Etichete

luni, 17 aprilie 2017

De ce sa alegi sa-ti petreci vacanta in Kusadasi?!

Poate parea ciudat ca scriu acum despre o tara care in ultima vreme a avut parte de miscari populare, atentate si de valuri de emigranti. Insa, cu toate acestea, Turcia este deschisa turismului si marele avantaj este ca preturile au scazut mult in toate statiunile turistice. Cu atat mai mult cu cat marile resorturi turistice au propria paza si securitate si nu poate intra oricine acolo.
Si mai ciudat poate parea ca sustin deplasarea pe cont propriu versus vacantele cumparate prin agentii. Asta nu este intr-totul adevarat: sustin vacantele pe cont propriu numai daca genul acesta de vacante este mai apropiat stilului propriu si numai pentru cei care-si dresc mai multa libertate de miscare. In caz contrar, recomand pachetele oferite de agentiile de turism, care au marele avantaj ca include transportul, cazarea si regimul de masa ales la un prêt mult mai convenabil decat daca s-ar cumpara separat.
Deci, in cazul in care destinatia voatra de vacanta nu este inca stabilita, daca vreti sa profitati de reducerile de prêt, si daca v-ati saturat sa mergeti in Grecia (cu toate ca asta e tareeee greu…), atunci poate fi o idée sa incercati Kusadasi, pe coasta estica a Turciei, la Marea Egee.

In Kusadasi noi ne-am petrecut partea de sejur din cadrul unui circuit de 15 zile prin Turcia.
Ca de obicei, circuitul ni l-am facut singuri, studiind in avans locurile pe care le doream sa le vizitam, cu masina proprie. Detalii despre circuit am scris in postarea despre Turcia pe cont propriu.
Preferand sa avem partea de sejur dupa cea de circuit (adica odihna dupa plimbare), ne-am decis pentru 6 nopti cazare in Kusadasi, la hotelul de 3 stele Altinsaray, in regim de demipensiune. Stim cu totii ca in Turcia, sistemul all-inclusiv este la el acasa si exceleaza. Insa nu asta ne-am dorit pentru aceasta vacanta, unde am vrut sa combinam plaja si odihna cu excursii si plimbari culturale si de divertisment. Asa ca o varianta de cazare cu demipensiune a fost mult mai convenabila, pentru ca ne dadea deplina libertate de miscare. Am gasit hotelul Altansaray folosind Booking pentru review-uri, motoarele de cautare Trivago si Hotelscan pentru preturi, iar rezervarea am facut-o prin direct booking cu 5 luni in avans (350 eur, 6 nopti cazare camera tripla+demipensiune, perioada sf de iunie, inceput de iulie).
Am fost foarte multumiti de hotel (o cladire construita in stil ottoman, cu o curte interioara patrata placata cu mosaic), de camera cu vedere la mare, de mancare, de servicii si de piscina. Recomand hotelul celor care-si doresc libertate de miscare si pe care sistemul all-inclusive nu-i avantajeaza.

Despre Kusadasi
Kusadasi este o statiune-oras la Marea Egee, situat la numai 1100 km de Bucuresti. Este accesibil din Bucuresti cu masina proprie intr-o singura zi , cu toate ca este recomandata o oprire de tranzit (noi am facut la intoarcere distanta dintr-o bucata, plecand la ora 7.30 dimineata de la hotel si ajungand seara la ora 21 in Bucuresti , traversand cu ferry la Canakkale.
Denumirea orasului vine de la cuvintele ,,kus” (pasare) si ,,ada” (insula), deoarece se prezinta sub forma uniu cap de pasare (asa cum se vede de la mare). In antichitate era cunoscut ca Efes Neopolis. Genovezii si venetienii l-au botezat Scala Nuova.
In urma Razboiului pentru Independenta Republicii Turcia din perioada 1919-1922, orasul a capatat numele actual si a fost integrat ca district in provincia Izmir (fosta Smyrna) pana la transferul definitiv catre provincia Aydin in iunie 1957.
Oraşul este şi un important port la Marea Egee, unde acostează mari vase de croazieră.
Are o clima de tip mediteranean, oferind un sezon turistic destul de lung cu ierni blande si veri calduroase si se bucura de soare peste 300 de zile pe an. Este un loc perfect de petrecere a vacantei, cu apa marii calda ,cu niste plaje foarte potrivite pentru familii cu copii, si de asemeni poti avea parte de excursii, vizite la situri arheologice sau croaziere de lux.
Pentru iubitorii de aventuri, in Kusadasi sunt doua parcuri acvatice: Adaland si Aqua Fantasy. Adaland se află la 4 km de Kusadasi şi este compus din mai multe zone: Aquapark (adulţii: 20 euro, copii 4-9 ani: 13 euro), Dolphinpark şi Seapark. Aici se poate face inclusiv rafting si se poate petrece o foarte agreabila zi cu copiii.
Kusadasi este recomandat familiilor cu copii datorită plajelor cu nisip fin cu intrarea in apara lina dar si datorita preţurilor la hoteluri care sunt mai accesibile decat cele de pe Riviera Turcească de la Marea Mediterană.

Ce e de vazut?
Insula Porumbeilor si faimoasa Fortareata Bizantina/Kadikalesi legate de uscat printr-un pod lung, cu ambarcatiuni de o parte si de alta. De verificat orarul, pentru ca noi le-am prins inchise publicului din cauza lucrarilor de restaurare.  Chiar si asa panorama este superba, mai ales la asfintit.
Riviera (Promenada) este cuprinsa intre Feribot Limani/Portul si Yat Limani/Marina, de-a lungul Bulevardului Ataturk, Camikebir Mahallesi, si constituie partea moderna a orasului care ofera hoteluri de lux, magazine de firma, restaurante si cafenele.
Orasul Vechi si Bazarul, unde fiecare straduta este plina de baruri si cafenele, mici magazinase si case in stil traditional. Moscheea Kaleici domina intreaga zona. Bazarul traditional este impartit pe mai multe stradute mici si inguste - Bozkurt, Barbaros, Boharsk – se gasesc aici spre vanzare o gama larga de produse: imbracaminte, incaltaminte, articole de plaja, tesaturi, covoare, bijuterii etc. Se practica negocierea, in cel mai pur stil oriental. Exact ca la Istanbul sau in alte orase din Turcia. Ca si idée preturile aici sunt mai mari si oferta mai slaba decat in Grand Bazar din Istanbul (totusi nu se poate compara), insa asaltatul cu rugaminti si oferte din toate partile este acelasi ca si in fratale bazar mai mare din Istanbul.
Mic sfat: paritatea valute/lira turceasca e mult mai buna in Istanbul decat in Kusadasi (deh, e considerat statiune), deci daca vizitati mai intai Istanbulul, aveti grija sa va schimbati acolo banii.
Caravanserai-ul Okuz Mehmet Pasa , este principalul exemplu de arhitectura otomana din oras, construit de vizirul cu acelasi nume in timpul sultanilor Ahmet I si Osman al II-lea.




Plajele sunt insa principala atractie din Kusadasi:
Palm Beach este cea mai cunoscuta plaja din statiune datorita pozitiei geografice cat si pentru ca este situata aproape de cel mai important port, unde acosteaza zilnic vase. Plaja are restaurante, baruri,cafenele care sunt deschise pana noaptea tarziu, acest lucru fiind un plus pentru cei care nu au all-inclusive si care prefera sa stea pe plaja pana dupa apus.
Ladies Beach este o plata lunga si lata  si e recunoscuta pentru sporturile acvatice care se pot practica in zona. Are intrarea in apa lina si care se adanceste la mai multi metri, ceea ce o face foarte cautata de familiile cu copii. De asemeni, pe toata lungimea plajei, se afla o promenada plina cu restaurante, baruri si cafenele, foarte cautate atat la pranz dar si seara, pentru ca aici apusul soarelui e privit ca un spectacol, iar in zare se vede insula greceasca Samos. A fost plaja noastra preferata, unde ne-am petrecut majoritatea diminetilor, cu cateva mici exceptii.
Long Beach este, dupa cum sugereaza si numele, una dintre cele mai lungi plaje cu deschidere la Marea Egee si chiar din intreaga Turcie. Este o plaja perfecta pentru familii cu o ambianta frumoasa, destul de aglomerata mai ales in sezon.
Un altfel de plaja, mai salbatica dar cu un peisaj de vis, cu verdeata si nisip, atipica, este Green Beach. Fiind o plaja relativa mica, are tendinta sa se aglomereze, mai ales in week-end.
Mai sunt si alte plaje, Silver Sand Beach, cu nisipul deschis la culoare sau Gold Beach dar si Love Beach, o plaja lata, foarte frumoasa, care mi s-a parut mai putin aglomerata decat Long Beach sau Ladies Beach.

Trebuie sa mai spun ca mergand la plaja cu masina proprie, gasitul unui loc de parcare poate fi o adevarata provocare, iar situatiile in care turcul vecin cu plaja isi ofera propria curte drept parcare, pentru 5 TL, sunt mai mult decat curente. De asemeni, daca nu ati optat pentru all-inclusive la un hotel cu plaja privata, umbrelutele si sezlongurile de la plaja se platesc.

Imprejurimi si excursii ce se pot face din Kusadasi:
Kusadasi este foarte bine plasat pentru vizitarea unor importante obiective istorice din Turcia. Din Kusadasi se pot face excursii la aceste obiective, prin agentiile locale sau pe cont propriu.
- sunt 20 km fata de oraşul antic Efes, de orasul Selcuk-unde se gasesc: ruinele Bisericii Sfantului Ioan, castelul bizantin si moscheia Isa Bey, dar si ruinele templului zeitei Artemis si  Meryemana- presupusa casa a Fecioarei Maria
- sunt 30 km pana la Sirince, un minunat sat traditional grecesc, inconjurat de podgorii si cu o priveliste fantastica
- 60 km fata de cetatile antice Milet si Prienne
- 76 km de Didim (Didyma)
- 200 km faţă de Pamukkale

Tips:
-          Cei care doresc sa serveasca celebra cafea turceasca traditionala la nisip, trebuie sa caute cafenelele traditionale. Cafeaua care se serveste in restaurant si hoteluri este de la expresor.
-          Apa de la robinet nu este potabila. Este imperios necesar sa se cumpere apa imbuteliata.
-          In restaurante se lasa de obicei bacsis de 10 % din nota de plata sau schiar de 15 % in unele restaurantele de lux. A nu lasa bacsis este considerat o adevarata ofensa.
-          E de preferat sa se plateasca cu lire turcesti peste tot. Daca platiti in alta valuta, pretul va fi mai mare.
-          Suveniruri si cadouri pentru cei de acasa se pot cumpara si din supermarket, la preturi mai mult decat rezonabile (am cumparat magneti, rahat turcesc, ceaiuri organice si diverse suveniruri la preturi de 3 ori mai mici fata de cele din bazar sau de pe promenada de langa plaje.

-          Excursiile organizate de agentiile locale: la Efes, la Milet, Prienne si Didyma, dureaza o zi intreaga si autocarele se opresc la diverse magazine si restaurante care bineinteles au preturi mari. Daca sunteti cu masina proprie, cel mai bine este sa mergeti sa vizitati pe cont propriu. Veti castiga timp pretios si va selectati exact ceea ce doriti sa vizitati. Noi am facut excursia la Efes dupa masa de pranz  si am avut timp sa vizitam Efesul, Selcuk si Meryemana pana la ora cand s-au inchis. Pentru Milet, Prienne si Didyma este necesar sa rezervati o zi intreaga, chiar daca mergeti cu masina proprie.

Un comentariu:

  1. Eu am m-ai fost acum 3 ani in Kusadasi, am mers cu masina. A fost destul de greu drumul, asadar anul acesta am hotarat sa merg cu avionul. Voi pleca in 29 Mai si voi sta 10 zile. Am gasit o excursie la pret bun pe acest site. Voi incerca sa vizitez si alte locuri ca sa vad ce mai se poate vedea pe acolo.

    RăspundețiȘtergere