Ziceam in postarea precedenta ca zona tunisiana de litoral se intinde pe mai bine de 1000 km si din cauza asta potentialul de turism litoral al tarii este extrem de ridicat. Cele mai importante statiuni/localitati litorale sunt: Tunis, Hammamet, Yasmine Hammament, Port El-Kantaoui, Sousse, Monastir, Mahdia sau Sfax. Totusi nu e recomandat pentru cei ce prefera linistea si zonele tipic turistice o cazare in Tunis sau Sfax, fiindca acestea sunt 2 mari orase, aglomerate, poluate si deloc linistite.
Noi am ajuns sa ne cazam in Port El- Kantaoui fiindca agentul de turism i-a explicat lui C. ca e mult mai curat si liniste ca in alte parti.
Port El-Kantaoui este de fapt un port elegant de ambarcatiuni usoare (iacht-uri, barci cu panze, catamaran, ambarcatiuni turistice, etc). Este situat in estul tarii la aprox. 20 km de aeroportul din Monastir , la 120 km de cel din Tunis si la 10 km de mai marele oras-statiune Sousse, unde poti ajunge in maxim 10 minute cu taxiul normal, cu taxiul comun de 4-5 locuri sau cu un soi de titicar care strabate statiunile. In Sousse nu am avut curiozitatea sa mergem, decat am strabatut orasul de cateva ori cu autocarul, cand am fost in excursii. Mi-a parut un oras aglomerat, murdar pe alocuri, destul de poluat si cu hotelurile construite unul langa altul.
Prin comparatie, Port El-Kantaoui este o statiune mica, exclusivista, foarte curata, ingrijita si cu multa verdeata. De fapt tunisienii au cheltuit milioane de dinari pentru amenajarile peisagistice din statiune, asa ca imaginea lasata este ca o oaza in desert. Faptul ca este o destinatie pentru aproape toti cei care navigheaza de placere sau agreement in Mediterana face ca Port El-Kantaoui sa fie un loc privilegiat si exclusivist. Este si normal ca ambarcatiunile particulare mici care navigheaza in Mediterana sa prefere sa acosteze aici fiindca taxele de andocare sunt incomparabil mai mici comparativ cu cele din sudul Frantei, a Spaniei, Italiei, Portugaliei ca sa nu mai vorbesc de sumele astronomice care se cer de pilda in Monaco.
Port El-Kantaoui a fost conceput la sfarsitul anilor ’70 ca si un proiect imobiliar inovator, dezvoltat dupa o noua filosofie a turismului. Portul elegant are o capacitate de peste 350 de ambarcatiuni usoare si are si un santier naval modern. Diguri de protectie si doua faruri asigura intrarea in port. Arhitectura este cea clasica maur-araba, cladirile sunt vopsite toate in alb si se scalda intr-o mare de verdeata si flori, iar portul a fost construit dupa modelul istoricelor porturi cartagineze, ca un cerc aproape inchis, care-l apara foarte bine de intemperii, asa cum in antichitate porturile-cercuri cartagineze prin forma lor erau foarte usor de aparat in timpul razboaielor. De jur imprejurul portului sunt cele mai selecte restaurante, cafenele si magazine iar la multe restaurante accesul e permis numai pe baza de rezervare. Se mananca excelent aici si nu exista restrictie pentru bauturi alcoolice, dar si preturile sunt mult mai mari decat in alte locuri.
Mandria statiunii, in afara portului este reprezentata de clubul de golf de 36 de gauri, situat intr-un imens parc de 130 h, unde anual se organizeaza concursul “Tunisia Seniors Open”. Chiar daca nu esti membru, poti veni aici sa joci golf, daca esti pasionat, contra unei taxe de intrare iar de la receptia fiecarui hotel din statiune se poate aranja accesul.
Tot in port se gasesc o larga gama de activitati de divertisment, cu rol exemplificativ o sa enumar cateva:
Scuba-diving, plimbari cu barci cu fundul de sticla, cu submarinul, cu barcile de pirati, cu catamaranul sau alte ambarcatiuni care navigheaza cu panze, ski nautic, para-sailing, pescuit, croaziere pe mare de durate diverse.
Din toate acestea noi am ales o plimbare de 2 ore pe Mediterana cu catamaranul, care mi-a placut la nebunie: am navigat cu panzele dupa iesirea din port, am facut o oprire cu ancora lasata si am putut sa inotam cu toate ca apa in larg era cam rece.
Tot in categoria divertisment intra si alte activitati care se pot face in statiune precum: tenis de camp si de masa, echitatie sau plimbari cu caleasca, volei beach sau plimbari cu atw-ul. In plus, fiecare hotel are propria echipa de animatori si acestia au un talent special sa convinga turistii si sa-i antreneze in tot felul de activitati (cei de la hotelul nostru erau specializati in aqua aerobic, darts si volei). Tot la hoteluri exista nenumarate cluburi de relaxare, masaj, impachetari, si ceea ce-mi place mie la nebunie hammam-incomparabil totusi cu cel din Turcia.
Pentru copii si nu numai exista un mare parc de distractii cu nenumarate atractii (Hannibal Park) si un Aqua Parc. O gradina plina de verdeata luxurianta unde sunt Les Maisons du Jardin si o fantana muzicala cu diametrul de 30 de m, completeaza tabloul cu dotari din Port El-Kantaoui.
Exista si o mica Medina dar care nu este originala ci una construita pentru turisti, plina de magazinase pitoresti care vand tot felul de chestii mai mult sau mai putin kichtcioase. Exista un mare supermarket si absolut toate serviciile: banci, centre comerciale, posta, cabinete medicale, farmacii, agentii turistice si bineinteles post de politie. Oricum eu una nici o secunda nu am avut impresia de nesiguranta si nu am vazut nici o altercatie in care sa fie implicata politia, nici macar seara sau noaptea.
Plaja statiunii este lata cu nisip extrem de fin, in mare parte privata, fiecare hotel detinand o anumita portiune de plaja, iar la majoritatea hotelurilor, pretul sezlongurilor si a umbrelutelor este inclus in pretul sejurului. Exista numeroase baruri care deservesc pe plaja turistii, ele tin totusi de catre fiecare hotel in parte. Exista pana si discoteci, pe plaja sau nu, dar nu am fost curiosi sa mergem, am preferat sa ne plimbam.
In special plimbarile seara sau noaptea fac tot deliciul, mai ales prin portul cel elegant, unde luminile restaurantelor, cafenelelor sau ale ambarcatiunilor se reflecta feeric in apa.
farurile de la intrarea in port |
Corabia Piratilor |
Intrarea in Medina |
Eleganta vila din port |
Apartamente de inchiriat |
Marina din Port El Kantaoui |
Cu iachturi la ancora |
seara in port |
o corabie transformata in restaurant |
Plimbare cu catamaranul |
Ridicam panzele |
Iesim in larg |
Reintoarcere in port |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu