Etichete

sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Indonezia- tara insulelor


Mi se pare ca cel mai potrivit lucru pe care-l pot spune despre Indonezia, la inceputul descriirilor mele, este motto-ul acestei tari: “UNITY IN DIVERSITY”. Paradoxal este si motto-ul Uniunii Europene, dar cred ca orice fel de alta comparatie trebuie sa se opreasca aici. Calatorind recent 15 zile prin Indonezia, mai exact prin Bali si Jawa, nu am apucat decat sa intrezaresc o farama din complexitatea ei, dar chiar si asa, m-am intors mai bogata in impresii ca de nicaieri din alta calatorie facuta pana acum.
De ce Indonezia? Pai de ce nu…
E adevarat ca e al naibii de departe de casa: am numarat cam 14 ore de zbor efectiv de la Bucuresti la Denpasar, cu o escala de 3 ore in Doha si cu alta de 2 ore in Singapore si cam 13 ore  la intoarcere, de la Jakarta la Bucuresti, cu o singura escala tot de 3 ore la Doha.
E adevarat ca am avut acolo tot timpul senzatia ca sunt la capatul lumii…
E adevarat si ca oboseala acumulata a fost ceva foarte greu de suportat…
E adevarat si ca, de multe ori, mizeria vazuta din autocar era ceva de nedescris in cuvinte…
E drept ca poluarea in unele orase din Jawa facea aerul de nerespirat si daca stateam mai mult timp afara ma lua durerea de cap…
Si e adevarat ca localnicii privesc strainii numai ca o sursa inepuizabila de muls (bani)…si e si mai adevarat ca a calatori acolo este tare scump…
Dar cu toate astea, drumul asta a meritat toate eforturile si nu voi uita niciodata nici o secunda petrecuta acolo.
.
Incep seria descriirilor mele despre Indonezia cu cateva generalitati despre tara asta uimitoare, mai ales ca putini compatrioti o viziteaza, iar cei mai multi care ajung sa o vada merg cu precadere numai in Bali.
Indonezia este o tara insulara, fiind alcatuita din nu mai putin de 17500 de insule, din care doar aproximativ 6000 sunt destul de mari ca sa fie locuite. Se afla la o distanta de 5120km sud de Ecuator, si comparativ cu harta Europei ocupa ca si suprafata distanta dintre Irlanda si Marea Caspica. 45% din aceasta suprafata este ocupata de ocean, iar cu 1.9 mil.km patrati este a 15-a natiune din lume ca si suprafata. Cele mai mari insule sunt Noua Guinee si Borneo, (detinute de Indonezia cam 2/3 din suprafata), care sunt cotate ca fiind a 3-a si a 4-a ca si marime din lume, apoi Sumatra (de marimea Suediei) si Sulawesi (de marimea Germaniei) si apoi Jawa- putin mai mica decat Anglia. Ca si populatie, Indonezia este a 4-a natiune din lume, dupa China, India si Sua, cu o populatie de 238 mil. locuitori. Populatia actuala e grupata in nu mai putin 300 de grupuri etnice care vorbesc 700 dialecte diferite. Exista insa o singura limba oficiala, numita Bahasa Indoneziana, care a derivat din malayeziana. In linii mari, populatia poate fi impartita ca si etnie in doua mari parti: asiaticii in vest si malayezienii in est. De-a lungul secolelor, indieni, arabi si europeni s-au amestecat cu localnicii aducand si mai multa diversitate unei natii si asa extrem de diversa. 88% din locuitori sunt Musulmani, 8% sunt Crestini iar restul sunt Hindusi, Budisti sau Confucianisti, insa aceste procente variaza mult de la insula la insula. Mai mult de jumatate din locuitori traiesc in Jawa si Bali, care, ca si suprafata, acopera numai 7% din suprafata tarii. In Jawa numai traiesc 120 mil de suflete totalizand 58% din totalul populatiei iar asta pune o mare presiune pe resursele insulei.

O sa tin minte una din primele fraze cu care ne-a intampinat ghidul in Bali: dupa urarile de bun venit si prezentarile de rigoare a tinut sa precizeze ca urmatoarele lucruri se pot intampla in timpul sederii noastre: o eruptie vulcanica, un tsunami, un cutremur zdravan sau un atac terorist.
Lasand la o parte umorul negru, este de spus ca Indonezia este una din tarile care are cei mai multi vulcani activi din lume si asta fiindca istoria geologica a arhipelagului este una extrem de complexa. Insulele sunt relativ tinere ca si varsta, formate abia la sfarsitul Miocenului, acum 6 milioane de ani in urma (cu alte cuvinte “alaltaieri” pe scala varstei geologice a planetei). Iar de atunci arhipelagul a fost scena violentelor miscari tectonice si a eruptiilor in lant. Iar procesul asta nu e inca terminat, in toata tara fiind nu mai putin de 167 vulcani activi, (Bali avand 2 vulcani activi majori,Jawa 18 iar 12 fiind in Sumatra), aceasta parte a lumii fiind numita si “cercul de foc”, asa ca cuvintele ghidului nostru reflecta cat se poate de bine realitatea. Mai trebuie sa mentionez extrema diversitate culturala a tarii, fiecare insula avand propriile traditii influentate si de religiile celor care le locuiesc, precum si fantastica diversitate biologica si zoologica.

Nu o sa ma intind acum mai mult cu descrierea generala, dar in incheiere as mentiona cateva din atractiile de top ale Indoneziei, asa cum ni le-a prezentat ghidul, cu mandria de a spune ca am vazut jumatate din ele:

1.      Templul de la Borobudur- cel mai mare templu Budist din lume-insula Jawa
2.      Plajele din Kuta, Sanur si Saminyak- insula Bali- excelente si extrem de cautate de surferi
3.      Orasul Yogyakarta- insula Jawa- centrul artei, muzicii, dansului si mestesugarilor Jawanesi
4.      Urangutanii din Parcul National Kalimantan- insula Sumatra
5.      Rasaritul vazut de pe culmile vulcanului Bromo-insula Jawa
6.      Lacul Toba- insula Sumatra- cel mai adanc si mare lac din lume
7.      Orasul Ubud- insula Bali-centrul culturii balineze
8.      Tesaturile Ikat- insula Nusa Tenggara
9.      Mormintele sapate in peretii muntilor din Tana Toraja- insula Sulawesi de Sud
10.  Parcul National al Dragonilor de Komodo- insula Komodo.
Templul Borobudur

Ricse in Yogyakarta

Plaja din Canggu-Bali excelenta pentru surferi

Urangutani la Taman Safari Park

Copiii de la o scoala Islamica 

Safari cu elefantii



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu