Etichete

duminică, 27 aprilie 2014

Castelul Platamonas si Paleos Panteleimonas

Sunt doua obiective majore de pe Riviera Olimpului, care pot fi vazute in aceeasi zi datorita vecinatatii lor.
Castelul Platamon este o fortificatie care dateaza din sec.10-11 si este imposibil sa-l ratezi pentru ca este cocotat pe un deal si extrem de vizibil din mai multe statiuni de pe Riviera Olimpului. A fost pozitionat strategic deasupra drumului de legatura dintre Macedonia si Thessalia si controla in egala masura si accesul pe drumurile spre Grecia de Sud. Scrieri antice si excavari recente au gasit aici locatia vechiului oras antic Herakleion, oras care a disparut din istorie in perioada de inceput al crestinismului.

Zidurile Castelului dateaza din perioade diferite, din sec.6, al 9-lea si al 10-lea, dar se stie ca partea principala a Castelului a fost cladita de catre un rege franc al Salonicului la inceputul anilor 1200. Ulterior a fost cucerit de venetieni care l-au reconstruit si apoi de turci, care nu l-au distrus asa cum s-a intamplat cu mai multe alte orase fortificate cucerite de ei, ba din contra i-au intarit zidurile si l-au re-fortificat.

Totusi a fost ulterior parasit pentru ca nu a mai putut fi aparat odata cu retragerea turcilor. Intre 1968 si 1973 a inceput munca de excavare si restaurare, iar din 1989 interiorul castelului a inceput si el sa fie restaurat.
Astazi Castelul Platamon pastreaza forma originala octagonala a zidurilor.Se intra printr-o poarta dubla aparata de doua turnuri. In partea de sud-vest se afla Citadela inconjurata de un zid in forma de patrat, construit dupa ridicarea zidurior exterioare. In interior s-au scos la lumina ramasitele a doua biserici, precum si a unui mic cimitir. S-au mai gasit un mic depozit care dateaza din sec.2 i.H., mai multe alei pietruite, o parte a unei fortarete din perioada elenistica si o poarta in incinta Citadelei.

Citadela nu se viziteaza, dar este remarcabila atat prin inaltime cat si prin felul cum i-au fost conservate zidurile. S-a amenajat o mica bisericuta, functionala, pe care am vizitat-o si noi, dar in general, ce se poate vizita in interiorul Castelului este sumar si nu foarte functional. Privelistea insa, din toate punctele de belvedere, merita tot efortul venirii pana aici, atat asupra a Marii Egee cat si asupra satului Neos Pantaleimonas.
Dealul cu Castelul Platamon

Zidurile exterioare

Poarta de intrare

Citadela


Satul Neos Pantaleimonos

Noi insa am vrut sa ajungem la Paleos Panteleimonas. Pe acesta din urma am tinut neaparat sa-l vedem, pentru ca mi-am zis ca daca numai jumatate din cele citite despre el sunt adevarate, atunci trebuie sa fie o adevarata bijuterie.
Si chiar asa si este. Trebuie sa spun ca in trecut satul a fost o mica asezare de pastori, raspandit pe versantul estic al Olimpului, la 700m altitudine. Se ajunge la el, urcand pe o sosea sinuoasa, cu multe serpentine, care se pierde prin padure si care din loc in loc scoate la iveala niste peisaje spectaculoase. In anii 60 satul a fost parasit, dar odata cu revolutia turistica actuala, satul a prins din noua viata, multe din casele traditionale de aici fiind minunat reconditionate si restaurate.

La intrarea in sat se afla o parcare pe care noi am gasit-o arhiplina si cu greu ne-am putut strecura masina de-a lungul soselei, pana cand am gasit un loc de parcare. Am luat apoi satul la pas, descoperind aici un adevarat muzeu al satului in aer liber. In 2003 satul a devenit Monument de Patrimoniu National, iar in prezent are circa 3000 de rezidenti permanenti, care traiesc din turism si din apicultura. M-au impresionat casele vechi din piatra si Piata Centrala, strajuita de platani uriasi si marginita de mai multe taverne, toate pline, chiar daca ora paranzului trecuse de ceva vreme. M-am plimbat ceva vreme pe stradutele pietruite si foarte in panta si am descoperit multe case in paragina, o bisericuta cu un vechi turn si multe gradini bine ingrijite. Aici aerul este curat si linistea deplina si asta face ca Paleos Panteleimonas sa fie extrem de apreciat ca si destinatie de vacanta de multi greci mai in varsta, care-si petrec aici toata vara. 
Casa traditionala in Paleos Panteleimonas




Tavernele din Piata Centrala





Mai este de spus ca cea mai apropiata plaja este cea de la Platamonas, la 7-8 km, iar orasul Katerini este la circa 40km, ceea ce face ca atat Castelul Platamon cat si satele Neos si Paleos Pantaleimonas sa fie usor de vizitat de catre toti cei care ajung pe Riviera Olimpului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu