Etichete

duminică, 23 noiembrie 2014

Moscheea Albastra si Basilica Cisterna

Moscheea Albastra are un loc special printre constructiile Istanbulului. Este situata tot in Piata Sultanahmed, chiar de vis-à-vis de Sfanta Sofia, iar alegerea locului unde a fost construita nu este deloc intamplatoare.
In sec.17, Imperiul otoman incepuse sa aiba unele greutati. Mai multe revolte civile, razboaiele purtate cu Austria si Persia faceau ca imperiul sa aiba zile grele. In acest context a venit la tron Ahmed I, fiul sultanului Mehmed al 3-lea. Razboaiele terminandu-se in defavoarea imperiului otoman, Austria incetand sa mai plateasca tribut, toate astea au adus pierderi importante in economia imperiului. Ahmed a inabusit revoltele interne si a asigurat astfel stabilitatea imperiului. Apoi a inceput sa se ocupe de restructurare si reorganizare. Avand o personalitate religioasa, noul sultan a comandat arhitectului Sedefkar Mehmet Aga sa-i construiasca o noua moschee care sa rivalizeze cu Sfanta Sofia.
Moscheea Albastra vazuta din parcul Sultanahmed


Exista o legenda care spune ca construirea Moscheei Albastre a avut la baza un vis al sultanului. Alta legenda spune ca sultanul a fost inspirat de un vers din Coran care spunea ca cel care va construi o moschee va ajunge in rai. Cert este ca constructia Moscheei Albastre a fost cel mai important eveniment de cultura si architectural al sec.17 din Imperiul otoman. Locatia a fost aleasa cu atentie, pe un deal, cu vedere la mare, iar lucrarile au inceput in 1609. Se zice ca sultanul insusi a sapat primul cu lopata in fundatia moscheei si a continuat sa lucreze pana a obosit. Lopata aceea, era una speciala, placata cu argint, iar astazi face parte din colectia expusa la Palatul Topkapi. Initial, moscheea avea adiacente un pavilion imperial, o scoala de teologie, un spital, o baie turceasca, bucatarie publica, magazine, camere de odihna, case si pivnite.
Deci cu mult mai mult decat o simpla moschee. Cladirile adiacente nu au supravietuit pana in zilele noastre; ori au fost daramate de cutremure, ori au fost incendiate, ori au fost demolate pentru a face loc altor constructii, fie li s-a schimbat destinatia.
Intrarea principala


Moscheea Albastra (se numeste asa datorita culorii faiantei care placheaza peretii sai interiori), se afla localizata intr-o mare curte dreptunghiulara, si avea initial opt porti din care trei se deschideau spre piata. Astazi au mai ramas doar 7 din aceste porti, din care accesibile publicului sunt doar 2. Are sase minarete si un mare atrium interior, placat cu marmura alba, inconjurat de o arcada cu bolta continua, care se sprijina pe 26 de coloane legate intre ele cu arcuri circulare.
Atriumul cu fantana ritualica


La interior moscheea este placata cu faianta de culoare albastra, dar si de culoare verde si turcoaz. Pentru decoratii s-au folosit motive florale dar si de pomi fructiferi sau vita de vie. Pe fiecare pilon de sustinere au fost folosite placute de faianta pictate manual, iar la nivelurile superioare reprezentari de chiparosi.
Moscheea Albastra este deschisa publicului free of charge, dar in egala masura este si functionala. Noi am preferat sa venim aici dupa rugaciunea de dimineata, sperand sa nu gasim cozi foarte mari. Nu a fost asa. Se intra printr-o intrare din spate, este obligatoriu sa te descalti (primesti punga unde sa-ti pui incaltarile), iar femeile trebuie sa aiba obligatoriu capul acoperit (am primit un batic in acest scop).
Inauntru aglomeratia nu se mai simte, pentru ca moscheea este enorma. Totusi nu ai de ce sa zabovesti inauntru prea mult timp, pentru ca, in comparatie cu Sfanta Sofia, Moscheea Albastra este goala, este de fapt o imensa sala de rugaciune, frumoasa, minunat decorata, o adevarata capodopera arhitecturala, dar…cam atat.
Moscheea Albastra-interior cupola centrala

Sala de rugaciune

vitralii


celebra faianta albastra

Mult mai interesanta a fost insa …Basilica Cisterna sau (Palatul Apelor).
Intrarea aici este anosta, o cladire care seamana cu o casa modesta, nici nu banuiesti minunea de dedesupt si sigur ai putea sa treci pe langa ea fara sa o bagi de seama, daca nu ar fi cozile de la intrare.
intrarea in Palatul Apelor

Este de fapt vechiul rezervor de apa al orasului, cunoscut si sub denumirea de Palatul Subteran. De fapt era alcatuit din cateva sute de rezervoare de apa antice, din care doar cateva se mai afla acum sub oras.
Aceste rezervoare au fost construite initial de Imparatul Constantin I si au fost extinde de imparatul Iustinian. Complexul a fost denumit drept basilica, datorita Basilicii Illius care se afla in apropiere. Apa care ajungea aici venea adusa prin apeductele Bozdogan si Malova, ale caror ruine se vad si astazi.
Un plan facut de marinarii de submarine in timpul primului razboi mondial, arata ca rezervorul are o suprafata de 9800 mp, o lungime de 140 m si o latime de 70m. Ce este deosebit este ca tot reverzorul se sustine pe nenumarate coloane, d e fapt sunt 336 coloane de marmura, fiecare cu inaltimea de 5m. Coloanele sunt dispuse pe 12 randuri, iar fiecare rand are cate 28 de coloane. Sunt aliniate la intervale de 4 m si o parte din ele sunt luate din cladiri mai vechi, iar unele sunt alcatuite din bucati din marmura si diferite bucati de granit. Acoperisul este alcatuit din bolti dispuse in cruce si cu arcuri circulare.
In trecut, in apa de aici traiau inclusiv pesti mari, astazi mai sunt inca o multime de pesti, hraniti cu marinimie de tursti si mai ales de copiii care viziteaza cu mare interes rezervorul subteran.
In anii 1800, in partea de sud vest a fost construit un zid care sa ajute la umplerea rezervorului, iar in spatele lui au ramas 18 randuri de coloane in plan longitudinal si 5 randuri de coloane in plan transversal, iar in anii urmatori aici s-a efectuat o lucrare de curateni, timp in care s-a observat ca fundul rezervorului este placat cu caramida. 
De asemeni, in timpul activitatii de restaurare s-a observat ca bucati de marmura ale unui obiect care provenea din epoca romana a fost utilizat pentru a ridica corpurile coloanelor. Din aceste bucati fac parte capetele Medusa si Gorgo si este posibil ca ele sa fi decorat Istanbulul in epoca antica veche.
Gorgo

Medusa


Aici exista acum mai multe pasarele montate special pentru turisti, precum si o scena pentru ca deseori aici se tin diverse concerte, acustica fiind minunata. Trebuie sa aveti insa grija, pe alocuri pasarelele sunt umede sau ude dea dreptul si mai presus de toate alunecoase, dar in tot cazul vizita aici face tot deliciul, mai ales cand afara este foarte cald. Inauntru functioneaza si o cafenea si un magazin si singura problema este ca totusi numarul de oameni aflati inauntru este totusi limitat, ceea ce impune ca fluxul de vizitatori sa fie limitat. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu