Etichete

duminică, 19 iulie 2015

Valea IhlaraEste de fapt un canion, sapat de raul Melendiz in roca dura de bazalt si andezit vulcanic, depozitate de Muntele Hasandag. Este un canion deosebit, cu o lungime de 14 km si o inaltime care variaza de la 100 la 150 metri.
Incepe din localitatea Ihlara, in amontele raului Melendiz si se termina in satul Selime, in aval, sat care si el merita vizitat. Valea, de-a lungul vremii, s-a dovedit a fi un loc ideal pentru calugarii care s-au stabilit aici, in sihastrie, dar si un loc bun de adapost in timpul invaziilor repetate care s-au succedat de-a lungul a peste 700 de ani. Sapate in peretii canionului si ascunse de vegetatia luxurianta, se afla zeci de bisericute si caverne, unele conectate intre ele prin coridoare si tuneluri secrete.
Exista mai multe intrari/iesiri din valea Ihalara si tinand cont si de faptul ca are 14 km lungime, este destul de dificil de strabatut in intregime. Pentru o astfel de excursie trebuie alocata o zi intreaga si pentru ca intrarea se face printr-un loc si iesirea prin alt loc, trebuie vorbit inainte cu un ghid/sofer de taxi sa va ia de la iesire.
Noi nu am avut o zi intreaga ci numai o dupa amiaza. Am intrat in canion prin intrarea de sus, dupa ce ne-am lasat masina intr-o parcare uriasa, special amenajata. Parcarea 5 TL, intrarea in canion 10 TL de persoana. Copiii au gratuitate. Se coboara pe nenumarate trepte la inceput sapate in stanca, apoi pe o scara din lemn care e destul de spiralata. Din loc in loc sunt banci pentru odihna, foarte binevenite atunci cand urci. Se poate intra in canion si din alta parte a localitatii Ihlara, pe intrarea de jos, unde nu sunt atatea trepte si dupa 3 km se poate iesi prin intrarea/iesirea de sus, cea cu multe trepte. Cei care se incumeta sa mearga mai mult prin canion, pot iesi pe la iesirea de la Belisirma, dupa 7 km. sau cei cu adevarat curajosi, pot iesi direct la capatul vaii, la Yaprakhisar, dupa 14 km. Repet, daca intentionati sa intrati/iesiti in canion prin locuri diferite, trebuie sa va aranjati de dinainte transportul.
Noua ne-a parut rau ca nu am facut-o, pentru ca am fi vrut sa iesim pe la Belisirma, dar pentru ca ne lasasem masina in parcarea de sus de la Ihlara, am fost nevoiti sa ne intoarcem tot pe acolo.Lasand la o parte potecile de pe malul raului, minunat de strabatut intr-o drumetie, mai ales pentru ca indifferent de canicula de sus, in canion este o binecuvantata racoare si o abundenta de vegetatie; canionul merita vizitat pentru bisericutele sapate in roca vaii. Decoratiunile din biserici dateaza dintr-o larga perioada cuprinsa intre secolul 6 si secolul 13, deci unele abia se mai vad iar altele sunt mai bine pastrate. Din punctul asta de vedere, bisericile pot fi grupate in doua categorii: cele din apropierea intrarii din Ihlara au fresce cu influente orientale, iar cele de langa Belisirma sunt pictate in stil bizantin. Eu am numarat in total 22 de biserici in intreg canionul, insa nu e chiar usor de ajuns la ele. 

Noi ne-am multumim sa vedem trei din ele: Agacalti Klise, Sumbullu Klise si Ylanli Klise. De spus ca sunt biserici parasite, ca mai toate cele din Cappadocia. Statul turc nu a investit nimic in ele pentru renovarea lor, sunt privite drept simple atractii turistice si atat.

Agacalti Klise (Biserica de sub copac) dateaza din sec.9-11 si mai e cunoscuta ca si Biserica Sfantului Daniel, pentru ca in interior Sfantul este reprezentat pe o fresca pe peretele opus intrarii. Are o forma cruciforma, care contine domul, tavalul curbat si trei arcade, din care cele de langa intrare s-au prabusit. Frescele, destul de bine pastrate reprezenta scenele : Nasterii, Adorarea Magilor, Botezul, Invierea si portrete ale sfintilor. Foarte aproape este si biserica Sumbullu, a Sfantului Iacinth. A fost sapata pe doua nivele, cu biserica la parter si camerele manastirii la etaj, sub tavanul cu arcade. Biserica are o fatada spectaculoasa, sapata in stance cu cinci stalpi de sustinere, care separa usi arcuite cu nise intre ele. Biserica are forma unei singure nave cruciforme, cu un dom situate la est.  Frescele de aici dateaza din secolele 10-12 e.n. Picturile din fresca reprezinta pe : Sfanta Maria intre arhanghelii Mihail si Gavril, Domnul Isus pe domul central, Adormirea Sf. Maria si portrete ale Sfintilor. Putin mai departe este Yilanli Klise (Biserica Serpilor). Se numeste asa pentru ca in interior se afla , printre fresce reprezentand Sfintii, frescele a patru femei atacate de serpi. Pacatul primei femei atacata de 8 serpi si muctata peste tot nu este cunoscut. A doua femeie apare muscata de san pentru ca nu si-a hranit copilul. A treia femeie este muscata de gura pentru ca a spus minciuni, iar a patra femeie este muscata de urechi pentru ca a fost obedienta. Frescele de aici dateaza din sec. 9 si nu sunt deloc bine pastrate. Biserica are tot o forma cruciforma plana, iar in peretele Nordic sunt sapate morminte ale calugarilor care au locuit aici.

Nu am ajuns sa vedem bisericile bizantine din apropierea iesitii Belisirma. In special am fi vrut sa vedem Biserica Kirkdam Alti Klise (Biserica Sfantului Gheorghe), pentru ca se spune ca acolo ar exista o inscriptie cu numele Sultanului Seljuk Mesud II din sec.13 alaturi de una cu numele imparatului Bizantin Andronicus II, iar alaturarea aceasta ciudata ar dovedi toleranta aratate de conducatorii selgicizi populatiei crestine, la sfarsitul secolului 12 si inceputul sec.13.
Am savurat insa drumetia prin canion, racoarea de aici, frumusetea si contrastul dintre peretii stancii si vegetatia luxurianta de pe malurile raului.
In schimb, dupa ce am iesit din canion, am mers sa vedem catedrala din Selime.

Selime este o mica localitate situate chiar la iesirea din canionul Vaii Ihlara, cu “cosuri ale zanelor” si cu o citadela sapata in piatra, care are si o catedrala, mai multe biserici si mormantul Sultanului Selime, de la care mica localitate isi trage numele.
Catedrala din Selime

Catedrala din Selime este cea mai mare din toata Cappadocia. Dateaza din sec.8-9 iar frescele au fost pictate in sec.10-11. Este sapata in stanca in punctul cel mai inalt al dealului. In perioada bizantina a fost centru religios al regiunii si aici s-au tinut primele slujbe, inainte de intrarea in ilegalitate. In afara de centru religios, Catedrala a servit si ca si punct strategic si military, datorita amplasarii ei deasupra vaii, iar localnicii, in vremuri de restriste, urcau aici si se baricadau pentru a supravietui atacurilor cuceritorilor. Catedrala este alcatuita din zeci de incaperi conectate intre ele prin tuneluri si pasaje secrete.Sunt doua linii de coloane in interiorul Catedralei, care o divid in trei parti.
Biserica de aici are forma de basilica cu trei nave si este unica in toata regiunea. Un coridor inalt care duce in fata catedralei este ce a mai ramas dintr-un drum de caravane, care aprovizionau in trecut localitatea. Caravanele care ajungeau aici erau gazduite in partea din mijloc a catedralei, pentru a li se asigura securitatea. Tot in interiorul catedralei era si bucataria cu o forma ciudata de piramida, unde se mai vad inca suporturile de lumanari. Alte incaperi se vad peste tot, din pacate nu foarte bine conservate.
Catedrala a servit ca si baza militara si pe timpul ocupatiei selgicide. Se cunoaste ca Comandandul Seljuk, Ali Pasha a condus apararea de aici contra mongolilor, reusind sa apere cu success localitatea. Intr-un final a fost tradat si executat de mongoli, iar mormantul si un altar dedicat lui se afla in partea de vest a catedralei.
Drumul fost de caravane pana la intrarea in Catedrala din Selime

Pasaj de trecere


Intrarea in basilica
Intrarea in Biserica
Panorama asupra canionului vaii Ihlara vazuta de sus din catedrala din SelimeIntrarea in Catedrala din Selime costa 10TL si este foarte vizibila, din drumul principal. Parcarea de aici o gasiti in lateral, costa tot 5 TL  si aici nu va asteptati sa gasiti aglomeratia din canionul Ihlara. Putini din cei care strabat canionul Ihlara ajung si aici si oricum vizitarea in intregime a catedralei dureaza 2-3 ore, iar spatiul este vast, asa ca putinii turisti care ajung aici se rasfira printre pietre. Din cauza urcusului abrupt si ingust, aici nu prea se prea poate veni in grup organizat si poate asa se explica numarul mai mic de vizitatori.
In tot cazul, vizita aici merita tot efortul, pentru ca arhitectura catedralei este intr-adevar unica si situarea ei la capatul canionului face panorama de sus spectaculoasa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu