vienei. Din cauza asta, imparateasa Maria Tereza, in proprietatea careia a trecut palatal dupa moartea printului Eugen, l-a numit Belvedere=priveliste frumoasa. Urmand o panta lina, la capatul celalalt al parcului, se afla celalalt palat Belvedere (palatul de jos), pe care noi nu l-am vizitat, dar despre care am citit ca gazduieste Orangeria si Grajdurile Imperiale.
In palatul de sus, sau Belvedere Superior a fost inaugurata inca din 1781 Galeria Regala de Pictura. Aceasta gazduieste, grupate pe colectii, opera ale unor pictori celebri ca: Monet, Renoir si Van Gogh dar mai ales importanta colectie a perioadei vieneze Biedermeier. Cea mai mare atractie a acestui muzeu o reprezinta colectia Gustav Klimt.
Operele emblematice ale acestuia: “Sarutul” si “Judith” puse in valoare de celebrele petale de aur- rodul tehnicii de a picta a lui Klimt din perioada lui numita “de aur”- atrag si cei mai multi vizitatori.
Dar impresionante sunt si “Portretul Adelei Bloch”, “Danae”, “Doamna cu evantai” sau “Gradina cu floarea soarelui”, dar si lucrarile semnate de Schiele si Kokoschka, ceilalti doi reprezentanti de frunte  art-nouveau, din Viena.
In muzeu nu se pot face poze si bagajele se lasa obligatoriu la garderoba. Se poate opta pentru audio ghid (daca tin minte bine este 4 Eur) si este chiar indicat, mai ales daca nu sunteti mare cunoscator de arta sau autodidact.
Intrarea la Belvedere Superior-

Fatada Belvedere Superior

Anticamera- Belvedere Superior

Judith-Klimt-sursa foto Wikipedia

Sarutul-Klimt-sursa foto Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu