Partea a II-a
Ziceam ca Frankfurt-ul nu este un oras turistic. Faptul ca in timpul ultimului razboi orasul a fost bombardat de aliati si distrus aproape in intregime nu a ajutat la cladirea unui renume cat de cat turistic. Un lucru bun totusi au facut bombardamentele: au scos la iveala niste ruine romane vechi, in centrul orasului. Dupa razboi, refacerea strazilor s-a facut tinand cont de principiile unui oras modern. Centrul insa a fost refacut urmand cu fidelitate linile vechilor cladiri. Romer, este denumirea cladirii primariei, o cladire tripla, cu fatada din piatra, iar piata centrala cu cladirile reconstruite jumatate din lemn poarta denumirea de Romerberg. Aici se organizeaza in fiecare an o celebra piata de Craciun, una din cele mai mari si mai frumoase din Germania. Am prins-o si eu deschisa pe finalul sederii mele in Frankfurt si impreuna cu cativa din colegii mei ne-am petrecut aici cateva seri, la o cana de cidru si mancand carnati sau colindand standurile pline cu marfuri, frumos decorate.
Reconstructia a inceput insa cu Paulskirche (Biserica Sf. Paul), care dateaza din 1833 si este principala biserica evanghelica luterana a orasului. In aceasta biserica s-a intrunit primul parlament al Germaniei si de aceea biserica a ramas si astazi un simbol al unitatii germane.
In partea de sud a pietei Romerberg este mica si frumoasa biserica din piatra rosie a Sf. Nicolae, folosita in trecut drept capela de catre Imparatii germani. Astazi, datorita situarii ei in Romerberg, atrage multi turisti, dar pe mine una nu m-a inspirat sa o vizitez. De fapt, trebuie sa marturisesc ca nu ma atrag bisericile protestante. Nu ai ce vedea in interior. Austeritatea si simplitatea este cuvantul de ordine a acestora si prin urmare singura mea curiozitate a fost legata de interiorul Catedralei Sf. Bartolomeu (Kaiserdom), cea mai mare si mai veche din oras. Paradoxal aceasta a rezistat bombardamentelor si astazi atrage mai ales prin turnul inalt de 100m, care face un contrast izbitor cu zgarie norii din apropiere. Catedrala a fost locul de incoronare a Imparatilor Germani intre sec.16-18, iar in interior este caracterizata de aceeasi simplitate protestanta.
Iesind din Romerberg inevitabil ajungi in Haptwache, o alta piata, moderna, locul de intalnire a roller-ilor si a skate-board-ilor si important nod rutier si pentru transportul in comun. In mijlocul ei troneaza Cladirea Haptwache, construita in 1729, exemplu de arhitectura baroca.A fost sediul garnizoanei care in trecut apara orasul. In momentul in care au inceput excavarile pentru liniile de metro subterane care trec pe sub ea, casa a fost partial distrusa, dar arhitectii si-au dat silinta sa o refaca si sa o preserve, asa ca astazi, transfosrmata in restaurant si cafenea atrage o multime de turisti. Din Haptwache incepe marele bulevard Zeil, pietonal, care este marea zona de shopping a orasului. Aici sunt Galeriile Zeil dar si principalele magazine de marca cu imbracaminte, incaltaminte si cu produse pentru copii si trebuie sa marturisesc ca atat eu cat si colegele mele, aici ne-am petrecut majoritatea serilor in Frankfurt.
Trebuie sa zic ca in Frankfurt exista o foarte mare si frumoasa Gradina Botanica, ca Gradina Zoologica este una din cele mai interesante din Europa iar Palmengarden (gradina tropicala) e cunoscuta in toata lumea. Trebuie sa marturisesc ca nu le-am vazut, cu toate ca la Palmengarden am vrut sa ajung intr-un week-end, mai ales ca era relativ aproape de hotelul meu, dar nu m-a inspirat deloc frigul de afara. Ele sunt insa o foarte buna alternativa de petrecere a timpului daca va nimeriti la Frankfurt in sezonul mai cald sau mai ales daca calatoriti cu copiii.
Si mai trebuie sa zic ca Frankfurt-ul nu este nici un oras artistic. Rolul strict jucat de oras financiar nu prea a lasat loc in trecut artei cu toate ca aici au trait de-a lungul timpului si cativa artisti: Adam Elsheimer, Max Beckmann si mai ales Johann Wolfgang von Goethe. Casa unde s-a nascut acesta din urma a fost distrusa in timpul bombardamentelor dar a fost reconstruita si restaurata pastrand cu fidelitate liniile originale. Astazi aici este Muzeul Goethe, pe care l-am vizitat si unde se pastreaza obiecte si mobilier care a apartinut scriitorului dar si unele manuscrise originale. M-a impresionat biblioteca imensa cu carti vechi, excelent pastrate, din care o proportie mare o au cele de…drept. Intreband din ce cauza exista aici asa de multe carti de drept, o supraveghetoare mi-a povestit ca Goethe, dupa terminarea studiilor sale, s-a intors in Frankfurt unde a inceput sa practice avocatura. Dar nu partea juridica a fost cea care l-a provocat si de care a fost interesat ci impactul ei socio-politic. Executia publica a unei servitoare, Susanna Brandt, acuzata si judecata pentru uciderea pruncului ei “din flori”, l-a inspirat pe Goethe in creearea personajului Gretchen din “FAUST”.
In Frankfurt, dupa razboi, s-au pus bazele multor muzee care actualmente caracterizeaza orasul ca fiind unul avangardist cultural, cu expozitii inedite. O sa le enumar doar, fiindca nu le-am vizitat, dar pot fi o buna alternativa pentru calatorii iubitori de arta…mai altfel: Muzeul Artei Moderne, Muzeul Postei si Comunicatiilor, Muzeul Filmului German, Muzeul Evreiesc, Stadelsches Museum, Muzeul de Arhitectura, Muzeul Istoric, Muzeul Istoriei Naturale, Muzeul Palariilor.
Cu toate ca nu este un muzeu, Vechea opera (Alte Oper) este pretuita ca si cum ar fi unul. Aceasta dateaza din 1873 si a fost inaugurate de catre Kaiser-ul Wilhelm I in persoana. Piesa care s-a jucata aici in deschidere a fost Hansel si Gretel. Distrusa si ea in timpul razboiului, a zacut apoi in uitare timp de 40 de ani, ca apoi sa fie refacuta. Exteriorul si holul de la intrare sunt fidele originalului dar interiorul este in intregime modern.
O sa inchei scurta mea descriere a atractiilor Frankfurt-ului cu cateva cuvinte despre vechea Bursa (Frankfurter Borse), fiindca aceasta, dupa parerea mea, este nervul principal al acestui oras. A fost fondata in 1585!!! (ca o comparatie…ganditi-va ca noi romanii abia in vremea lui Cuza am inceput sa avem ceva cat de cat similar). Cladirea unde-si are acum sediul dateaza din 1879 si este o frumoasa cladire cu fatada neo-renescentista. In termeni de volum, in zilele noastre, aici se tranzactioneaza cam a 3-a parte din actiunile si marfurile Europei (dupa Londra si Paris).
Bineinteles ca despre Frankfurt se pot scrie multe. Important pentru calatori este si sistemul de transport public al orasului, organizat impecabil si al carui principal nod este Hauptbahnhof, Gara centrala, care este si locul de unde pleaca sau sosesc trenurile care leaga orasul de alte capitale europene. Aici este si un important centru de informatii turistice, pentru cei care simt nevoia sa il consulte. De aici incepe si faimoasa Kaiserstrasse care a devenit “red light area”. In prima noastra zi petrecuta in Frankfurt, Annette ne-a atras in mod special atentia asupra acestei strazi, precum si a celor adiacente ei, fiindca aici este locul traficantilor, prostituatelor, bordelurilor, hotilor si jefuitorilor. In incheiere reproduc si eu cateva din sfaturile ei:
- Nu umblati cu pasaportul la voi. Faceti o copie, iar actul original lasati-l la hotel. Hotii umbla si dupa banii vostrii dar mai ales dupa pasaport, fiindca viza/statusul la act UE este o valoare in sine;
- Nu raspundeti traficantilor care incearca sa va vanda hasis sau altceva…nici macar in gluma. Daca sunt prea insistenti si nu puteti scapa de ei, amenintati-i cu politia;
- Nu zaboviti pe strazile din zona Kaiserstrasse dupa caderea intunericului. Daca se intampla sa o faceti, ramaneti in zonele luminate si nu mergeti pe stradutele laterale;
- Nu utilizati masina proprie pentru transportul in oras. Parcarea este o adevarata problema, iar daca parcati neregulamentar masina va va fi ridicata iar amenzile sunt foarte mari. Utilizati tranportul in comun, este excelent organizat sau bicicleta, fiindca exista piste pentru biciclisti peste tot.
- Nu va bazati pe cumparaturi facute seara tarziu. Magazinele se inchid in general la ora 18. Doar supermarket-urile din zona centrala raman deschise pana la orele 20-21. In general, pe strazi, dupa ora 22, e pustiu.
- In week-end peste tot este inchis, inclusiv magazinele alimentare. Pentru cumparaturi alimentare de urgenta, gasiti deschise doar cateva magazine in statiile centrale de metrou, care au, bineinteles, cele mai ridicate preturi.
Romer-cladirea tripla a primariei |
Romerberg- cladirile din piata centrala |
ruinele romane descoperite de bombardamente |
Paulskirche |
Catedrala Sf. Bartolomeu sau Kaiserdome |
Biserica Sf. Nicolae |
Turnul Kaiserdome |
Alte Oper |
Bursa |
Hauptwache |
Muzeul de arta Moderna |
Goethe Hausse |
interior Muzeul Goethe |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu