Etichete

duminică, 16 februarie 2014

Manastirea Schimbarea la Fata- Metamorfosis, sau Megalu Meteoru

Este cea mai mare si mai importanta manastire a complexului monahal de la Meteora.
Orarul de vizitare al manastirii Megalu Meteoru este:
-in perioada 01.04-31.10- zilnic intre orele 9-17. Martea inchis.
-in perioada 01.11-31.03- zilnic intre orele 9-16. Marti si Miercuri inchis.

Se afla pe o stanca imensa la o inaltime de 613m, care in partea de sus este lata de 60 de metri patrati. Isi trage numele de la cuvantul “meteorou” care inseamna “suspendat” pentru ca stanca era mai inalta decat celelalte din jurul ei.
In trecut urcarea aici se facea pe o scara de funie lansata de sus si cu ajutorul unui vinci in care se aduceau pana sus bagaje, provizii si oameni. Din 1923 au fost sapat in stanca un mic tunel si 147 de trepte care fac accesul pana sus mai facil decat pe scara de funie. In zilele noastre principala provocare este numarul imens de turisti care se inghesuie aici si dificultatea de a trece doi oameni in sens opus unul pe langa celalalt atat prin tunel cat si pe treptele care duc la manastire.
Noi a trebuit sa lasam masina departe, unde de-a lungul soselei, pentru ca parcarea de la poalele stancii manastirii era nu neincapatoare cat mai ales sufocata de-a dreptul de autocare si turisme, iar de acolo coada se intindea pe sosea pe km intregi. Ne-am croit cu greu drum printre miile de oameni si am pornit voiniceste sa urcam scarile.






Manastirea cuprinde un intreg ansamblu de cladiri cu functii diferite:
Cladirea principala este Biserica “Schimbarea la Fata” intemeiata de calugarul Athanasios si care a fost renovata recent din temelie. Initial a fost ctitorita in anul 1388, fiind construita dupa modelul bisericilor de la Muntele Athos, in forma de cruce, cu 12 turle si colturi in parti. Fara altar are o lungime de 32m iar cupola are o inaltime de 24m. La intrarea se afla un spatiu sprijinit pe 4 coloane, iar zidurile au fresce ce zugravesc chinurile sfintilor. Aici se afla si mormantul ctitorului. Altarul este lung de 10m si este bogat decorat cu ornamente din lemn aurit. Cupola este pictata cu chipul lui Dumnezeu, inconjurat de o armata de ingeri, iar in partea dreapta este zugravita invierea lui Lazar, Cina cea de taina, partea stanga fiind ocupa acu fresca care zugraveste coborarea lui Hristos.
Un hol lung face trecerea intre biserica si curtile interioare, hol care a fost transformat in muzeu. Sunt expuse tablouri care infatiseaza scene din istoria Greciei, odoare bisericesti, icoane si cateva fresce.
Se viziteaza apoi fosta bucatarie a manastirii, unde sunt expuse tot felul de ustensile si unde impresioneaza dimensiunile oalelor, platourilor si vaselor; Spitalul construit in 1572, precum si subsolurile unde se gasesc crama-imensa, plina de butoaie si ustensile folosite la tescuitul si strecuratul mustului; Osuarul- sinistru dar extrem de fotografiat de turisti; cuptorul imens unde se coceau painile cu sutele pentru calugari si vizitatori; si chiliile calugarilor- mici, cu ferestruici minuscule si de-a dreptul spartane in mobilier.



















Curtile interioare sunt pline de flori si pomi fructiferi, deosebit de bine ingrijiti, dar din pacate sunt sufocate de numarul vizitatorilor. Aglomeratia crancena ne-a facut sa nu vrem sa zabovim mai mult decat strictul necesar si am plecat cu un mic gust amar pe care mi l-a lasat galagia si “golania” unor vizitatori, care vorbeau in gura mare si se imbulzeau, uitand unde se afla si uitand care este esenta locului sfant.  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu